Giro 2016: Nieve soleert naar ritzege in Cividale del Friuli, Amador nieuwe leider
Foto: ANSA
vrijdag 20 mei 2016 om 17:03

Giro 2016: Nieve soleert naar ritzege in Cividale del Friuli, Amador nieuwe leider

Mikel Nieve heeft in de Giro d’Italia dertiende etappe gewonnen. De Spaanse klimmer van Team Sky kwam na een bergrit over vier cols in Cividale del Friuli solo als eerste over de finish nadat hij op de voorlaatste beklimming van de dag zijn medevluchters achter zich had gelaten. Andrey Amador (Movistar) neemt de leiderstrui over van Bob Jungels.

Grote vlucht
De rit door de provincie Udine kende een snelle start, waardoor het lang duurde voordat er een kopgroep kon ontsnappen. Tijdens de eerste beklimming van de dag lukte het uiteindelijk een groep van 32 renners om weg te geraken. Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) en Pim Ligthart (Lotto Soudal) waren de enige Nederlanders in een groep met ook onder meer Diego Ulissi (Lampre-Merida), Diego Moser (Cannondale), Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Giovanni Visconti(Movistar) en Arnaud Démare (FDJ)

Stefan Denifl (IAM Cycling) vond het niet snel genoeg gaan en passeerde als eerste de top van de Montemaggiore. Denifl ging solo verder en kwam ook als eerste boven op de klim van Crai. De Nederlanders waren ondertussen al verdwenen uit de kopgroep, die was uitgedund tot 24 renners.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Battaglin haalt Nibali terug – foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Nieve in de aanval
Tijdens de beklimming van de Cima Porzus ging Nieve er alleen vandoor. In de groep der favorieten moest Jungels tijdens de beklimming van de laatste col van de dag zijn concurrenten laten gaan. Een speldenprik van Vincenzo Nibali dunde het groepje vervolgens uit, maar de aanval werd al snel door Enrico Battaglin geneutraliseerd. Een tweede aanval van Nibali had opnieuw niet bijzonder veel effect, de groep der favorieten bleef bij elkaar. Jungels had het ondertussen moeilijk. De roze trui begon met vijftig seconden achterstand aan de afdaling richting de finishplaats.

Amador nieuwe leider
Nieve slaagde er tijdens de afdaling in om voorop te blijven. Achtervolger Visconti kon hem niet meer achterhalen, waardoor de Bask als eerste de finish mocht passeren. Het is de eerste ritzege voor zijn ploeg Sky in deze Giro. In de sprint van de achtervolgers won Nibali de sprint voor Valverde, waardoor de Italiaan zijn concurrent passeert op de ranglijst. Jungels probeerde in de slotfase zijn leiderstrui te redden, maar slaagde daar ondanks de hulp van Brambilla niet in. Amador vertrekt morgen in het roze en wordt de eerste rozetruidrager uit Costa Rica.

Andrey Amador is de nieuwe drager van het roze

Andrey Amador is de nieuwe drager van het roze – Foto: ANSA

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2016 17:05
Nibali verslaat Valverde in de sprint. Zie je ook niet vaak. Meer verwacht van deze etappe. Ik denk toch dat Nibali de Giro wint ondanks dat sommigen hier hem niet sterk vinden deze Giro.
20 mei 2016 17:05
Mooie winnaar. Tegenvallende etappe. Kruijswijk heeft hopelijk krachten gespaard voor wat nog komen gaat. Afdalingen blijven toch een kritiekpunt. Desondanks: podium gloort. En de roze trui is nog steeds binnen handbereik (!!)
20 mei 2016 17:07
Nou, als dit het eerste deel van een drieluik was... Alleen een voorspel van een bergetappe gezien.

Wel een mooie winnaar. En Kruijswijk morgen in het roze??
20 mei 2016 17:08
Kruijswijk krachten gespaard? Lol, ik vrees ervoor.

Costa Rica gaat met het roze lopen vandaag , prachtig dit.
20 mei 2016 17:09
Vrij matige etappe na een spetterend begin
20 mei 2016 17:09
Nibali verslaat piti in de sprint! Hij is nog nooit zo goed geweest! ;)

Nieve klasbak. Mooie renner! Ook leuk voor Amador dat hij eindelijk het roze pakt! In Costa Rica was het al een gekkenhuis de afgelopen weken. Het zal wel helemaal feest worden daar de komende uren!

Voor de rest is dit een Giro van de gelijkheid. Nibali probeert wel, maar is nog lang niet de Nibali van de Tour 2014. Valverde is op zich goed, maar durft ook niet echt te testen hoe goed Nibali nu is. Chaves en Kruijswijk goed, maar lijken niet beter te zijn dan de grote twee.

Op naar morgen! Mijn tip (ik had Nieve al goed)? Nicolas Roche!
20 mei 2016 17:10
Nieve die kan dit soort kunstjes echt als geen ander, erg sterk.

