Giro 2014: Urán snelt naar winst in tijdrit rond Barolo en pakt roze

Door , donderdag 22 mei 2014 om 17:22
Rigoberto Urán

foto: Sirotti

Rigoberto Urán heeft de twaalfde etappe in de Giro d’Italia 2014 op zijn naam gebracht. De Colombiaan van Omega Pharma-Quick Step werkte de tijdrit tussen Barbaresco en Barolo als snelste af. Op ruime achterstand eindigden Diego Ulissi en Cadel Evans als twee en drie. Urán veroverde door zijn ijzersterke prestatie ook de roze trui. Wout Poels was op een zesde plaats de beste Nederlander, terwijl ook Wilco Kelderman een sterke tijdrit reed. Hij schuift op naar plek vijf van het klassement.

De Gendt zet scherpe tijd neer
De Canadese kampioen tijdrijden Svein Tuft vertrok om 12.45 als eerste voor zijn 41,9 kilometer lange tijdrit. De gehavende Orica-GreenEDGE-renner kon echter niet imponeren. Ook Jetse Bol en Tom Stamsnijder kwamen vroeg op de dag niet tot de snelste tijd. Rik Flens mocht wel heel even genieten van de hotseat, maar niet veel later klokte Thomas De Gendt 59.41. Daarmee zette de Belg een eerste richttijd neer. Tobias Ludvigsson was mooi op weg om zijn tijd te breken, maar schatte een bocht verkeerd in en vloog over de vangrail. Na een harde val moest hij opgeven.

Diego Ulissi

Ulissi verbaast vriend en vijand
Vervolgens braken heel veel renners hun tanden op de sterke tijd van de Omega Pharma-Quick Step-renner. De eerste man die onder zijn tijd dook, was niet meteen een verwachte naam. Tweevoudig ritwinnaar Diego Ulissi – die nou niet bekend staat om zijn tijdrijderscapaciteiten – dook maar liefst vijftig seconden onder de tijd van De Gendt. Gianluca Brambilla (eveneens Omega Pharma-Quick Step) nestelde zich niet veel later tussen de twee tijdsnelsten. Tegelijkertijd klokte Urán bij tussenpunt één de tweede tijd achter een sterke Domenico Pozzovivo.

Sterke tijd Poels, virtueel roze voor Urán
Waar het overgrote deel van de renners in natte weersomstandigheden reed, werd het later op de middag droger. Eén van de renners die weinig last had van het natte wegdek, was landgenoot Wout Poels. Bij de tussenpunten zette hij al goede tijden neer en dit wist de Limburger in dienst van Omega Pharma-Quickstep vast te houden tot op de streep, waar hij de derde tijd klokte. Ondertussen deelde Urán een gevoelige tik uit aan leider Evans, door bij het tweede tussenpunt het roze virtueel over te nemen. Pozzovivo had daarentegen zijn winst op het eerste bergje, in de afdaling alweer ruim verspeeld.

Wilco Kelderman

Goed ingedeeld door Kelderman, Urán wint
Inmiddels druppelden de mannen uit de top van het klassement binnen. Nairo Quintana verloor aan de streep 1.24 op Ulissi. Na hem kwam Kelderman aan de meet en daar bleek dat hij zijn tijdrit goed had ingedeeld. Hij gaf slechts 46 seconden toe op Ulissi. Na hem finishten Fabio Aru, Steve Morabito en Pozzovivo allemaal trager. Majka dook dan wel onder Kelderman, even als Urán. De Colombiaan verpulverde de tijd van Ulissi met maar liefst één minuut en 17 seconden.

Cadel Evans kwam als laatste binnen en stelde teleur. Hij verloor zijn roze leiderstrui aan Rigoberto Urán. Daarmee is de renner van Omega Pharma-Quick Step (dat het vandaag fantastisch deed) de eerste Colombiaan in de geschiedenis van de Giro in het maglia rosa.

Rigoberto Uran

flag-it Giro d’Italia 2014 (GWT)
Twaalfde etappe: Barbaresco – Barolo (41,9km)

1. flag-co Rigoberto Urán (Omega Pharma-Quick Step) in 57m34s
2. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida) op 1m17s
3. flag-au Cadel Evans (BMC Racing Team) op 1m34s
4. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo Bank) op 1m39s
5. flag-it Gianluca Brambilla (Omega Pharma-Quick Step) op 1m53s
6. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 2m00s
7. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 2m03s
8. flag-be Thomas De Gendt (Omega Pharma-Quick Step) op 2m07s
9. flag-it Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) op 2m09s
10. flag-de Patrick Gretsch (Ag2r La Mondiale) op 2m12s
Volledige uitslag tijdrit

Rigoberto Uran

Algemeen klassement na rit 12
1. flag-co Rigoberto Urán (Omega Pharma-Quick Step) in 49u37m35s
2. flag-au Cadel Evans (BMC Racing Team) op 37s
3. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo Bank) op 1m52s
4. flag-it Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) op 2m32s
5. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 2m50s
6. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m29s
7. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3m37s
8. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 4m06s
9. flag-ch Steve Morabito (BMC Racing Team) op 4m20s
10. flag-hr Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) op 4m41s
Volledig algemeen klassement

Algemeen klassement: flag-co Rigoberto Urán
Puntenklassement: flag-fr Nacer Bouhanni
Bergklassement: flag-co Julián David Arredondo
Jongerenklassement: flag-pl Rafal Majka
Ploegen klassement: flag-be Omega Pharma-Quick Step

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.