Giro 2015: Aru soleert naar zege, Kruijswijk raakt bergtrui kwijt
Foto; Sirotti
vrijdag 29 mei 2015 om 16:58

Giro 2015: Aru soleert naar zege, Kruijswijk raakt bergtrui kwijt

Fabio Aru (Astana) heeft de negentiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan sprong weg op de slotklim en soleerde naar de overwinning. Hij stijgt door zijn zege naar de tweede plaats in het klassement. Kruijswijk werd vijfde, maar raakte zijn bergtrui kwijt en zakt één plaats in het klassement.

Van der Lijke in kopgroep
Nick van der Lijke was vandaag de enige Nederlander in de kopgroep. Na dertig kilometer reed hij weg met acht anderen: Carlos Betancur, Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Marek Rutkiewicz (Sprandi Polkowice), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Giovanni Visconti (Movistar), Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), Pavel Kochetkov (Katusha) en Vasil Kiryienka (Sky).

In het peloton werd het tempo gemaakt door Astana. De ploeg van Mikel Landa bleek interesse te hebben in de etappezege en hield daarom de voorsprong beperkt. Op de Saint-Barthélemy – de eerste van drie lastige beklimmingen – bleven vooraan maar vier renners over: Visconti, Chaves, Kochetkov en Kiryienka.

Strijd om bergpunten
Betancur – die een gevaar vormde voor de bergtrui van Steven Kruijswijk – reed lek en werd weer ingelopen. Een andere concurrent, Beñat Intxausti (Movistar), sprong vlak voor de top weg uit het peloton. Kruijswijk sprong mee, maar verloor het sprintje waardoor hij zijn trui virtueel kwijt was. Het duo liet zich daarna niet inzakken, maar probeerde samen met de teruggezakte Van der Lijke vooruit te blijven. Ze werden echter snel weer ingerekend.

Op de volgende beklimming reed Visconti weg bij zijn vluchtgenoten. Hij kwam, net als op de Saint-Barthélemy, weer als eerste boven en greep daarmee de leiding in het bergklassement. Daarachter streden Intxausti en Kruijswijk opnieuw voor de overgebleven punten. De Nederlander zette vroeg aan, maar moest wederom zijn meerdere erkennen in de Spanjaard.

Slotklim
Op de Cervinia – de laatste beklimming van de dag – werd Visconti vrij snel gegrepen. Op tien kilometer van het einde gooide Mikel Landa als eerste de knuppel in het hoenderhok. Hij kreeg vijf renners met zich mee: Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Fabio Aru (Astana) en Leopold König (Sky).

2015, Giro d'Italia, tappa 19 Gravellona Toce - Cervinia, Astana 2015, Aru Fabio, Cervinia
Daarna probeerde Hesjedal het. De Canadees reed een tijdje alleen voorop, maar zag snel Fabio Aru bij hem aansluiten. Lang zaten de twee niet samen, want Aru reed op zijn beurt bij Hesjedal weg. Het was vroeg duidelijk dat de Italiaan naar de etappezege zou rijden. Hesjedal kon het gat niet dichten, terwijl Contador en Landa voornamelijk naar elkaar keken. Een aantal renners konden daardoor terug aan sluiten bij het groepje van Contador en co.

Aru had op de meet 28 seconden voorsprong op Hesjedal. Uran – die op en over het groepje van Contador was gegaan – completeerde het podium. Kruijswijk werd vijfde en pakte daarmee zes bergpunten, maar dat bleek niet voldoende. Visconti is de nieuwe leider in dat klassement. De Italiaan heeft zestien punten voorsprong op Kruijswijk.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag negetiende etappe: Gravellona Toce – Cervinia (236 km)
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 6u24m13s
2. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 28s
3. flag-co Rigobert Uran (Etixx-Quick-Step) op 1m10s
4. flag-ee Tanel Kangert (Astana) op 1m18s
5. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) in z.t.
6. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in z.t.
7. flag-es Mikel Landa (Astana) in z.t.
8. flag-cz Leopold König (Sky) in 1m21s
9. flag-es Mikel Nieve (Sky) op op 1m24s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 2m24s

Klassement na negentiende etappe
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 4m37s
3. flag-es Mikel Landa (Astana) op 5m15s
4. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 8m10s
5. flag-cz Leopold König (Sky) op 10m47s
6. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 11m11s
7. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 12m05s
8. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 12m14s
9. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 12m53s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 15m07s

