Gilbert voor derde maal op rij Flandrien van het jaar
zondag 16 oktober 2011 om 21:01

Gilbert voor derde maal op rij Flandrien van het jaar

foto: Sirotti

Philippe Gilbert heeft vandaag zoals verwacht de prijs ‘Flandrien 2011’, de prijs voor de beste Belgische wegrenner van het seizoen, toegekend gekregen. De klassiekerkoning van Omega Pharma-Lotto kende een absoluut topseizoen, met als hoogtepunt het winnen van het complete Ardense drieluik. Gilbert won de prijs eerder al in 2009 en 2010. Gilbert werd verkozen boven Nick Nuyens, Johan Vansummeren, Jurgen Van den Broeck en Jelle Vanendert.

Naast zijn successen in het Ardense drieluik, bestaande uit de topklassiekers Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, boekte Gilbert in 2011 nog vijftien andere overwinningen. Hieronder de klassiekers Strade Bianche, de Brabantse Pijl, de Classica San Sebastian en de GP Québec, een etappe in de Tour de France en het Belgisch kampioenschap op zowel de weg als in de tijdrit.

“Luik-Bastenaken-Luik was de mooiste. Het was een droom om die wedstrijd te winnen, omdat ik uit Luik kom. Ook aan de eerste etappe in de Ronde van Frankrijk heb ik mooie herinneringen. Ik had vooraf gezegd dat ik zou winnen. En het was mijn eerste zege in de Belgische driekleur”, zo tekent Sporza de reactie van Gilbert op. De Waal bedankt ook zijn ploeggenoten, die hij volgend jaar gaat verlaten aangezien hij voor BMC gaat koersen: “Deze prijs is niet alleen voor mij, ik heb hem gewonnen dankzij de ploeg.”

De tweede plaats in de verkiezing, waarin renners zelf hun stem op collega’s kunnen uitbrengen, was voor Nick Nuyens, die dit jaar de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. Gilberts meesterknecht Jelle Vanendert, die naast zijn vele knechtenwerk opviel door een rit in de Tour de France te winnen, werd derde, terwijl Parijs-Roubaix winnaar Johan Vansummeren als vierde eindigde. Jürgen van den Broeck, die top-10 reed in de Ronde van Spanje, vervolledigde de top-5. De prijs voor de beste belofte ging naar Tosh van der Sande. Opvallend was dat het mooiste wielermoment volgens de stemmers niet een overwinning van Gilbert was, maar de ritzege van Vanendert op Plateau de Beille in de Tour de France.

Naast de ‘Flandrien 2011’ werd ook nog de ‘Internationale Flandrien’ uitgereikt, voor de beste niet-Belgische renner van het seizoen. Deze werd, net als in 2009, toegekend aan de Britse wereldkampioen Mark Cavendish.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.