Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 5
woensdag 13 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 5

De vijfde etappe is de eerste rit in deze Giro d’Italia met aankomst bergop. De finishlijn is getrokken op de top van een 17,3 kilometer lange klim naar skiresort Abetone. De klassementsmannen kunnen in deze rit een slag slaan, al lijken de vluchters ook kans te hebben op de ritzege. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Vanuit startplaats La Spezia trekken de renners het binnenland voor de eerste beklimming van de dag. De kronkelende aanloop naar de top van de Foce Carpinelli (derde categorie) is ideaal terrein voor vluchters om een kopgroep te formeren. De top van de eerste lange, maar niet al te lastige berg van de ronde wordt na iets minder dan zestig kilometer rijden bereikt.

T15_MadonnaDC_2_alt

In het middenrif van de vijfde etappe verlaat het Giro-peloton de regio Leguria en gaat verder in Toscane. Scherprechter in de deze rit is de ruim 17 kilometer lange slotklim naar Abetone. De berg is qua lengte relatief lang, met een stijgingspercentage van iets meer dan vijf procent, valt de zwaarte mee. Halverwege piekt de hellingsgraad richting de tien procent. Het skiresort Abertone, dat zeven honderd inwoners telt, was driemaal eerder gastheer van een finish. In 1928 werd de klim de berg voor het eerst in de Giro beklommen, maar pas in 1954 werd er gefinisht.

De laatste keer dat de aankomststreep in Abetone lag was in het jaar 2000. Toen finishte in het skiresort de negende etappe vanuit Prato. De rit werd gewonnen door de Italiaan Francesco Casagrande. Op de Rus Pavel Tonkov na, kleurde heel de top tien toen rood-wit-groen.

Favorieten

Fabio Aru en Alberto Contador

Dit is een etappe waar vluchters zeker een kans hebben, maar na al het geweld van de etappe naar La Spezia lijken de klassementsmannen toch de grootste favorieten te zijn voor de dagzege. En dan met name Fabio Aru. De renner van het eiland Sardinië zette zijn ploeg aan het werk en liet de rest van het peloton eruit zien alsof het beginnelingen waren. Op de slotklim lijkt er dan ook maar één echte absolute favoriet te zijn voor dagwinst en misschien ook wel de roze trui na de rit.

Op de Biassa konden twee renners Aru volgen: Alberto Contador en Richie Porte. Het tweetal leek in eerste instantie over de beste ploegen te beschikken, maar is nu overvleugeld door Astana. Kunnen de renner van Tinkoff-Saxo en Sky hun kopmannen in de rit naar Abetone langer bijstaan of kunnen Contador en Porte het alleen ook?

PIC480289394

Jurgen Van den Broeck

Als de drie toppers van de vierde etappe naar elkaar gaan kijken in de slotfase kunnen enkele anderen daar misschien slim van profiteren. Wie weet kan Jurgen Van den Broeck wegrijden van zijn concurrenten. Of wellicht kan Rigoberto Uran tijd terugpakken met het oog op het eindpodium. BMC’s Damiano Caruso was ook sterk in de rit naar La Spezia.

Maar natuurlijk zijn er ook nog vluchters die met de bloemen kunnen gaan lopen. Normaal gesproken zou Giovanni Visconti hiervoor één van de gegadigden zijn, maar staat de voormalig Italiaanse kampioen niet nog te dicht in het klassement? Of zouden de toppers zich weer verkijken op een vroege vlucht?

Damiano Cunego - foto: Sirotti

Damiano Cunego – foto: Sirotti

In het rijtje van potentiële kanshebbers zijn er nog zo een tiental renners aan te wijzen. En dan gaat het over renners als Damiano Cunego, Ion Izaguirre, Edoardo Zardini of misschien wel de van een schorsing teruggekomen Diego Ulissi.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Aru
*** Alberto Contador, Richie Porte
** Jurgen Van den Broeck, Rigoberto Uran, Damiano Caruso
* Giovanni Visconti, Damiano Cunego, Ion Izaguirre, Edoardo Zardini

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2015 19:07
Geen plaatje van de slotklim?

Aru wint morgen. Porte en Contador op een paar tellen 2 en 3.
12 mei 2015 19:07
Klim naar Abetone is eigenlijk heel goed te doen, ben er vorig jaar opgereden. Wordt geen moment echt steil, alleen de lengte kan voor sommigen een probleem worden.
12 mei 2015 19:20
Ik zou zeggen: Kruissie! Maar dat is wat optimistisch. Na vandaag durf ik ook nauwelijks nog een voorspelling te doen.
Ben nog steeds verbaasd dat Porte tegenwoordig bij de topklimmers hoort.
12 mei 2015 19:22
Nee, Contador heeft meer kans op langere beklimmingen dan Aru. Porte zit denk ik onder die 2 qua niveau. Ik geef Contador even veel sterren als Aru, daarachter Porte. Vlucht maakt geen kans tenzij Astana daarbij zit.
12 mei 2015 19:25
Ik denk dat ie het in ieder geval gaat proberen, die baalt stevig op dit moment, dat is zeker
12 mei 2015 19:35
Wordt een 17km lange sprint bergop op.
12 mei 2015 19:48
Gelukkig is Aru nog wat afgevallen de laatste tijd. Mr Cockson, kom er maar in met je rope-a-dope!
12 mei 2015 19:50
Niemand die het vreemd vind dat het supertalent van Romandië vandaag op 17 minuten binnenkomt?
12 mei 2015 19:51
Ik denk niet dat de topfavorieten nu al in het roze willen gaan zitten, dus ik zou de vlucht toch wel een kans geven of misschien de renners die juist onder de 'grote vier' van de Giro staan.
12 mei 2015 19:52
Die sterrenverdeling van Cyclingquotes is ook weer nattevingerwerk. Uran als topfavoriet, omdat hij de snelste sprinter is onder de klassementsmannen. Ja, want een sprint op Abetone (aan 5%) is ook precies hetzelfde als een vlakke sprint na een afdaling. Hoe verzin je het.