Bergklassement
1. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) met 125 punten
2. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) met 109 punten
3. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) met 107 punten
4. flag-es Mikel Landa (Astana) met 76 punten
5. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) met 75 punten

RIDE Magazine
140 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2015 17:09
Ik zag Contador net een "kruisje" slaan in de herhaling.
29 mei 2015 17:09
Morgen nog alle kansen voor goed klassement en de bergtrui voor Kruijswijk. Kopgroep moet voor de Cima Coppi terug. Flens en Tjallingii kunnen op het vlakke mooi de kopgroep onder controle houden. Op de Cima Coppi zal Kruijswijk waarschijnlijk toch wel beter klimmen dan Inxtausti en Prince.
29 mei 2015 17:10
Lesje van Landis? Heb het niet gekeken maar toch erg opvallend, zij het in veel mindere mate natuurlijk.

Kruijswijk gewoon goed? Morgen lijkt me meer een ding voor hem, is ook veel meer verschil te maken nog dan op zo'n relatieve loper met tegenwind vandaag.
29 mei 2015 17:10
Goed nieuws voor meneer Vino en voor Kazachstan.
29 mei 2015 17:12
Heb veel bewondering voor het rijden van Kruijswijk, los van precieze plek in AK of wel/niet bergtrui. Hij houdt voor de hele wereld zo al ruim twee weken de eer van Nederlandse wielrennen hoog, toch?
29 mei 2015 17:12
Kruijswijk weer goed, maar soms zit het tegen. Zit het heel erg mee, dan wordt hij 6de en wint hij de bergtrui. Zit het tegen, dan wordt hij 9de zonder bergtrui. Morgen een harde koers maken, dat is de beste tactiek.
29 mei 2015 17:12
Lekker hoor kruissie, morgen nog een of twee mannetjes voor je in het ak verschalken en dan is het een meer als geslaagde giro geweest. Het was trouwens kangert die de punten wegsnoept

Die rit van morgen is vrij eenvoudig te controleren tot aan het begin van die pukkel omdat het vrij vlak is. Dus dan mogen de rest van die tlj jongens lekker vol aan de bak gaan om dat te doen.
Contador heeft aangegeven dat hij nog een rit wil winnen dus dat zal hij morgen wel moeten doen dus tinkoff zal ook wel de boel willen controleren.
Ik zie nog mogelijkheden voor die berg trui
29 mei 2015 17:12
Het is zeker te doen de bergtrui!

Als 2e of derde binnenkomen op Finestre - niet dat dat makkelijk is voor de concurrentie - en het is binnen.

Of staan de klassementrenners al in de buurt? Morgen 52 punten
29 mei 2015 17:13
Sprekend Rayman Rabbitz die gast
29 mei 2015 17:13
@ redactie

Kruijswijk sprong weg voor de punten, Intxausti reageerde en ging over hem heen.

@ dikkeschaap

Wat betreft de bergtrui ben ik het met je eens, maar betreffende een top-10 notering waren er nog heel wat wielerflitsers die Kruijswijk nog niet afschreven.

Wat een etappe weer!
29 mei 2015 17:13
Dit was denk ik een van de minste ritten in deze Giro :p
29 mei 2015 17:14
Morgen liggen er nog zeker 2 stekken in het AK en de bergtrui gewoon voor het grijpen voor Kruijswijk, zelf forceren is daarvoor nodig.
29 mei 2015 17:15
De mannen van de Britse Eurosport zijn in ieder geval een grote fan van Kruijswijk. Ze gunnen hem een etappeoverwinning enorm en praten veel over hem. Het zou geweldig zijn als Kruijswijk morgen op de Colle Delle Finestre samen met Contador in de aanval gaat. Als Kruijswijk met Contador omhoog rijdt zal Contador hem vast de bergpunten gunnen in ruil voor de etappe overwinning. Ik weet zeker dat Contador in de aanval zal gaan en hopelijk is Kruijswijk dan de best of the rest.
29 mei 2015 17:15
Mooi hoe aru geniet van zn overwinning, maar voor de rest heb ik het niet zo op hem. Hij rijdt ook wel erg onregelmatig deze ronde. Aantal keer mooi aangevallen maar voor de rest, hij heeft niet het charisma wat andere wel hebben voor mij. laat ik het daarbij houden.

Hesjedal weer super, ik mag dat aanvallen van hem wel!

