Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 4
foto: Sirotti
dinsdag 12 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Dinsdag krijgt het Giro-peloton opnieuw een korte, maar lastige etappe voor de kiezen. Tussen Chiavari en La Spezia gaat het constant op en af. Welke gevolgen heeft dit voor de koers? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na het vertrek uit Chiavari rijden de renners eerst een stuk langs de kust om vervolgens het binnenland in te trekken. In de eerste helft van de etappe passeren ze twee beklimmingen en gaan ze langs de adembenemende Cinque Terre, een schilderachtige, rotsige kuststrook. Hier zal de kopgroep geformeerd worden.

Na ruim negentig kilometer komen de coureurs aan bij de voet van de Passo del Termine. Deze beklimming is ‘slechts’ van derde categorie, maar mag niet onderschat worden. De 8,8 kilometer aan gemiddeld 6,1 procent zal voor pijn in de benen zorgen. De renners gaan vervolgens in dalende lijn richting La Spezia – de geboorteplaats van Alessandro Petacchi – waar ze voor de eerste keer de finishlijn zullen passeren. De etappe wordt daarna afgesloten met een pittige omloop van 17,1 kilometer.
T15_MadonnaDC_2_alt

Het finalerondje begint eenvoudig – al bevat het een korte kasseienstrook – maar na vier kilometer doemt de Biassa op. Deze 3,4 kilometer lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 8,8 procent. Het eerste deel valt nog mee, maar de beklimming wordt steeds zwaarder. De laatste kilometer gaat zelfs aan meer dan tien procent omhoog. Dit lijkt een ideale plaats voor een late aanval.

De afdaling die volgt hebben de renners eerder in de etappe al eens gedaan. Ze weten dus hoe de bochten lopen. De laatste drie kilometers kennen geen noemenswaardige hindernissen. De laatste rechte lijn is 700 meter lang en loopt over een brede weg.

Favorieten
Wie als eerste de top van de Biassa passeert, maakt een goede kans op de ritzege. Het is maar een kwartiertje tot aan de finish en met een sterk uitgedund peloton wordt het lastig om een achtervolging te organiseren. Verwacht dus veel aanvalspogingen in de slotfase.

Orica-GreenEDGE zal het liefst met een compacte groep naar de finish rijden. Dan hebben ze met Simon Gerrans en vooral Michael Matthews twee renners die naar de overwinning kunnen sprinten. Beide Australiërs hebben in het verleden bewezen dergelijke klimmen te kunnen overleven. De vraag is: hoeveel ploegmaten zullen ze op dat moment nog over hebben? Pieter Weening gaat wellicht opnieuw een essentiële rol spelen in de achtervolging op eventuele vluchters.

2015, Giro d'Italia, tappa 02 Albenga - Genova, Orica GreenEdge 2015, Matthews Michael, Genova

Fabio Felline eindigde in de derde etappe als tweede en wordt opnieuw een belangrijke concurrent als de wedstrijd inderdaad uitmondt in een sprint. De Italiaan van Trek Factory Racing kan net als Matthews een heuvel over en beschikt eveneens over snelle benen. In de Ronde van het Baskeland wist hij Matthews zelfs te kloppen in een vergelijkbare etappe. Ook Philippe Gilbert past in dit profiel. De Belg was na zijn val in de Waalse Pijl onzeker over zijn vorm, maar lijkt weer in orde, getuige zijn derde plaats in Sestri Levante. Andere kanshebbers bij een dergelijk scenario zijn Paolo Tiralongo, Luis Leon Sanchez (beiden Astana), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Enrico Battaglin (Bardiani-CSF), Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step) en Luca Paolini (Katusha).

Ook voor Tom-Jelte Slagter biedt deze dag kansen. De Nederlander zou verschillende tactieken kunnen hanteren. Eén optie is om op de Biassa weg te rijden. Slagter is explosief – André Greipel noemt hem niet voor niets The Pocket Rocket – en kan daar op de steile delen gebruik van maken. Vorig jaar bleek deze strategie voor hem succesvol in Parijs-Nice. Samen met Geraint Thomas reed hij in een vergelijkbare etappe weg op het laatste klimmetje om vervolgens de sprint-à-deux te winnen in Belleville. Een andere optie is om een eventuele sprint af te wachten. De renner van Cannondale-Garmin beschikt na een zware koers namelijk over een goed eindschot.

PIC532180543

Slagter heeft in dat geval belang bij een zo klein mogelijke groep. Dat scenario is allerminst ondenkbaar. De Biassi is immers zwaar genoeg om oorlog te maken, maar alles hangt af van het gedrag van de klassementsploegen. Gaan zij de gashendel flink opendraaien? Zo ja, dan moeten we ook rekening houden met rappe klimmers. Denk aan Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step), Damiano Caruso (BMC), Ilnur Zakarin (Katusha) en Diego Ulissi (Lampre-Merida).

Wachten op een sprint is weliswaar een risico, want aanvallers maken zoals gezegd een goede kans op de overwinning. Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) is de laatste tijd succesvol in dergelijke ondernemingen. Let ook op Movistar. De Spaanse ploeg beschikt over een hoop renners die goed uit de voeten kunnen op heuvelachtig terrein.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Fabio Felline en Philippe Gilbert
** Rigoberto Uran, Damiano Caruso en Tom-Jelte Slagter
* Enrico Battaglin, Maciej Paterski, Diego Ulissi en Ilnur Zakarin

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2015 19:09
Schitterende foto van Capo Noli weer, wat blijft Liguria toch een mooie streek.
ON: verwacht dat Gilbert hem pakt.
11 mei 2015 19:12
Een Küngetje wellicht morgen?
11 mei 2015 19:22
Ik zou het erg knap vinden als Matthews om de zege kan sprinten, die laatste anderhalve kilometer is gewoon 10%. Ik denk zelfs dat een klassementsrenner een bommetje gaat gooien...
11 mei 2015 19:27
Felline gaat winnen morgen!
11 mei 2015 19:31
@Lynda

Is het echt laatste 1,5km 10%??
11 mei 2015 19:33
@ javier

Nouja, bijna :).

