Giro 2012: Rodriguez sterkste der favorieten (+beeld)
woensdag 23 mei 2012 om 17:18

Giro 2012: Rodriguez sterkste der favorieten (+beeld)

foto: Sirotti

In de Giro d’Italia heeft Joaquin Rodriguez de bergrit naar Cortina d’Ampezzo gewonnen. De renner van Katusha was in de zeventiende rit de sterkste van een kopgroep van zes man. Ivan Basso (Liquigas) eindigde als tweede, voor Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda).

De Passo Giau was in deze Dolomietenrit over vier cols de laatste beklimming van de dag. Het peloton begon onder aanvoering van de Liquigas-ploeg aan de beklimming. Kopman Ivan Basso moest het al snel doen zonder superknecht Sylvester Szmyd. Eros Capecchi nam de rol van meesterknecht voorbeeldig over. De groep werd daarna snel uitgedund. Renners als De Gendt, Gadret en Tiralongo behoorden tot de eerste slachtoffers. Astana-kopman Roman Kreuziger had een complete off-day en moest al eerder zijn concurrenten laten gaan. Op weg naar de aankomst zou hij nog vele minuten verliezen.

foto: Sirotti

Toen Capecchi na twee kilometer van kop moest, raakte Ivan Basso snel geïsoleerd. De tweevoudig Girowinnaar reageerde daarop door zelf de regie te nemen en het tempo te bepalen. Slechts vijf renners konden Basso volgen. Naast de Italiaan bestond de kopgroep uit Uran, Pozzovivo, Scarponi, Hesjedal en klassementsleider Rodriguez. Ondanks enkele speldenprikken van Hesjedal en Uran namen de favorieten voornamelijk een afwachtende houding aan. Door een tempoversnelling van Pozzovivo vlak voor de top van de Passo Giau kwamen Scarponi en Uran in de problemen. Vier koplopers gingen gezamenlijk de 18 kilometer lange afdaling in.

foto: Sirotti

Scarponi verloor bergaf tijdens de jacht op de koplopers aanvankelijk kostbare secondes vanwege kramp. Net als Uran lukte het hem echter om zich alsnog bij de koplopers te voegen, waardoor zes man om de zege kon gaan strijden. In de sprint om de dagzege werd er lang gewacht met een demarrage. Basso ging van ongeveer 350 meter van de finish aan, maar werd ingehaald door Rodriguez. De drager van de roze trui kuste zijn rouwband en betuigde daarmee eer aan Xavier Tondo, die vandaag precies een jaar geleden overleed.

In de top van het algemeen klassement veranderde er weinig. Rodriguez heeft nog steeds een voorsprong van dertig seconden op nummer twee Hesjedal. Astana-renners Tiralongo en Kreuziger zakten door het ijs. Thomas De Gendt deed goede zaken. De renner van Vacansoleil-DCM werd negende en staat nu negende in het algemeen klassement.

Giro d’Italia 2012
Uitslag etappe 17: Falzes – Cortina d’Ampezzo (186 km)

1. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) in 5u24m42s
2. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Cannondale) z.t.
3. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) z.t.
4. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) z.t.
5. Michele Scarponi (Italië/Lampre-ISD) z.t.
6. Domenico Pozzovivo (Italië/Colnago – CSF Inox) op 2s
7. Beñat Intxausti (Spanje/Movistar) op 1m22s
8. Daniel Moreno (Spanje/Katusha) z.t.
9. Thomas De Gendt (België/Vacansoleil-DCM) z.t.
10. Johan Tschopp (Zwitserland/BMC Racing) z.t.

46. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Rabobank) op 23m11s
48. Martijn Keizer (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 24m54s

Algemeen klassement na rit 17
1. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 74u46m46
2. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) op 30s
3. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Cannondale) op 1m22s
4. Michele Scarponi (Italië/Lampre-ISD) op 1m36s
5. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 2m56s
6. Beñat Intxausti (Spanje/Movistar) op 3m04s
7. Domenico Pozzovivo (Italië/Colnago-CSF Inox) op 3m19s
8. Paolo Tiralongo (Italië/Astana) op 4m13s
9. Thomas De Gendt (België/Vacansoleil-DCM) op 4m38s
10. Sergio Henao (Colombia/Team Sky) op 4m42s
Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.