Giro 2012: Lars Ytting Bak de beste na lange vlucht (+beeld)
donderdag 17 mei 2012 om 17:55

Giro 2012: Lars Ytting Bak de beste na lange vlucht (+beeld)

foto: Sirotti

De ritwinst in de twaalfde etappe van de Giro d’Italia is gewonnen door Lars Ytting Bak. De Deen van Lotto-Belisol kwam na een lange vlucht met negen man als eerste aan in Sestri Levante. Op kleine achterstand eindigde Sandy Casar (FDJ-Big Mat) en Andrei Amador (Movistar) als tweede en derde.

In de beginfase van de wedstrijd regende het aanvallen, maar het peloton liet niet began. In het eerste uur legde de renners 49,4 kilometer af. Uiteindelijk vormde negen man de ontsnapping van de dag. Bij de koplopers zat opnieuw onze landgenoot Martijn Keizer. De renner van Vacansoleil-DCM wist voor de vierde keer deze Giro d’Italia de juiste ontsnapping uit te zoeken. Zijn metgezellen waren Lars Ytting Bak, Sandy Casar, Michael Golas (Omega Pharma – QuikStep), Jan Bakelants (RadioShack-Nissan), Ivan Santaromita (BMC), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli), Andrei Amador en Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi)

Op veertig kilometer van de finish werd duidelijk dat de kopgroep zou gaan strijden om de dagzege. Tien kilometer later; op de top van een berg van de tweede categorie demarreerde Golas voor de bergpunten. De Pool vergaarde daarmee een aantrekkelijke voorsprong om solo verder te gaan. Vijftien kilometer lang wist hij alleen op kop te rijden. Op het moment dat de Golas werd bijgehaald, begon de spervuur aan demarrages bij de koplopers. Kind van de rekening werd Keizer. Jojoënd wist hij een aantal keer terug te keren bij de leiders. Het peloton volgde op iets minder dan vijf minuten. Door de riante voorsprong was Casar eventjes virtueel leider in het algemeen klassement.

Met nog negen kilometer te gaan probeerde Damiano Cunego (Lampre-ISD), Paolo Tiralongo (Astana) vanuit het peloton een gat te slaan. Tom Jelte Slagter (Rabobank) sprong er niet veel later naar toe, maar nam in zijn wiel het voltallige peloton mee.

Met zeven man – Keizer en Golas wisten in de afdaling niet in de kopgroep terug te keren – werd de laatste vier kilometer aangesneden. Na een aantal schijnmanoeuvres probeerde Bakelants en Casar weg te rijden maar werden gecounterd door Bak. De lange Deen sloeg op anderhalve kilometer van de meet een groot gat wat niet meer gedicht kon worden.

Uitslag Giro d’Italia 2012
Etappe 12: Seravezza en Sestri Levante (155 km.)

1. Lars Ytting Bak (Denemarken/Lotto-Belisol)
2. Sandy Casar (Frankrijk/FDJ-Big Mat)
3. Andrei Amador (Costa Rica/Movistar)
4. Jan Bakelants (België/RadioShack-Nissan)
5. Ivan Santaromita (Italië/BMC)
6. Jackson Rodriguez (Venezuela/Androni Giocattoli)
7. Amets Txurruka (Spanje/Euskaltel-Euskadi)
8. Martijn Keizer (Nederland/Vacansoleil-DCM)
9. Michael Golas (Polen/Omega Pharma – QuikStep)
10. Juan Antonio Flecha (Spanje/Team Sky)

Algemeen klassement na rit 12
1. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) in 51u19m08
2. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) op 17s
3. Sandy Casar (Frankrijk/FDJ-Big Mat)
4. Paolo Tiralongo (Italië/Astana) op 32s
5. Ivan Santaromita (Italië/BMC)
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Astana) op 52s
6. Beñat Intxausti (Spanje/Movistar) op 52s
7. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 57s
8. Damiano Caruso (Italië/Liquigas) op 1m02s
9. Dario Cataldo (Italië/Omega Pharma-Quick Step) op 1m03s
10. Eros Capecchi (Italië/Liquigas) op 1m09s

Volledige uitslag en klassementen rit 12

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.