Aru heeft al getoond zeker geen strijkijzer te zijn op een lopende aankomst.
12 mei 2015 19:53
Formolo??
12 mei 2015 19:54
Favorieten voor morgen volgens mij:
***** Aru
**** Contador-Porte
*** Uran,Landa,Damiano Caruso
** Cunego,Visconti,Igor Anton
* Esteban Chaves
12 mei 2015 19:59
Als dit de Tour de France was, zou je zeggen: eerste aankomst bergop, we gaan eraan beginnen. Maar dit is de Giro en dus kunnen we zeggen: al prachtige koers gezien, laten we lekker verder gaan waar we gebleven waren. Elke dag strijd in de mooiste ronde van het jaar!
12 mei 2015 20:02
Waarschijnlijk gaan we sowieso ook een nieuwe roze trui drager krijgen. Contador of Aru
12 mei 2015 20:04
Astana en Tinkoff al dagen met de voltallige selectie op kop van het peloton. Iederéén vindt het kennelijk prachtig? Net als in de tijd van die Amerikaan....
Ik weet gelukkig wel beter!!
12 mei 2015 20:06
@ wielrenner: dus zijn onze Hollandse boys te braaf bedoel je?
12 mei 2015 20:11
Als chaves met de voorste mee kan, krijgen we de vierde renner in het roze uit dezelfde ploeg
12 mei 2015 20:11
Wielrenner ik hoop niet dat het waar is wat jij schrijft .
Vandaag was het alleen maar Astana.op kop , ja ze zitten wel in het verdoemhokje .
12 mei 2015 20:14
******De hele Astana ploeg. Stelletje pakhazen.
*De rest
12 mei 2015 20:14
TLJ moet de ploegarts van Astana overnemen, dan komt goed!
12 mei 2015 20:24
weet je wat de mooiste renner van de giro is voor mij: tsgabu grmay, de ethioper. Vandaag als 45ste binnen gekomen en staat 40ste. Voor een afrikaanse renner op hoog niveau is prachtig. Hopenlijk blijft op hoog niveau goed presteren (voor een Ethioper (10 - 50 ) )
12 mei 2015 20:26
Het is een lange klim niet zo steil, lijkt zeer gelijkmatig met zo'n 5%, dus waarschijnlijk toch zeker wel kans voor de sterke aanvallers en klimgeiten, die al ver weg in het klassement staan.
Aru gaat waarschijnlijk Contador en Porte testen, en daarna als ze kunnen volgen gecontroleerd naar boven rijden.

Morgen een kans voor de groene mannetjes van Bardiani.

@maastrichtmandarijn het is goed mogelijk dat Esteban Chaves het roze morgen overneemt van Simon Clarke, dus blijft het roze nog in de ploeg.
12 mei 2015 21:08
Albert O hoopte dat de Giro in week 3 pas los zou branden gezien zijn Tour ambities. Ik denk dat Aru en co een belletje van de Haai hebben gehad of ze Bertje in week 1 vast wat pijn kunnen doen :)
12 mei 2015 21:17
Quote:
Die sterrenverdeling van Cyclingquotes is ook weer nattevingerwerk. Uran als topfavoriet, omdat hij de snelste sprinter is onder de klassementsmannen. Ja, want een sprint op Abetone (aan 5%) is ook precies hetzelfde als een vlakke sprint na een afdaling. Hoe verzin je het.


Uhm.. Cyclingquotes zit er het vaakst goed bij van alle voorbeschouwingen die ik lees. En Uran lijkt me helemaal niet zo'n gekke, het wordt nergens steil.

Die Aru.. Ik mag hopen dat ie niet wint, ik kan helaas mijn hersenen niet constant genoeg uitzetten om niet aan het D-woord te denken bij dit soort virus-verhalen en topprestaties erna.
12 mei 2015 21:18
En voila, daar hebben we weer een hele mooie rit om naar uit te kijken.

Ik vermoed zelf dat het morgen een 'loer-etappe' gaat worden waarbij de heren nooit helemaal elkaars palet aan knechten eraf kunnen rijden en alleen/wellicht zullen anticiperen op een vermoeid ogende opponent (Uran?) om deze alvast wat extra tijd aan te smeren. Hoewel op lopers vaak meer verschil gemaakt kan worden dan die gekke supersteile dingen als Mortirolo lijkt deze me te goed te doen en te weinig grillig voor echt spektakel.

Als winnaar voorspel ik een ineens vanuit laatste wiel op de grote plaat voorbij scheurende Zakarin die in extremis de ongelukkige laatste vluchter, een zich verschakelende Pirazzi oid. voorbij rijdt. Chaves neemt het roze.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.