Giro 2015: Voorbeschouwing ploegentijdrit
vrijdag 8 mei 2015 om 12:00

Giro 2015: Voorbeschouwing ploegentijdrit

De Giro begint dit jaar weer in eigen land. De 89ste editie van La Corsa Rosa wordt zaterdag gestart met een ploegentijdrit. Decor van de collectieve rit tegen de klok zijn de straten in en rond San Remo. Ontstaan er op de eerste dag al direct grote verschillen? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Net als afgelopen jaar kiest de organisatie ervoor om te beginnen met een ploegentijdrit. Dit jaar wordt deze verreden in en rond San Remo, bekend van de lenteklassieker Milaan-San Remo. De chique badplaats aan de Ligurische kust is het eindpunt van een 17,6 kilometer lang traject. De start is in San Lorenzo al Mare, waarna het in westelijke richting langs de kust gaat.

ploegentijdrit
Het parcours mag als vlak omschreven worden. Bekende hellingen uit La Primavera zoals de Cipressa en de Poggio laat men links liggen. Er is onderweg één tijdswaarneming: na 9,9 kilometer in Arma di Taggia. De aankomst is aan de Lungomare Italo Calvino, waar tot vorig jaar de finishlijn van Milaan-San Remo getrokken lag.

De eerste ploeg vertrekt om 15:15. De aankomst van het laatste team wordt rond kwart over vijf verwacht.

Favorieten
Tijdens deze openingsdag kunnen al direct de eerste tijdsverschillen ontstaan. Renners met ambities voor het algemeen klassement zullen erop gebrand zijn om niet al vanaf de eerste dag in de achtervolging te moeten. Daarnaast zijn er meer redenen om goed voor de dag te willen komen. Kijk bijvoorbeeld naar vorig jaar, toen Daniel Martin na een val tijdens de ploegentijdrit in Belfast een streep door zijn Giro kon zetten.

Traditioneel zijn de Angelsaksische ploegen sterk in deze discipline. Vorig jaar zette het Australische Orica-GreenEDGE in Belfast de snelste tijd neer en bezorgde het Svein Tuft het roze. Het legde daarmee de basis voor een succesvolle openingsweek, waarin Michael Matthews een week de roze trui droeg. Ook dit jaar zijn de Australiërs de te kloppen ploeg, al heeft het zijn selectie ten opzichte van vorig jaar op vier plaatsen gewijzigd. Motor Svein Tuft (die vorig jaar als enige renner van de ploeg de Giro uitreed) ontbreekt, maar met onder meer Luke Durbridge, Michael Hepburn en Brett Lancaster beschikt de ploeg nog steeds over de nodige kanonnen.

Etixx-Quick Step - foto:Sirotti

Etixx-Quick-Step – foto: Sirotti

Een andere kanshebber is Etixx-Quick-Step. De Belgische formatie (tweevoudig wereldkampioen in deze discipline) zal tot het uiterste gaan om kopman Rigoberto Uran een goede uitgangspositie te bieden. Ook Sky is een ploeg om rekening mee te houden. De Britten – in 2013 nog de snelste ploeg – hebben met Richie Porte, Leopold König en Vasil Kiryienka enkele erkende hardrijders in de gelederen.

BMC werd afgelopen najaar in Ponferrada wereldkampioen tegen de klok, maar van de zes renners die in Spanje de titel behaalden, is Silvan Dillier de enige renner die de Giro rijdt. Toch heeft het met kopman Damiano Caruso, de van roze dromende Philippe Gilbert en de talentvolle Stefan Küng sterke renners in huis. Ook Katusha kan aardig overweg met de ploegentijdrit. In Romandië werden de Russen derde en zes renners uit die ploeg maken ook deel uit van de Giro-selectie.

Astana eindigde vorig jaar als zesde. Dit jaar heeft het de beschikking over nieuwkomers Luis Leon Sanchez en Dario Cataldo. Alberto Contador kan bij Tinkoff-Saxo rekenen op de ervaren rouleurs Michael Rogers en Manuele Boaro. Wanneer de renners van de Russische formatie goed samenwerken, behoort een topklassering tot de mogelijkheden.

