Giro 2016: Valverde wint razendsnelle bergrit, Kruijswijk loopt verder uit
Foto: Sirotti
dinsdag 24 mei 2016 om 16:47

Giro 2016: Valverde wint razendsnelle bergrit, Kruijswijk loopt verder uit

Steven Kruijswijk is prima begonnen aan de laatste week van de Giro d’Italia. De Nederlander liep in de zestiende etappe verder uit op zijn voornaamste rivalen Esteban Chaves en Vincenzo Nibali en komt daardoor nog steviger in het roze. Wel greep de renner van LottoNL-Jumbo voor de derde keer op rij net naast de ritzege. Alejandro Valverde kwam na een korte, razendsnelle etappe (44,2 km/u) in Andalo als eerste over de streep. Kruijswijk eindigde net als in de vorige twee etappes als tweede.

Kruijswijk heeft nu een voorsprong van precies drie minuten op Chaves. Valverde wipt over Vincenzo Nibali heen naar de derde plaats, op 3.23 minuten van de Nederlandse rozetruidrager.

Kruijswijk moet al op eerste klim reageren
Wie dacht dat in de kortste rit in lijn deze Giro een groepje vluchters de ruimte zou krijgen van het peloton, kwam bedrogen uit. Er ontstond weliswaar een kopgroepje met daarin de Nederlander Pim Ligthart (Lotto Soudal), maar dat was slechts van korte duur. Al op de Passo della Mendola (2e categorie) begonnen de klassementsrenners zich met de strijd te bemoeien. Onder anderen Ilnur Zakarin (zesde) en Bob Jungels (achtste) zorgden meteen voor wat leven in brouwerij.

Jungels reed naar een kopgroepje toe met daarin Tanel Kangert (Astana), Diego Ulissi (Astana), Sergey Firsanov (Gazprom-Rusvelo), Joe Dombrowski (Cannondale) en David Lopez (Sky). Daarachter werd de druk op Kruijswijk stevig opgevoerd. De Nederlander reageerde vlak voor de top attent op aanvallen van Nibali (Astana) en Valverde (Movistar), terwijl ook Zakarin (Katusha) wist aan te te sluiten. De vier reden in de afdaling naar de zes oorspronkelijke koplopers toe.

Chaves raakt op achterstand
Waar Kruijswijk vanaf het begin prima bij de les was, gold dat niet voor Chaves. De nummer twee van het klassement kwam ruim een halve minuut achter zijn belangrijkste rivalen te zitten en moest zijn ploeg op kop zetten om de situatie nog enigszins te redden. Toen Dombrowski voorin moest afhaken, begon ook Cannondale zich met de achtervolging te bemoeien.

De negen koplopers kwamen, met name dankzij beulswerk van Kangert, met een mooie marge van 45 seconden aan bij de voet van de voorlaatste klim: de Fai della Paganella (10,2 km aan 7,4%). Terwijl Chaves, Rafal Majka (Tinkoff) en Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) de oversteek probeerden te maken, haakten voorin Kangert en Ulissi af.

Kruijswijk volgt Valverde, Nibali haakt af
Valverde zat niet op de terugkeer van Chaves te wachten en plaatste een ferme versnelling. Kruijswijk volgde gezwind, net als Zakarin, maar Nibali moest passen. Zakarin dicteerde het tempo en dat lag hoog genoeg om met een kleine halve minuut voorsprong op Chaves over de top te komen. De Colombiaan was inmiddels over Nibali, die geen okselfrisse indruk maakte, heen gesprongen.

Kruijswijk deed niet alleen voor het klassement goede zaken, maar had ook de ritzege nog in zijn hoofd zitten. Net als in de koninginnenrit en in de klimtijdrit zat dat er echter net niet in. Na een laatste klimmetje van derde categorie, gooide Zakarin in de laatste kilometer het tempo de hoogte in. Kruijswijk probeerde daarna Valverde te verrassen, maar de Spanjaard was in de sprint duidelijk een maatje te groot.

RIDE Magazine
229 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 10
24 mei 2016 16:48
voor de 6e keer 2de! Maar super gereden Kruijswijk. Wat een etappe
24 mei 2016 16:48
Wauw, wauw en nog eens wauw. Hulde aan Kruijswijk, hulde aan Zakarin , hulde aan Valverde.

En dan die Ulissi zeg.. Die is echt meerdere malen gestorven vandaag..
24 mei 2016 16:49
Prachtige rit! Ben benieuwd hoeveel er buiten tijd komen vandaag.
24 mei 2016 16:49
Nibali kraakt. Wel spektakel gezien. Een genot om te kijken.
24 mei 2016 16:49
Ontzettend knap van Kruijswijk wat is die in vorm zeg! . Wat een klasbak Valverde ook door zijn etappe weer mee te pakken.
24 mei 2016 16:49
Fantastisch!
24 mei 2016 16:49
Wielerporno! FANTASTISCH!

