Gilbert opnieuw de beste in Amstel Gold Race (+beeld)
zondag 17 april 2011 om 18:36

Gilbert opnieuw de beste in Amstel Gold Race (+beeld)

foto: Sirotti

Philippe Gilbert heeft net als vorig jaar de Amstel Gold Race gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto was veruit de sterkste in de beslissende sprint op de Cauberg. De Spanjaard Joaquin Rodriguez (Katusha) werd op gepaste afstand tweede, terwijl de Australiër Simon Gerrans (Sky) als derde eindigde. Robert Gesink was op de negende plaats de beste Nederlander.

Vroege vlucht
Na het startschot in Maastricht waren het vier renners die tekenden voor de traditionele vroege vlucht, bij name de Nederlander Albert Timmer (Skil-Shimano), de Belg Thomas Degand (Verandas Willems) en de Italianen Pierpaolo De Negri (Farnese Vini) en Simone Ponzi (Liquigas).

Het peloton hield het leidende kwartet echter binnen handbereik en nadat Rabobank het peloton op een lint trok sloten vlak na de tweede beklimming van de Cauberg, waar Timmer en Ponzi de rol vooraan moesten lossen, Carlos Barredo (Rabobank) en Jan Ghyselinck (HTC) aan bij De Negri en Degand. Het uitgaande peloton werd snel weer omvangrijker, en nadat het kopkwartet op de Loorberg weer werd ingelopen, kon alles opnieuw beginnen.

Eyserbosweg
Nadat Johnny Hoogerland (Vacansoleil) op de Gulperberg tevergeefs een aanval plaatste, gingen in de aanloop naar de Eyserbosweg Leopard-kopmannen Fabian Cancellara en Fränk Schleck onderuit. Schleck moest vervolgens ook nog eens van fiets wisselen, en keerde net als Cancellara niet meer terug vooraan. Op de Eyerbosweg drukte Leopard het tempo, maar de Rus Alexandr Kolobnev gooide een bommetje, wat resulteerde in een compacte favorietengroep, met daarbij onder meer Robert Gesink, Jhonny Hoogerland en topfavoriet Philippe Gilbert, wiens ploegmaat Jurgen van den Broeck het meeste werk opknapte.

Slotfase
Op de voorlaatste helling van de dag, de Keutenberg, hield de Lotto-ploeg alles bij elkaar, maar vlak daarna was het Andy Schleck die zijn kans schoon zag. De Luxemburgse klimmer van Leopard-Trek reed lange tijd tussen de 5 en 15 seconden voor de favorietengroep uit, waar favoriet Gilbert zelf de achtervolging leidde. Schleck begon solo aan de Cauberg, maar werd door Joaquin Rodriguez ingehaald. Uit diens wiel was het Gilbert die met machtige pedaalslagen de concurrentie deklasseerde, en net als in 2010 de handen in de lucht mocht steken.

Amstel Gold Race 2011 (1.WT)
1. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto)
2. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha Team) op 2s
3. Simon Gerrans (Australië/Sky ProCycling) op 4s
4. Jakob Fuglsang (Denemarken/Leopard-Trek) op 5s
5. Alexandr Kolobnev (Rusland/Katusha Team) z.t.
6. Oscar Freire (Spanje/Rabobank) z.t.
7. Björn Leukemans (Belgié/Vacansoleil-DCM) op 7s
8. Ben Hermans (België/Team RadioShack) op 18s
9. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 19s
10. Paul Martens (Duitsland/Rabobank) op 26s
Volledige uitslag

Lees ook:
Reacties na afloop Amstel Gold Race 2011
Philippe Gilbert: “Nooit in paniek geraakt”
Robert Gesink: “Ik kon niet beter”
Wout Poels: “Mijn motortje begon tegen te sputteren” (video)
Bram Tankink: “We misten vandaag een afmaker” (video)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.