Kruijswijk kan met wat mazzel de trui nog pakken, we zullen het zien. Ik hoop dat hij morgen wat frisser oogt dan vandaag. Vond m er toch niet zo super uitzien, niet slecht, maar ook niet het stenen gezicht van de mortirolo zeg maar.
Met wat mazzel kan hij nog over trofi en caruso heen. In extremis over amador maar dat zou extremis zijn. Konig mooi solide :)

@wheely, het klinkt verwend, maar ik had een beetje het zelfde gevoel :P
29 mei 2015 17:16
Als TLJ morgen de vlucht niet teveel ruimte geeft (of misschien hebben Astana en Saxo ook nog plannen) dan is blauw nog mogelijk. In het AK kan Kruijswijk alleen maar omhoog kijken, dus misschien ook gokje wagen en halverwege de Finestre aanvallen.
29 mei 2015 17:17
@ghostwriter
Landa kan sowieso volgen. Op basis van de laatste week is het Contador en Landa samen op één, en dan Kruiswijk, Hesjedal en Aru.
29 mei 2015 17:17
Wel een beetje flauw van Kangert... wat had hij daar nog te winnen in die sprint, had lekker die bergpunten aan Kruijswijk gelaten. Natuurlijk is het zijn goed recht om mee te sprinten. Maar Contador deed dat van de week toch een stuk netter.
29 mei 2015 17:18
@vinnievide

Wat bedoel je met pessimisten? Zijn dat mensen zoals jij die de eerste 10 dagen van de giro zowat elke renner die presteerde uitmaakten voor dopeur?

On: Één van de weinige saaiere ritten deze giro en dat natuurlijk net wanneer ik eens kan kijken. Wel knap van aru die duidelijk over mentale weerbaarheid beschikt. Uran die nog eens boven water komt was ook een aangename verrassing. Geen absolute topper, maar ik heb het er wel voor. Kruijswijk blijft uiterst sterk rijden, waar ik blij om ben. Niet dat ik heb met die rooie uit Nuenen, maar zo beginnen mensen als vinnievide tenminste niet altijd over doping... :)
29 mei 2015 17:18
Weet iemand de precieze punten verdeling op de Cima Coppi bij de voorbeschouwing staat 40 - 28 - 21 - 15, maar ik weet al dat je 45 punten krijgt voor de eerste plek, dus hoop ik dat de andere plekken ook hogere punten krijgen. Dus misschien is een 4de plek op de top van de Col de Finestre genoeg voor de blauwe trui. Als er geen kopgroep vooruit is moet dat mogelijk zijn.

Edit: ik heb het gevonden 45 - 30 - 20 -14, dus hij moet bij de eerste 3 of op Sestriere nog punten pakken...
29 mei 2015 17:18
Volgens mij positioneert Kruijswijk zich alsnog in de rol van topfavoriet voor de bergtrui. Visconti en Intxausti gaan niet bij de beste 10 rijden op de Finestre, Kruijswijk wel. Hetzelfde geldt voor de finish. Mits er geen kopgroep gaat rijden.
29 mei 2015 17:19
Hesjedal ook goed zeg. Volgens mij doet Konig ook goede zaken. Jammer, jammer van Aru. Ik geloof er niets van...
29 mei 2015 17:19
In de Tour zouden we dit een geweldige rit vinden. En nu zeggen we: beetje saaie etappe voor deze Giro. Morgen is het alweer voorbij (afgezien van een sprintje op zondag), dus laten we er nog maar even heel goed voor gaan zitten. Het kan wel weer even duren voor we weer zo'n fantastische grote ronde gaan meemaken.
29 mei 2015 17:19
Hij zal moeten aanvallen op de Finestre, voor al zijn doelen. Etappewinst, stijging in het klassement, en de trui. Er kunnen dan heus wel mensen mee, zoals Landa, Hesjedal, Contador en Aru. Maar dat is zijn beste kans, afwachten en met Intxausti of Visconti erbij naar boven rijden is niet verstandig.

Of het nodig is om zelf aan te vallen vraag ik me trouwens af, Astana zal wel weer een bom gooien. Dan hoeft ie alleen maar te volgen en zijn ploeg te zorgen dat er geen groep weg rijdt met een van de twee filmsterren.

Edit: wat tendam dus ook zegt.
29 mei 2015 17:20
Als intxausti morgen niet in de vlucht zit dan he.. anders offer je flens en tjangilli maar op voor een achtervolging, het is de trui zeker waard!
29 mei 2015 17:21
Heeft Monfort eigenlijk wel eens iniatief genomen? Best een goede renner, maar oh zo kleurloos.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.