Giro 2014: Pirazzi is de beste vluchter in Vittorio Veneto
woensdag 28 mei 2014 om 17:02

Giro 2014: Pirazzi is de beste vluchter in Vittorio Veneto

Pirazzi

foto: Sirotti

Stefano Pirazzi heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bardiani zat in een omvangrijke kopgroep en sprong in de slotkilometers weg van zijn medevluchters. Tim Wellens (Lotto-Belisol) won de sprint voor plaatst twee. In het klassement zijn er geen verschillen ontstaan.

Jos van Emden in grote kopgroep
Elke ploeg wist voorafgaand aan de etappe dat een vluchtersgroep een goede kans zou maken op ritwinst. Iedereen wilde daarom een renner mee vooruit hebben, waardoor het lang duurde voordat er kopgroep definitief kon wegrijden. Pas na 68 kilometer gaf het peloton de aanvallers een vrijgeleide. Nederlander Jos van Emden (Belkin) en Thomas De Gendt (Omega Pharma-QuickStep) reden samen even voor het peloton uit. Later kwamen 24 anderen aansluiten.

Van Emden was de enige Nederlander vooraan. België had naast De Gendt ook Tim Willens (Lotto-Belisol) en Serge Pauwels (Omega Pharma-QuickStep) mee in de kopgroep. Simon Geschke zat namens Giant-Shimano van voren. Vier ploegen waren niet vertegenwoordig in de ontsnapping. Garmin-Sharp, Team Colombia, Neri Sottoli en Orica-GreenEDGE hadden niemand mee. Te weinig formaties hadden er een belang bij om te achtervolgen, waardoor de voorsprong snel groeide.

Thomas de Gendt

Aanval Thomas De Gendt
De vluchters kregen een maximale voorsprong van ruim twaalf minuten. Al snel werd duidelijk dat de winnaar vooraan zou zitten. Op 30 kilometer van de meet was De Gendt de eerste die een aanval plaatste. De Belg pakte meteen een grote voorsprong. Met nog twintig kilometer te gaan, moesten de renners de Muro di Ca’ del Poggio overwinnen, een korte stelle klim. Op deze muur slaagde Stefano Pirazzi erin om naar De Gendt toe te rijden. Op de top volgde de eerste achtervolger op veertien seconden.

In de afdaling kwamen Simon Geschke en Oscar Gatto vervolgens ten val. Ondertussen slaagden Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Tim Wellens (Lotto-Belisol) en Jay McCarthy (Tinkoff-Saxo) erin om het gat naar de twee koplopers te dichten. Op tien kilometer van de eindstreep hadden de eerste achtervolgers, met daarbij Nederlander Jos van Emden, een achterstand van 22 seconden op de vijf leiders. In deze achtervolgende groep werd er echter slecht samengewerkt.

Giro17

Pirazzi springt weg
Hierdoor mochten de vijf leiders voor de zege rijden. Pirazzi was met nog twee kilometer te gaan de eerste die probeerde te ontsnappen, maar hij werd snel ingerekend. Ook Montaguti kreeg geen ruimte. Vervolgens probeerde Pirazzi het opnieuw. Achter hem begonnen ze naar elkaar te kijken, waardoor de Italiaan snel een goede voorsprong kreeg. Op de meet had de Bardiani-renner nog net genoeg voorsprong over. Hij greep de winst.

Het is voor Bardiani de derde zege in deze ronde. Eerder wonnen Marco Canola (die eveneens in de kopgroep zat) en Enrico Battaglin al een etappe. Tim Wellens won de sprint in de achtervolgende groep. De onfortuinlijke Belg behaalde voor de tweede keer deze ronde de dichtste ereplaats. Jussi Veikkanen (FDJ.fr) won de sprint voor plaats zes. De Fin stak zijn handen op en dacht dat hij won. Van Emden werd veertiende.

giro17

Giro d’Italia 2014 (2.UWT)
Uitslag etappe 17: Sarnonico – Vittorio Veneto (208km)

1, flag-it Stefano Pirazzi (Bardiani) in 4u38m11s
2. flag-be Tim Wellens (Lotto-Belisol) in z.t.
3. flag-au Jay McCarthy (Tinkoff-Saxo) in z.t.
4. flag-be Thomas De Gendt (Omega Pharma-QuickStep) in z.t.
5. flag-it Matteo Montaguti (Europcar) in z.t.
6. flag-fi Jussi Veikkanen (FDJ.fr) op 28s
7. flag-de Simon Geschke (Giant-Shimano) in z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) in z.t.
9. flag-it Marco Canola (Bardiani) in z.t.
10. flag-be Serge Pauwels (Omega Pharma-QuickStep) in z.t.
Volledige daguitslag

Pirazzi

Algemeen klassement na rit 17
1. flag-co Nairo Quintana (Movistar) in 68u11m44s
2. flag-co Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step) op 1m41s
3. flag-au Cadel Evans (BMC Racing) op 3m26s
4. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 3m26s
5. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 3m28s
6. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3m34s
7. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 3m49s
8. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 4m06s
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) op 4m16s
10. flag-hr Robert Kiserlovski (Trek) op 8m02
Volledig klassement

Puntentrui: flag-fr Nacer Bouhanni (FDJ.fr)
Bergtrui: flag-co Julian Arredondo (Trek Factory Racing)
Jongerentrui: flag-co Nairo Quintana (Movistar)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.