Giro 2015: Aru boekt tweede ritzege, geen bergprijs voor Kruijswijk
Foto: Sirotti
zaterdag 30 mei 2015 om 17:14

Giro 2015: Aru boekt tweede ritzege, geen bergprijs voor Kruijswijk

Fabio Aru heeft de twintigste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan reed op twee kilometer van het einde weg van een klein groepje met favorieten. Contador ontbrak daar, maar hij wist zijn roze leiderstrui wel te behouden. Kruijswijk eindigde als vijfde. De Nederlander behaalde niet genoeg punten om de bergtrui over te nemen.

LottoNL-Jumbo jaagt op kopgroep
In de openingsfase van de koers gingen negen renners ten aanval. Daarbij zaten geen kanshebbers voor het bergklassement. De namen zijn: Julien Berard (AG2R La Mondiale), Marco Bandiera (Androni Giocattoli-Sidermec), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Aleksejs Saramotins (IAM), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Ion Izagirre (Movistar), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Matteo Busato (Southeast) en Ilnur Zakarin (Katusha).

2015, Giro d'Italia, tappa 20 Saint Vincent - Sestriere, Astana 2015, Katusha 2015, Landa Meana Mikel, Zakarin Ilnur, Saint Vincent

Mikel Landa en Ilnur Zakarin in de aanval – foto: Sirotti

In het peloton hielp LottoNL-Jumbo mee met de achtervolging. De ploeg van Steven Kruijswijk wilde voorkomen dat de vluchters bergpunten zouden grijpen. De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg daarom slechts twee en een halve minuut. Aan het begin van de Colle de Finestre was alleen Zakarin vooraan overgebleven.

Contador kraakt
Kruijswijk probeerde op het eerste stuk van de buitencategorieberg weg te rijden, maar kreeg geen ruimte. Pogingen van Ryder Hesjedal kenden evenmin succes. Ondertussen was het groepje met favorieten erg klein geworden. Naast Kruijswijk en Hesjedal konden alleen Alberto Contador, Mikel Landa, Fabio Aru, Alberto Contador en Rigoberto Uran bijblijven.

2015, Giro d'Italia, tappa 20 Saint Vincent - Sestriere, Tinkoff - Saxo 2015, Contador Alberto, Sestriere

Alberto Contador kraakt, met Tanel Kangert in zijn wiel – foto: Sirotti

Op vier kilometer van de top plaatste Landa een aanval. Contador probeerde het gat te dichten, maar moest passen. Dat bleek een veeg voorteken, want even later moest hij ook de rest van de groep laten gaan. In de slotkilometer van de Colle de Finestre kwam Landa bij Zakarin aansluiten waarna ze samen over de top reden. Kruijswijk volgde als zesde en pakte daarmee niet genoeg punten om de bergtrui over te nemen. De achterstand van Contador bedroeg op de top maar liefst anderhalve minuut.

Spanning op slotklim
Aan de voet van de slotklim naar Sestriere sloten Kruijswijk, Hesjedal, Aru en Uran aan bij Landa en Zakarin. De mannen van Astana zorgden in deze groep voor een hoog tempo om het verschil met Contador te maximaliseren. Op twee kilometer van de meet sprong Aru weg bij de rest. Alleen Uran kon hem in eerste instantie volgen, maar ook hij moest snel lossen. Aru soleerde vervolgens naar zijn tweede etappezege in deze ronde.

2015, Giro d'Italia, tappa 20 Saint Vincent - Sestriere, Astana 2015, Aru Fabio, Sestriere

Demarrage van Fabio Aru – foto: Sirotti

Hesjedal eindigde achttien seconden later als tweede, terwijl een opgeleefde Uran de derde plaats greep. Kruijswijk kwam binnen op een vijfde plek en stijgt daardoor naar plaats zeven in het klassement. Contador verloor vandaag twee minuten en 25 seconden, maar zijn marge was groot genoeg om de leiderstrui te behouden. Yuri Trofimov (Katusha) is de verliezer van de dag. De Rus verloor bijna acht minuten en zakt in het klassement van plaats zes naar tien.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag twintigste etappe: Sint Vincent – Sestriere (196 km)
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 5u12m25a
2. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 18s
3. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 24s
4. flag-es Mikel Landa (Astana) in z.t.
5. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 34s
6. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 2m25s
7. flag-ee Tanel Kangert (Astana) op 2m28s
8. flag-it Franco Pellizotti (Androni Giocattoli-Sidermec) in z.t.
9. flag-cz Leopold König (Sky) in z.t.
10. flag-it Diego Rosa (Astana) in z.t.
Volledige uitslag

Steven Kruijswijk komt als vijfde binnen – foto: Sirotti

Klassement na twintigste etappe
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 84u03m30s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2m02s
3. flag-es Mikel Landa (Astana) 3m14s
4. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 8m19s
5. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 9m52s
6. flag-cz Leopold König (Sky) op 10m50s
7. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 11m02s
8. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 12m17s
9. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 16m00s
10. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 16m23s
Volledig klassement

Bergklassement
1. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) met 125 punten
2. flag-es Mikel Landa (Astana) met 122 punten
3. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) met 115 punten

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
1 6 7 8
31 mei 2015 01:08
Echt mooi was het om te zien dat Zakarin pist was toen Landa de Cima Coppi van hem "stal", daarna reed hij geen meter op kom omdat hij ook wel wist dat hij niet ging winnen anders. Daardoor reed Landa niet meer en verliest hij eigenlijk de 2e plek en de bergtrui.
31 mei 2015 01:26
Nogmaalsch, Astana geeft geen hol om de 'bergtrui' en is met 2 podiumstekken en 5 (!) ritten de absolute winnaar. Ze hebben slim de spgaat Landa-Aru omspeeld en met hun maximale selectie een maximaal resultaat behaald. Contador was niet te doen, nog altijd met afstand de beste rondecoureur anno 2015 en hopelijk ook in de tour op niveau.
31 mei 2015 02:52
Aru nieuwe record tijd op de klim naar Sestriere. Lekker geloofwaardig natuurlijk maar boeie, hij brengt wel actie. Net als Zakarin, Landa en heel Astana. Landa 2e tijd ooit op de Finsetre.En Kruijswijk? Who knows, mochten ze allemaal lekker onder de dope zitten vind ik 't prima. En hoop ik dat ze in de Tour ook langs dezelfde snoepwinkel gaan, als we dan weer zoveel actie krijgen. Dit was veruit de mooiste grote ronde van de laatste weet ik veel hoeveel jaar. Het was elke etappe knallen en hoe ze 't flikken maakt mij niet zoveel uit.
31 mei 2015 10:13
Nog nooit gebeurd dat de uitslag van 2 achtereenvolgende etappes in een grote ronde zo op elkaar lijkt. 1 Aru 2 Hesjedal 3 Uran 4-7 Kangert - Landa omgewisseld 5 Kruijswijk 6 Contador 11 Caruso 12 Amador 17 Atapuma 18 Felline.
1 6 7 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.