Jammer Alejandro.. Kruijswijk, Jungels, Ulissi, Nibali, Zakarin. Petje af!
24 mei 2016 16:49
Contador won vorig jaar ook geen één etappe, boeie!
24 mei 2016 16:49
Held! Die etappewinst komt wel. Wat een topper!
24 mei 2016 16:50
En dan zijn er mensen die zeggen dat Kruijswijk geen ploeg heeft, met Nibali, Valverde en vooral Zakarin als ploegmaat denk ik niet dat deze Giro nog veel spankracht gaat opleveren.
24 mei 2016 16:50
OP-PER-MACHTIG.

Tjonge, zelden vertoond dit. Alles pareren. Overal op meespringen. Meerijden. Afsprinten.
24 mei 2016 16:50
Hahaha wat worden wij onvoorstelbaar verwend!! Dit is echt niet te geloven, wat een prachtrit wederom!

Hulde voor Nibali, Zakarin, Valverde, Jungels en Ulissi (!!), en natuurlijk Kruijswijk!

GEWELDIG! De zege is nu echt zó vreselijk dichtbij! Nog "even" winnen in Risoul, en het feest is helemaal compleet! Maar ook zonder etappewinst is zijn Giro met een roze trui voor thuis best geslaagd...

Man man man, wat een wielerfeest weer! En wederom in een prachtige omgeving. Ik blijf het herhalen, maar: LANG LEVE DE GIRO!!
24 mei 2016 16:51
Wat een rit. Nibali is klaar deze Giro.

En Kruijswijk is echt de beste deze Giro. Heerlijk zeg. Van Astana hebben ze geen last meer. Ik zie Nibali nog expres 15 minuten verliezen.

Chaves 2 en Valverde 3? Chavito reed toch wel echt sterk. Was hij gewoon niet goed aan het begin van de rit? Of heeft hij een kapitale fout gemaakt door te vertrouwen op zijn team? Hij was toch wel even sterk als de drie vooraan.

Knappe zege van Valverde. Dit soort ritten zijn natuurlijk zijn specialiteit. Derde plek lijkt zeker, al moet hij Zakarin in de gaten houden. Die wordt echt met de dag sterker.
24 mei 2016 16:51
Krijg het Spaans benauwd van Ilnur de Zwieprus zo dicht bij Kruijswijk.

Maar Turijn is vandaag een stuk dichterbij gekomen.
24 mei 2016 16:51
Hoeveel zullen er buiten tijd aankomen? Maar hopen dat TLJ geen mensen verliest door de tijdlimiet.
24 mei 2016 16:51
Dit is gewoon fantastisch!! Dit kan bijna niet meer mis gaan!

Valverde, ik gun het hem!
24 mei 2016 16:52
Nou, we kunnen weer twee dagen adem halen! Nibali is klaar, Valverde kan Kruijswijk er niet af krijgen, Chaves staat nu ook te ver. Dit gaat gewoon lukken!
24 mei 2016 16:52
Hou op man ! Kruijswijk doet tactisch gezien de allerbeste zetten die je maar kunt doen met Valverde de rit en Zakarin zijn podiumperspectieven gunnen waarbij Chaves en Nibali nog even verder op passende afstand gezet worden. nu 2 dagen rollen en dan uiteraard de Agnello rit zelf pakken om de slotrit aan Nibali cadeau te doen, pfffffffffffffffffffffffff.
24 mei 2016 16:52
Wat is dit allemaal joh.. ongelooflijk. Wat kan er nog fout gaan behalve vallen nu?

Erg benieuwd of dit, na vorig jaar ook duidelijk bij de sterksten te zitten, een vervolg gaat krijgen komende jaren. Waarom niet?
24 mei 2016 16:52
Goed dat Valverde heeft gewonnen. Nu is hij de volgende ritten veel rustiger.
24 mei 2016 16:52
Waar m'n ene favoriet in de roze trui rijdt, rijd de andere misschien wel zijn matigste Giro ooit. Waarom lijkt het alsof Pozzo niet eens er voor wil werken. Ondanks dat die nu 9e staat, al op meer dan 10 minuten van een ontketende Nederlander. Zet 'm op Kruissie!
24 mei 2016 16:52
Zakarin is Nibali bijna voorbij.
24 mei 2016 16:52
Ruim 44 km/u gemiddeld. Wow. Lekker gekoerst vandaag.
24 mei 2016 16:53
Mooi weer een behoorlijke stap verder . Kruiswijk blijft in het roze zo .
24 mei 2016 16:53
Balen! Een etappeoverwinning geeft er toch meer glans aan. Maar er komen nog kansen. Had het idee dat Steven nog over had tijdens de klim in tegenstelling tot Valverde. Zakarin ook een baas!
1 2 3 10

Om te reageren moet je ingelogd zijn.