Movistar (met onder meer Ion Izagirre en Beñat Intxausti) staat met een sterke selectie aan de start, maar heeft dit jaar voornamelijk klimmers meegenomen. Cannondale-Garmin zal zich sportief willen revancheren voor het teleurstellende optreden vorig jaar. De ploeg rekent met name op oud-winnaar Ryder Hesjedal. IAM Cycling is een gevaarlijke outsider. De Zwitserse formatie beschikt onder meer over een opgeleefde Stef Clement. De Brabander werd in Romandië tijdens de afsluitende tijdrit nog achtste.

2015, Tour de Romandie, tappa 01 Vallee de Joux - Juraparc, Lotto NL - Jumbo 2015, Mont d Orzeires

LottoNL-Jumbo – foto : Sirotti

Beide Lotto-ploegen zullen tevreden zijn met een plek bij de beste tien. Lotto Soudal heeft naast Jurgen Van den Broeck onder meer André Greipel en Maxime Monfort. LottoNL-Jumbo is misschien enkele ervaren tijdrijders kwijtgeraakt, maar heeft met routiniers Flens en Tjallingii renners die weten wat het is om een ploegentijdrit te rijden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Orica-GreenEDGE
*** Etixx-Quick-Step, Sky
** BMC, Astana, Tinkoff-Saxo
* Movistar, Katusha, Cannondale-Garmin, IAM Cycling

[poll id=”36″]

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2015 12:11
Ik denk dat TLJ Voor top 5 kan gaan met Flens, Tjalingi, Keizer en Wagner hebben ze allemaal goede hardrijders
8 mei 2015 12:18
Respect redactie! Jullie moeten een hoop voorbeschouwingen schrijven zo!

@25sep: top-5 is wel wat hoog gegrepen, maar top-10 moet wel mogelijk zijn.
Saxo, Orica, Sky, IAM, Etixx, Movistar en Katusha schat ik wel hoger in.
Ze staan qua sterkte gelijk met BMC, Garmin, Lotto en CCC wat mij betreft.
8 mei 2015 12:27
Ik ga voor Sky. Orica gaat er dit keer eens naast pakken.

Verschillen tussen de favorieten zullen miniem zijn, uitgezonderd van misschien Pozzovivo.
8 mei 2015 12:28
Quote:
Ik denk dat TLJ Voor top 5 kan gaan
Nee

Leuk, eindelijk weer een grote ronde waarbij we ook steeds een voorbeschouwing van de etappes krijgen! :)

Kan me goed vinden in de sterren, schat alleen BMC en Movistar hoger in dan Ettix.
8 mei 2015 12:28
Weening in het roze! Baalde vorig jaar stiekem al een beetje dat Tuft als eerste de finishlijn mocht passeren.
8 mei 2015 12:29
Quote:
Verschillen tussen de favorieten zullen miniem zijn, uitgezonderd van misschien Pozzovivo.

Zo erg is dat nog niet, dan moet hij gaan aanvallen!
8 mei 2015 12:36
Etixx wordt hier hoog ingeschat!
Ik zou Tinkoff en Katusha een sterretje meer geven
8 mei 2015 12:36
etixx toch geen sterke tijdrijders ploeg nu bij orica wel 4 tijdrijders

