Giro 2012: Amador wint in Cervinia, roze voor Hesjedal
zaterdag 19 mei 2012 om 17:09

Giro 2012: Amador wint in Cervinia, roze voor Hesjedal

foto: Sirotti

Andrey Amador heeft in de Giro d’Italia de veertiende etappe op zijn naam geschreven. De renner van Movistar kwam in de bergrit naar Cervinia na 206 kilometer als eerste over de finish door Jan Barta (NetApp) en Alessandro De Marchi (Androni) te verslaan. Ryder Hesjedal neemt de roze leiderstrui over van Joaquin Rodriguez.

In Cherasco begon het peloton zaterdagmorgen zonder Goss, Lancaster, Renshaw en Haedo aan de eerste rit in het hooggebergte. In Noord-Italië kregen de renners te maken met miezerig en fris weer. In het eerste uur ontstond er ondanks een spervuur van demarrages nog geen groep met vluchters. Pas na 58 kilometer lukte het acht man om weg te geraken. De kopgroep bestond uit de Tsjech Jan Barta (NetApp), de Costa Ricaan Andrey Amador (Movistar), de Portugees Nelson Oliveira (RadioShack), de Belgen Nikolas Maes (Omega Pharma) en Oliver Kaisen (Lotto), en de Italianen Matteo Montaguti (Ag2r), Alessandro De Marchi (Androni) en Pierpaolo De Negri (Farnese Vini). Zij reden een maximale voorsprong van ongeveer dertien minuten bij elkaar. In het peloton gaven renners van Liquigas in dienst van Ivan Basso het tempo aan.

Jan Barta liet met nog 65 kilometer te gaan bij de beklimming van de Col de Joux zijn medevluchters achter zich. Vier man gingen in achtervolging op de Tsjech. Barta kwam solo als eerste over de top van de Col de Joux. In de afdaling van deze col sloot Amador zich aan bij Barta. Met het nodige risico op het natte wegdek liet hij vervolgens Barta achter zich. In zijn eentje begon hij aan de slotklim. Op elf kilometer van het einde kreeg Amador aan kop gezelschap van De Marchi. Op zeven kilometer van het einde voegde Barta zich weer bij de koplopers.

foto: Sirotti

In de laatste vijf kilometer slonk de voorsprong van de koplopers hard. Tussen de favorieten bleef het echter lang rustig. Dat veranderde wanneer Hesjedal op drie kilometer van het einde de jacht op het roze opende. Er kwam een reactie van Rodriguez, maar de Spanjaard slaagde er niet in met succes zijn leiderstrui te verdedigen.

In de strijd om de dagzege bleek Amador over de snelste sprint te beschikken. Hij boekte zijn eerste profzege en werd de eerste Costa Ricaan die in rit in een grote ronde won.

Hesjedal eindigde als vierde. De Canadees kwam 26 seconden eerder over de finish dan Rodriguez, waardoor hij nu in het algemeen klassement een voorsprong van negen seconden heeft.

Giro d’Italia 2012
Uitslag etappe 14: Cherasco – Cervinia (209 km)

1. Andrey Amador (Costa Rica/Movistar) in 5:33:36
2. Jan Barta (Tsjechië/Netapp) z.t.
3. Alessandro De Marchi (Italië/Androni) op 2s
4. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) op 20s
5. Paolo Tiralongo (Italië/Astana) op 46s
6. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) allen z.t.
7. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha)
8. Thomas De Gendt (België/Vacansoleil-DCM)
9. Michele Scarponi (Italië/Lampre-ISD)
10. John Gadret (Frankrijk/AG2R La Mondiale)

25. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Rabobank) op 1m40s

foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 14
1. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) in 59:55:28
2. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 9s
3. Paolo Tiralongo (Italië/Astana) op 41s
4. Sandy Casar (Frankrijk/FDJ) op 1m05s
5. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 1m06s
6. Roman Kreuziger (Tsjechië/Astana) op 1m07s
7. Beñar Intxausti (Spanje/Movistar) z.t.
8. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 1m19s
9. Michele Scarponi (Italië/Lampre-ISD) op 1m20s
10. Domenico Pozzovivo (Italië/Colnago) op 1m21s

25. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Rabobank) op 3m46s

Uitslag en algemeen klassement na rit 14

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.