Giro 2015: Philippe Gilbert wint achttiende etappe, Contador vergroot voorsprong
foto: ANSA / DAL ZENNARO - ZENNARO - PERI
donderdag 28 mei 2015 om 17:01

Giro 2015: Philippe Gilbert wint achttiende etappe, Contador vergroot voorsprong

De Belg Philippe Gilbert (BMC) heeft de achttiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Gilbert pakt daarmee zijn tweede etappezege in deze Giro. De Waal sloot in de afdaling van de Monte Ologno aan bij de koplopers en ging direct alleen door. De overige vluchters zagen hem pas na finish weer terug.

Direct in het begin van de etappe werd er keihard gebikkeld om weg te geraken. Een grote kopgroep vormde zich en slaagde erin een grote voorsprong bij elkaar te fietsen. Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) behoorde aanvankelijk ook tot de koplopers, maar de Nederlander moest al snel lossen. Weening kwam uiteindelijk op iets minder dan vier minuten van Gilbert als tiende over de streep. De rest van de kopgroep viel op de Monte Ologno ook helemaal uit elkaar. Kanstantin Siutsou, Amaël Moinard, Francesco Bongiorno en David de La Cruz waren enige tijd primus in deze etappe. Gilbert kon het tempo niet volgen, maar wist samen met Nocentini en Chavanel in de afdaling alsnog aan te sluiten. Gilbert anticipeerde perfect door direct weg te rijden bij het groepje, waar op dat moment de verstandhouding te wensen over liet. Al snel pakte de BMC-renner een halve minuut voorsprong en zo kan de Belg al op enkele kilometers voor de streep zijn dagzege gaan vieren.

Ook vandaag was het weer een wedstrijd in een wedstrijd. Alberto Contador liet tijdens de klim van eerste categorie de overige favorieten achter zich en ging solo op zoek naar tijdwinst. De Spanjaard kwam, in het gezelschap van Ryder Hesjedal, op iets meer dan 6 minuten binnen. De Astana-renners Mikel Landa en Fabio Aru bolde binnen op ruim 7 minuten. Contador vergroot dus wederom, met ruim een minuut, zijn voorsprong op de ‘achtervolgers’.

flag-it Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag rit 18: Melide – Verbania (170 km)
1. flag-be Philippe Gilbert (BMC) in 4u04m14s
2. flag-it Francesco Bongiorno (Bardiani) op 47s
3. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM) op 1m01s
4. flag-it Matteo Busato (Southeast) z.t.
5. flag-fr Amaël Moinard (BMC) z.t.
6. flag-es David de La Cruz (Etixx-Quickstep) z.t.
7. flag-it Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) z.t.
8. flag-by Kanstantin Siutsou (Sky) z.t.
9. flag-us Chad Haga (Giant-Alpacin) op 2m42s
10. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 3m55s
Volledige rituislag

Klassement na rit 18:

1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 72u23m05s
2. flag-es Mikel Landa (Astana) op 5m15s
3. flag-it Fabio Aru (Astana) op 6m05s
4. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 7m01s
5. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 9m40s
6. flag-cz Leopold König (Sky) op 10m44s
7. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 11m05s
8. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 12m53s
9. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 13m01s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 14m01s
Volledig klassement

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2015 09:08
Voor diegenen die twijfelden laat Contador zien dat hij de sterkste man in koers is, ook bergop en niet bijv Landa. Volgens mij laat dit zien dat Contador dinsdag heel bewust Landa liet lopen, om zo samen met Kruijswijk over de finish te komen en hem de bergtrui te gunnen voor zijn gedane werk. En daarbij wou hij niet onnodig voor de tweede keer in het rood.
29 mei 2015 09:28
Mooi dit....Zakarin blijft een jagende groep voor en is voor veel mensen hier een 'Pakhaas uit het oostblok', Gilbert heeft ineens zn 2011 benen weer en is een held. Geen vraagtekens whatsoever op deze site daarover, want natuurlijk zijn het alleen boefjes als je de Duitse oostgrens passeert.
Begrijp me niet verkeerd, gaat me niet over de renners, maar over het meten met 2 maten zoals dat hier gebeurt.
29 mei 2015 09:45
@har

Er worden ook nog amper dopingbeschuldigingen geuit tegenover astana. De factor contador of zijn Russische ploeg is hierbij volgens mij bijkomstig. Moest kruijswijk nog steeds achter de feiten aanlopen was Alberto net zoals al die andere renners die goed presteerden al lang afgemaakt hier. Het is dus inderdaad meten met twee maten zoals sommigen hier stellen, maar de insteek hiervoor zie ik iets anders...

Een prachtige giro die hier op wielerflits in de eerste week voor heel wat volgers een schande was aangezien het duidelijk cyclisme aux deux vitesses was. Nadat jruijswijk Kon volgen vonden heel wat van die volgers het geen schande meer.

Hypocriet, maar wel veel leuker om te volgen hier...

En nogmaals, wat een renner die Gilbert. Meerdere monumenten, WK, bk, ritten in alle rondes en kan ook degelijk tijdrijden, sprinten en over kasseien dokkeren...
29 mei 2015 09:46
Gilbert zn 2011 benen? nee Har77.. dan had matthews niks gewonnen. Gilbert heeft al vaker heuvels en bergen aardig verteerd. Daarnaast heeft hij op de klim iets van 6 min verloren op contador. vooraan reden ze niet meesterlijk hard en Gilbert heeft idioot hard gedaald. De rest doet hij wel vaker, het lukt alleen niet altijd.

@giant greenedge, mee eens er wordt wel vaker met twee maten gemeten. Ik heb vanaf het begin genoten van de Giro. Enkel twijfels bij Aru gehad. Maar daar kom ik nu ook al een paar dagen op terug. Blijkbaar eerst voordeel gehad van lage gewicht en nu breekt het m op. Andere grote rondes was hij een stuk constanter.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.