denk orica-saxo-sky
8 mei 2015 12:40
Sky of Tinkoff.
8 mei 2015 12:51
@redactie:
Misschien leuk om te vermelden dat de ploegentijdrit helemaal (of voor een deel) over een fietspad op een oud spoorlijn wordt verreden. Dat fietspad loopt direct langs de kust. Ben er al paar keer geweest, vorige week nog, toen stond alles er al in het teken van de Giro.
8 mei 2015 12:51
Go Orica! Ben benieuwd wie ze nu de Roze trui gaan gunnen, want dat was het vorig jaar met Tuft. Denk eerlijk gezegd Gerro, aangezien dat voor Orica toch wel het boegbeeld is. Voor The Ween Dog is het denk ik beter om nog even in de luwte te blijven en dan straks weer een etappe te pakken.
8 mei 2015 12:59
Het nadeel voor Orica-Greenedge is toch Chaves, als ze met hem een redelijk klassement willen rijden dan zullen ze hem mee moeten nemen, aan de andere kant gaat hij waarschijnlijk zoveel tijd verliezen op de individuele tijdrit van 60km dat ze dat misschien toch al uit hun hoofd hebben gezet. Voor Lotto-Jumbo zie ik ongeveer een uitslag die gelijk zal zijn als in Romandie. Als Kruijswijk hier een minuutje verliest dan is dat denk ik redelijk. Ik zet toch in op SKY denk dat die op dit moment echt in de winning mood zijn.
8 mei 2015 13:21
Lotto-Jumbo heeft een verschrikkelijke selectie voor de ploegentijdrit. Er wordt gezegd dat Keizer en Tjallingii goede tijdrijders zijn, maar die kunnen hun nooit bepalend zijn in zo'n ploegentijdrit. Denk dat Wagner en Lindeman de belangrijkste schakels zijn voor de ploegentijdrit.
8 mei 2015 13:33
Er wordt hier met geen woord gesproken over lotto-soudal? Die hebben met greipel-henderson-bak-hansen-monfort en vandenbroeck toch ook wel een sterke selectie bij, volgens mij een outsider voor minstens de top 5 ! Voor de rest steken orica en bmc er toch wel bovenuit vind ik
8 mei 2015 13:53
@kwiat, komt omdat ze met Henderson, JvdB en Monfort in Romandië nog 17e werden. Hansen, Bak en Greipel zie ik dat niet bijtrekken naar top 5.
8 mei 2015 13:58
Ze geven aan dat t morgen gaat onweren in San remo, dat wordt lachen!
8 mei 2015 14:05
Mijn top 3 bestaat uit Sky, Orica en BMC. Etixx heeft te weinig tijdritspecialisten bij zich om te winnen.
8 mei 2015 14:05
@ Striga
waar zie jij dat?
Ik zie stabiel mooi weer met weinig wind:
http://www.weeronline.nl/Europa/Italie/San-Remo/4302565
8 mei 2015 14:56
Misschien wat off topic maar kan iemand me zeggen hoe het zit met de bonificaties in de Giro ? Als ik me niet vergis zijn er wel degelijk maar heeft iemand een overzicht hoe dat verdeeld is over vlakke en bergritten ? Vindt hier niet direct iets over terug op Google...
8 mei 2015 15:32
On etixx: drie van de acht hebben of hadden een plaatsje in het zestal dat het wk gereden heeft de afgelopen drie jaar. Zo slecht zullen ze niet zijn.
8 mei 2015 15:37
Etixx mag al blij zijn als het top vijf haalt denk ik en Uran niet veel tijd verliest.. Uran moet toch echt ontgoocheld zijn in de ploeg die hij bij zich krijgt. Amper klimmers die tot op het einde mee kunnen met hem. Het gerucht dat hij naar IAM gaat krijgt meer en meer kleur!
8 mei 2015 16:06
@rahimns
Chaves kan prima zijn werk doen in zo'n ploegentijdrit hoor. Een individuele tijdrit is toch nog wel wat anders dan een ploegentijdrit.

Atapuma was in de ploegentijdrit in Romandië ook een van de betere van BMC. Zegt dus niet zoveel als je individueel niet zo'n goede tijdrijder bent.
8 mei 2015 18:22
Ik weet niet als jullie de voorbeschouwing op Youtube hebben gekeken. Maar op ongeveer de helft is de weg niet breder al 3m met een paar haakse bochten erin. Kan wel heel wat gebeuren op dat stuk, hopelijk gaat er niemand onderuit
8 mei 2015 22:43
BMC makkelijk
8 mei 2015 23:29
Sky, BMC, Orica. Die volgorde denk ik. Contador gaat al kostbare secondes verliezen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.