Mooie etappe, met dank aan een Lampre ploeg die voor niets de etappe keihard heeft gemaakt haha!
20 mei 2016 17:11
Wat jammer voor ze dat ze zondag alleen moeten rijden bergop, want dat is wel heel moeilijk in deze giro
20 mei 2016 17:13
we gaan het allemaal zien, alles staat nu nog dichtbij en het echte werk gaat morgen pas beginnen en dan zullen er wel verschillen ontstaan. kruissie staat er gewoon goed voor en klimt met de sterkste mee. mooi man
20 mei 2016 17:14
De prevorige klimtijdrit werd gewonnen door Stefano Garzelli, ben benieuwd welke verassing nu
20 mei 2016 17:15
We weten 1 ding. Zakarin en Amador zijn bergop te pakken.
20 mei 2016 17:17
@nickdt
Zakarin is in zijn algemeenheid wel te pakken.
20 mei 2016 17:17
Firsanov volledig door het ijs gezakt?
20 mei 2016 17:17
@Voigt: Doe even een cursus begrijpend lezen!
20 mei 2016 17:18
Kruijssie leek me niet helemaal top. Toen Nibali ging vlak onder de top moest hij echt effe harken. Aan de andere kant is explosiviteit ook niet zijn sterkste punt. Duimen morgen voor een topdag!
20 mei 2016 17:18
Amador lijkt me de volgende tussenpaus. Moest ook vandaag weer lossen toen er echt werd aangezet.
Het idee dat Kruijswijk krachten heeft gespaard lijkt me onzinnig. Hij moest m.i. hard aanpoten om voorin te blijven. Opnieuw keurig gereden ! Maar de vraag blijft of dit goed blijft gaan.
20 mei 2016 17:18
Op zichzelf geen ongunstig scenario voor Kruijswijk, deze etappe. Als hij een kans wil hebben op de eindzege, dan zal hij de roze trui zo laat mogelijk moeten pakken, anders wordt hij vrees ik vermorzeld door de collectieven van Movistar en Astana.
20 mei 2016 17:18
Chaves, Valverde, Majka, Nibali en Kruijswijk gaan strijden om de overwinning. De rest niet sterk genoeg denk ik.
20 mei 2016 17:18
Heerlijk Pozzo! :) Zag er goed uit. Vond Zakarin inderdaad ook niet super sterk ogen. Kwam wel weer knap op karakter terug tot 2 keer, maar in deze vorm gaat hij nog wegzakken vrees ik. Zou jammer zijn, zorgt toch voor vermaak.
20 mei 2016 17:18
Zakarin, Jungels en Amador gaat Kruiswijk zeker pakken. Dit is voor hem de kans op podium. Die demarrage die mannen als Nibali, Valverde en Chaves hebben heeft hij niet. Het wordt voor Kruiswijk een gevecht met Majka en Chaves voor de derde plek.
20 mei 2016 17:19
Ik ben bang dat we morgen eenzelfde beeld zullen zien. Laatste klim is 2e categorie en daarna nog 20 km tot de streep. Wie gaat dat aandurven?
Zeker nu movistar roze heeft en dus zal controleren ipv helpers in de aanval te laten gaan zoals vandaag Visconti.
Wat dat betreft maar laffe aankomsten en een beetje een lome Giro. Alles blijft binnen schootsafstand en iedereen is bang een te klein gat te hebben voor de afdaling, dus doen ze maar niks.
20 mei 2016 17:19
Stelt dat Majka aangaat als er één of andere knecht het werk doet, wie zou hem terughalen?
20 mei 2016 17:20
Mooie etappe gezien, mooie winnaar en verhoudingen worden steeds duidelijker zo.
Amador, Zakarin en Jungels hebben het vaak lastig gehad. Majka, Uran en Kruijswijk meegefietst. Chaves, Valverde en Nibali leken mij de sterkste vandaag.

Off-topic: Ik raad sommige aan het volgtopic nog eens door te lezen met eigen bijdrage. Ik heb me vermaakt over hoe veel gelijk mensen zichzelf willen toedichten en dat 5 a 10 minuten later onderuit gehaald wordt en ze het dan presteren allemaal weer opnieuw te doen. En ondertussen wielrenners afkraken en geen idee hebben dat ze zelf voor l*l staan.

Betweterige mannetjes die de alfa van nota bene een internetsite willen zijn, niet eens een apenrots. Prachtige site, jammer dat er wielerflitsers wonen.
20 mei 2016 17:20
Morgen wordt meer duidelijk. Als het beeld van vandaag zich voortzet dan lopen Nibali en valverde wel weg van de rest. Kruijswijk was eerst niet weg te slaan van de eerste lijn maar gaandeweg een lijntje naar achteren waar je juist wel op die eerste lijn moet zitten omdat het beslissend kan zijn en liet ergens ook een gaatje waarvan ik dacht: Oh jee... Ik vrees de dag van morgen eigenlijk wel. Er steekt nog niemand boven uit, maar verliezers zullen er wel zijn.
20 mei 2016 17:20
Nibali, Valverde, Kruijswijk, Majka en Chaves lijken de vijf sterksten als het omhoog loopt. Zou een mooie top 5 zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.