Quote:
The following Biassa ascent (category 3, 3.4km, 8.9%, max. 14%) rises with a 5% gradient over 3.5 km, and with ramps always exceeding 10% over the last kilometre, with peaks topping out at 14%.


Edit: dat houdt natuurlijk wel in dat het stuk daarvoor weinig voor moet stellen. Dan is het eigenlijk alleen dat laatste stuk en dat kan ie inderdaad wel overleven.
11 mei 2015 19:44
Ik hou Izagirre morgen in de gaten.
11 mei 2015 19:48
Dan is het wel een hele mooie aankomst voor Gilbert en Gerrans.
11 mei 2015 20:00
Tiralongo misschien ook te tippen? Ik wist helemaal niet dat het werk van gisteren en vandaag hem lag, dus ofwel heeft die zich 'omgeschoold', ofwel is die gewoon echt enorm goed in vorm, en dan mogen we van hem ook iets verwachten morgen me dunkt. Of ben ik nu zo verkeerd en heeft hij zich in het verleden ook al bewezen in ritten als gisteren en vandaag?
11 mei 2015 20:07
Hopelijk Gilbert, die verdient het toch wel. Duidelijk met het mes tussen de tanden hier aangekomen, mooie renner.
11 mei 2015 20:11
Dit wordt toch gewoon Slagter? Who else?
11 mei 2015 20:20
Ik hoop stiekem op een mooie vlucht van Martijn Keizer.
11 mei 2015 20:28
Prachtige beelden inderdaad weer de afgelopen 2 dagen en ook de foto hier boven.

Qua beelden van natuurschoon is dit toch wel een van de mooiste wedstrijden van het jaar...
Een lust voor het oog terwijl jose de cauwer 2 uur vol praat over Boonen en de volgende 2 uur over Gilbert....
11 mei 2015 20:30
@bonnie
Nu Keizer de enige is die bij Kruijswijk kan blijven als er ook maar een klein beetje geklommen wordt, zal hij voorlopig geen ruimte krijgen.
11 mei 2015 20:32
@wielerfan1987
En daarom kijk ik nu Eurosport, vind daarnaast dat Giro Extra met Jan Anton Pijl ook wel leuk om te zien. Denk dat het wel eens een duel tussen Gerro en Gilbert kan gaan worden, maar misschien ook wel kansen voor vluchters.
11 mei 2015 20:32
Matthews gaat dat echt niet houden als er vol doorgetrokken wordt, en het stuk daarna is te kort voor de (terug-)Harker uit Harkema cum suis om er nog wat aan te verhapstukken.
11 mei 2015 20:33
Dit lijkt inderdaad een rit met een beperkt aantal kanshebbers. Als Gilbert een bommetje gooit in de afdaling zie hem het nog wel halen, tenzij Matthews nog voldoende hulptroepen bij zich heeft in die laatste 10km. Het beloofd denk ik wel een leuke rit te worden.
11 mei 2015 20:53
Gilbert met vingers in de neus
11 mei 2015 21:10
Ulissi, mits hij de vorm al heeft, zou ook kanshebber moeten zijn.
11 mei 2015 21:14
Gezien zijn daalcapaciteiten misschien ook wel iets voor LL Sanchez morgen. Verder te verwachten mannen als Felline,Tiralongo,Ulissi,Paterski en Visconti. Duo Visconti-LL Sanchez zou wel eens kunnen.
11 mei 2015 21:36
Ulissi, Gilbert of Slagter.
En ik zie Matthews er stiekem ook nog wel aanhangen...
11 mei 2015 21:42
Dus omdat Slagter vandaag even in een nietszeggende move vijf meter voor het peloton uit reed tippen mensen hem voor morgen? Het zal vast wel hard bergop gaan en als Matthews al moet lossen volgens sommigen, doet Slagter dat dus ook.

Ik denk dat het in de afdaling beslist wordt. Die is enorm technisch en er zijn wat Italiaantjes die graag grote risico's nemen in dergelijke etappes, het kan gerust gaan op dezelfde manier als waarop Paolini twee jaar geleden de derde etappe won naar Marina di Ascea. Ik zou zelf graag wat beschietingen tussen de favorieten zien bergop.
11 mei 2015 21:46
waarom schrijft iedereen matthews af op dat klimmetje ? Iedereen de amstel gold ondertussen al vergeten ? kon als enige een ontketende gilbert volgen
11 mei 2015 21:51
@el_jafar

Toegegeven, als Gilbert het kan, zou Matthews het ook moeten kunnen, maar:

Ten eerste is dit klimmetje niet vergelijkbaar met de cauberg, daarnaast was het in de amstel na dik 200+ km. Ik denk dat er morgen best een aantal mannen fris genoeg zijn om uit een peloton weg te rijden dat op dat moment al dusdanig hard rijd dat Matthews slechts kan aanklampen. Volgens mij bungelde hij ook vandaag achteraan de groep. Dan komt Matthews misschien wel met de 'groep' boven, maar niet met de lui die voor de overwinning gaan sprinten.
11 mei 2015 21:55
Wat een mooie etappe weer, lang leve de giro!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.