Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 2
foto: Sirotti
zondag 10 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 2

De eerste etappe in lijn van deze Giro wordt naar alle waarschijnlijkheid een sprintersbal. De rit van 177 kilometer naar Genova kent weliswaar twee beklimmingen onderweg, maar geen van beiden zal zorgen voor slapeloze sprintersnachten. Moet Simon Gerrans zijn leiderstrui na één dag alweer afstaan? WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
De renners starten in Albenga en mogen dan langs de kuststrook naar het noorden rijden. De etappe begint met een korte lus landinwaarts, maar zal daarna stijf langs de kust voeren, op weg naar Genova. In Genova worden dan twee lokale ronden gereden van 9,5 kilometer, waarna de sprinters zeer waarschijnlijk de gaskraan open zullen trekken.

T15_MadonnaDC_2_alt

Zoals gezegd, kent het parcours twee beklimmingen, waarvan er eentje een categorie heeft meegekregen. De Pratozanino is er eentje van de vierde categorie en leden van een eventuele kopgroep zullen op deze pukkel strijden om de eerste bergtrui. Daarna volgen nog bijna vijftig vlakke kilometers, waar de sprintersploegen zich kunnen organiseren.

Favorieten
De sprinters zullen zich roeren, dat lijkt onafwendbaar. Mocht een dappere ziel in de slotkilometers aan de aandacht van het peloton ontsnappen, dan is alles mogelijk, maar de eerste sprintkans in een grote ronde wordt over het algemeen behoorlijk strak geregisseerd door ploegen die er iets te winnen hebben.

PIC526082889

Giacomo Nizzolo – foto: Sirotti

Neem Sky, dat met Elia Viviani een kittige sprinter in huis heeft. Viviani zou niets liever doen dan winnen voor eigen publiek op een dergelijk niveau. Datzelfde geldt voor Giacomo Nizzolo, die namens Trek Factory Racing graag een grote zege binnen zou willen halen. Giant-Alpecin moet het doen zonder zijn Duitse kanonnen, maar heeft met Luka Mezgec iemand in huis die verrassend hard kan fietsen.

Lampre-Merida komt met Sacha Modolo en Roberto Ferrari, nog altijd wereldberoemd na ‘die’ actie met Mark Cavendish, en Orica-GreenEDGE en Etixx-Quick-Step hebben met Michael Matthews, Gianni Meersman en wie weet Tom Boonen ook kwaliteit in huis. Nederland mag hopen op Moreno Hofland, die in Yorkshire eindelijk de ban wist te breken voor LottoNL-Jumbo. Laat het een mooie opmaat zijn voor een goede Giro. Minder hoog in de peilingen, maar daarom niet kansloos, zijn Juan José Lobato (Movistar), Matteo Pelucchi (IAM Cycling) en Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF).

Maar dé favoriet komt uit het kamp van Lotto-Soudal. André Greipel is niet alleen op papier de beste sprinter; zijn ploeg gaat voor hem door het vuur. De rode tenues zullen in de slotfase van de etappe een groot deel van het wedstrijdbeeld bepalen, zo veel lijkt zeker.

André Greipel

André Greipel – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Giacomo NizzoloElia Viviani
** Sacha Modolo, Michael Matthews, Luka Mezgec
* Tom Boonen, Moreno Hofland, Matteo Pelucchi, Juan José Lobato

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2015 19:10
Ik zou Hofland toch niet bij Pelucchi en Lobato zetten, die zou hij moeten kunnen kloppeb
9 mei 2015 19:21
@ Disarray96
Omdat Hofland Pelucchi naar plek 2 verwees in Yorkshire vind ik het niet vanzelfsprekend dat Hofland ze even erop legt. Daarnaast heeft Lobato ook al veel meer laten zien in het begin van dit seizoen.
Persoonlijk verwacht ik Lobato in de top 3 morgen, hij startte het seizoen heel sterk, bouwde toen wat af om vervolgens met de focus op de Giro weer op te bouwen.
Lobato heeft al 3 overwinningen op zak, en 9 top 5 noteringen. In Andalucia klopte hij Degenkolb twee keer, iets meer dan een maand voordat Degenkolb Parijs - Roubaix won. Zegt toch wel wat, denk ik ^^
9 mei 2015 19:23
**** Zhupa
*** Carretero, Ishibashi
** Gang Xu, Haga, Grmay
** Ji Cheng, Beppu
9 mei 2015 19:23
Volgens mij is Lobato wel meer een sprinter die beter tot zijn recht komt als de aankomst wat lastiger is en niet zo vlak
9 mei 2015 19:31
Van deze etappe de eerste 100 km gereden. Die eerste klim naar testico is niet te onderschatten, 7 km aan 7-8%. Desondanks zal er in Genova gewoon een sprinter winnen denk ik.
9 mei 2015 19:32
@SpartaFan9
Daar heb je wel een punt, denk ik. Misschien overschat ik zijn kansen enigszins.. Heb alleen zo'n voorgevoel dat het maar zo de nieuwe Freire kan worden.
9 mei 2015 19:33
Kittig?
9 mei 2015 19:37
Iljo, ik mag toch hopen dat je scorito er niet zo uit ziet voor morgen? Of je bent heel zeker dat het een kopgroep word die gaat bestaan uit renners van de wat "onbekendere" landen.
9 mei 2015 19:39
**** Greipel

*** Modolo *** Mezgec

** Hofland ** Nizzolo ** Viviani ** Mezgec
9 mei 2015 19:41
Grosu bij de eerste 7.
9 mei 2015 19:54
@WCEendT Mezgec much? Ik ben het wel eens met deze verdeling, hoewel ik niet helemaal weet waar ik Matthews moet plaatsen.
9 mei 2015 19:56
Davide Appolonio had ook wel sowieso 1 ster mogen hebben.
9 mei 2015 20:01
Waar is Colli? Waar is Colli?

