Giro 2012: Thomas De Gendt slaat slag op Stelvio(+beeld)
zaterdag 26 mei 2012 om 17:20

Giro 2012: Thomas De Gendt slaat slag op Stelvio(+beeld)

De Gendt tussen de sneeuw op de Passo dello Stelvio (foto: Sirotti)

Thomas De Gendt heeft op indrukwekkende manier de negentiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Belg soleerde op de Stelvio tussen de sneeuw naar de dagzege. De Belg steeg naar de vierde plek in het algemeen klassement.

Damiano Cunego eindigde op meer dan een kleine minuut op de tweede plaats. Mikel Nieve eindigde nog verderop op de derde plaats. Daarachter eindigden Joaquin Rodriguez, Michele Scarponi en Ryder Hesjedal als vierde, vijfde en zesde.

Op de eerste klim van de dag, de Passo del Tonale, ontstond een kopgroep van veertien renners met hierin twee Nederlanders: Tom-Jelte Slagter en Stef Clement. Verder zaten hierin onder meer Oliver Zaugg, Matteo Carrara, Roman Kreuziger, Damiano Caruso en Christian Vandevelde.

Veel voorsprong kregen de veertien niet en op de Mortirolo viel de groep uit elkaar. Zaugg kwam alleen boven, maar achterin zaten ze niet stil. Halverwege plaatste Joaquin Rodriguez een speldenprik, maar de rest van de favorieten kon relatief makkelijk mee.

De Gendt verdappert op een ruw stuk van de Mortirolo (foto: Sirotti)

Vlak voor de top plaatste dan Thomas De Gendt een versnelling en hij nam een kleine voorsprong. In de afdaling reed hij weer weg, samen met Andrey Amador, Matteo Carrara (die teruggevallen waren), Jon Izaguirre, Mikel Nieve, Damiano Cunego weg en kreeg hij een grote voorsprong van de rest van de klassementsmannen.

In het vals plat naar de voet van de Stelvio haalden de zes de koploper Zaugg bij en groeide het verschil naar vier minuten. Op de beklimming bleven er met Nieve, Cunego en De Gendt nog drie man over, maar met nog ruim twaalf kilometer te gaan ging de renner van Vacansoleil-DCM er alleen vandoor.

Het verschil met zijn twee achtervolgers werd steeds groter en ook met de favorietengroep. Op een gegeven moment benaderde hij virtueel zelfs de roze trui van Joaquin Rodriguez. In het peloton moest Garmin, met eerst Christian Vandevelde en later Ryder Hesjedal zelf, al het werk alleen doen.

Het Garmin-duo Vandevelde en Hesjedal stond er lange tijd alleen voor (foto: Sirotti)

John Gadret plaatste nog een bommetje, maar het verschil met de koploper werd niet bepaald kleiner. Het zorgde wel voor wat uitdunning in de groep. Michele Scarponi, Joaquin Rodriguez en Ivan Basso hebben geen van allen proberen aanvallen.

Op drie en een halve kilometer van de meet ging Hesjedal volle bak, wat er voor zorgde dat de mannen achter hem moest lossen. Eén voor één moesten ze er af. Alleen Scarponi en Rodriguez konden volgen. Scarponi viel dan nog aan in de laatste drie kilometer en reed weg bij de concurrentie. In de slotkilometer sprong ook Rodriguez nog weg en redde zo voorlopig zijn roze trui.

foto: Sirotti

Giro d’Italia 2012 (WT)
Uitslag rit 20, Val di Sole – Passo dello Stelvio (219km):

1. Thomas De Gendt (België/Vacansoleil-DCM) in 6u54m41s
2. Damiano Cunego (Italië/Lampre) op 56s
3. Mikel Nieve (Spanje/Euskaltel) op 2m50s
4. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 3m22s
5. Michele Scarponi (Italië/Lampre) op 3m34s
6. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) op 3m36s
7. John Gadret (Frankrijk/Ag2r) op 4m29s
8. Rigoberto Uran (Colombia/Sky ProCycling) op 4m53s
9. Sergio Henao (Colombia/Sky ProCycling) op 4m54s
10. Ivan Basso (Italië/Liquigas) z.t.

Algemeen klassement na rit 20:
1. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) in 91u04m16s
2. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) op 31s
3. Michele Scarponi (Italië/Lampre) op 1m51s
4. Thomas De Gendt (België/Vacansoleil-DCM) op 2m18s
5. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 3m18s
6. Damiano Cunego (Italië/Lampre) op 3m43s
7. Rigoberto Uran (Colombia/Sky ProCycling) op 4m52s
8. Domenico Pozzovivo (Italië/Colnago-CSF) op 5m47s
9. Mikel Nieve (Spanje/Euskaltel) op 5m56s
10. John Gadret (Frankrijk/Ag2r) op 6m43s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.