Die dient toch genoemd te worden.
9 mei 2015 20:09
Zeg ik iets heel geks als het me niet zou verbazen als blijkt dat Matthews morgen helemaal niet meesprint, om zo Gerrans nog even in het roze te laten, of hem zelfs nog even aan een jonkie te gunnen voordat Matthews (of Gerrans) hem weer pakt in etappe 4? Ik vind dat wel een beetje een Orica dingetje, die trui kapen en dan uitkienen wie er wanneer in rijdt, totdat ze 'besluiten' hem weg te geven.

In een interview van hem dat ik las (http://www.cyclingnews.com/news/q-and-a-matthews-focused-on-giro-ditalia-stage-wins) vind ik hem een beetje terughoudend, alsof dit jaar minder alles om hem draait. Ook de puntentrui lijkt niet heel belangrijk voor hem. En laten we eerlijk zijn, hij is morgen absoluut niet de grootste kanshebber op ritwinst. Het enige wat een top 5 notering (want daar zit ik dan aan te denken) 'oplevert' is een wisseling van de persoon die binnen de ploeg de trui draagt.

Nu wil ik niet zeggen dat Matthews zich er volgens mij per definitie niet in gaat mengen, maar ik zal ook zeker niet verrast zijn als ze het morgen bij Orica rustig aan doen, geen risico nemen (een valpartijtje morgen lijkt me ook niet geheel uitgesloten) en gewoon hun momenten pikken in de lastigere etappes.
9 mei 2015 20:10
Met alle respect maar zijn we Colli niet een beetje aan het overhypen met zijn allen
9 mei 2015 20:19
Modolo moest er vandaag af bij de ploegentijdrit, lijkt mij nooit een goed teken. Houle voor top15 morgen.
9 mei 2015 20:20
@Nasibal, zou heel bizar zijn om een top 5 plaats te laten liggen, met het ook op de puntentrui. Zelfs al ga je er niet vol voor, op de eerste dag ga je echt niet afhaken om de trui aan een ander te laten. Opties openhouden heet dat, en het zou enórm dom zijn om niet mee te sprinten en zo al meteen je kansen op de trui een slag toe te brengen, puur voor zoiets nutteloos. Dus ja, in mijn ogen zeg je iets heel geks ;)

@Verweggistan, kan ook gewoon sparen zijn. Als hij zijn 'taak' vervuld heeft en al enkele beurten gewoon achteraan hangt omdat hij toch niet sneller kan dan de mannen die op dat moment rondreden, is het gewoon slim om te laten gaan. Of liet hij al erg vroeg lopen?
9 mei 2015 20:23
@NairoQ

Nairo, ik volg je redenatie wel, en ik ben ook geneigd zo te denken. Echter, dan, als je dat echt goed zou willen doen, zou je ook in de 'Gerrans-etappes' voor Matthews moeten rijden. Ik heb het idee dat ze gewoon een paar etappes hebben aangestipt waar ze hetzij met Gerrans, hetzij met Matthews op willen scoren. Weening krijgt daartussendoor een vrije rol. Op die manier kan je lastig voor een puntentrui gaan. 80% kans natuurlijk dat Matthews gewoon sprint morgen natuurlijk, maar ik zou denk ik als een van de laatsten verrast zijn mocht hij het níet doen.

@Verweggistan
Durbridge moest er ook af, maar die lijkt me ook gewoon 'in orde'?
9 mei 2015 20:23
Hij kwam op 3 minuten binnen (vlak voor Xu). Lampre verloor een minuut. Maar Lampre streed verder nergens om, dus waarom Modolo niet gewoon meenemen naar de streep.
Zou kunnen dat hij zich spaart of pech had; ik baseer mij puur op de uitslag.
Edit 1: Ja; maar Orica had een plan en een doel vandaag en offert daar renners voor op. Ook als die renners in orde zijn.
9 mei 2015 20:28
Hopelijk kan Hofland een paar goede resultaten halen deze Giro.
Eigenlijk kan Lotto Jumbo met een overwinning van 2 in deze Giro een hele hoop goed maken van het verloren voorjaar (door veel pech).
9 mei 2015 20:28
Even dromen: Moreno Hofland wint morgen. Kunnen we daarna heel ontspannen rest van de Giro volgen.
9 mei 2015 20:34
@Verweggistan,

Lampre had hier nooit gewonnen, maar stellen dat ze daarom maar als plan moesten hebben om iedereen naar de streep mee te nemen lijkt me wat overdreven. In een ronde in je eigen land wil je misschien wel als beste italiaanse ploeg eindigen, ook al is dat achter in het veld. Ik noem maar wat..
9 mei 2015 20:34
@ Jorik
Tja, Colli en Ruffoni. Ieder laten ze in 2 - 3 etappes in Turkije wat zien. Lijkt wat op chicchi vorig jaar, maximaal plaats 10 t/m 15 in de Giro 2014 gehaald. Ik zie ze het beiden ook niet uitrijden.
Dan verwacht ik toch meer van Porsev bijvoorbeeld.

Erg benieuwd of Lobato/Mezgec/Nizzolo stiekem in vorm zijn!
9 mei 2015 20:34
Als Hofland zich een paar keer goed kan mengen in de sprints en misschien podium haalt is dat heel wat, en dat is niet eens zo erg. Er zijn gewoonweg namen waarnaast het niet realistisch kan zijn dat je hem al een ritzege toedicht, tenzij met veel geluk.
9 mei 2015 20:48
Wederom wordt Belletti totaal over het hoofd gezien! Wordt morgen netjes 4e of 5e.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.