Giro 2017: Diskwalificatie Javier Moreno na aanvallen Diego Rosa
dinsdag 9 mei 2017 om 19:51

Giro 2017: Diskwalificatie Javier Moreno na aanvallen Diego Rosa

Javier Moreno is uit de Giro d’Italia gezet. De Spanjaard van Bahrain Merida misdroeg zich in de vierde etappe. Hij pakte Sky-renner Diego Rosa bij zijn shirt en gaf hem een duw in het publiek. Het voorval was duidelijk op de tv-beelden te zien.

“Ik had een uitstekend uitzicht op de woedeaanval en de slag, toen moest ik Rosa ontwijken omdat hij in het publiek viel. Dit stuk afval moet gestraft worden”, schrijft Sunweb-renner Chad Haga op Twitter.

Moreno, die in dienst rijdt van Vincenzo Nibali deze Giro, kwam als 72ste over de finish op de Etna. Inmiddels is hij uit het algemeen klassement geschrapt. Daarnaast heeft hij een boete gekregen van 200 Zwitserse Frank, maakt de organisatie bekend.

Daarnaast heeft Bahrain Merida 1000 strafpunten gekregen in het speciale fair play-klassement van de Giro d’Italia.

Video: Bekijk hier meer beelden over de aanleiding van het incident


[poll id=”506″]


Update 21.25 uur
Bahrain Merida komt naar aanleiding van de uitsluiting van Moreno met een schriftelijke verklaring. “In het heetst van de strijd duwde onze renner Javier Moreno Sky-renner Diego Rosa, waardoor hij ten val kwam. Hiervoor is hij uit koers gehaald. Wij van Bahrain Merida, steunen en respecteren het besluit van de UCI. Namens Javier bieden wij onze excuses aan aan Rosa en Sky.”

“Mijn ploeggenoten en ik waren allemaal bij elkaar voor de slotklim. Sky kwam naar voren over links en Rosa wilde in het wiel van mijn teamgenoot voor mij. Toen hij zich realiseerde dat ik weerstand bood, verergerde hij richting mij, waarop ik reageerde en ik hem duwde. Helaas viel hij daardoor. Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn reactie en duidelijk maken dat het niet mijn intentie was om hem te laten vallen. Ook bied ik mijn excuses aan aan mijn ploeg en de sponsoren”, zegt Moreno in het persbericht.

Algemeen manager Brent Copeland zag dat het voorval plaatsvond tijdens een gespannen moment in de koers. “Maar Javiers actie is niet acceptabel. Namens Bahrain Merida onze excuses aan iedereen die hierbij betrokken is.”

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2017 19:55
jesus, hij duwt rosa gewoon het publiek in. Ik zou hier zelfs aangifte voor gaan doen als ik rosa was
9 mei 2017 19:56
Domme actie. Deelt tikkie uit en duwt daarna Rosa het publiek in. Hasta luego tio.
9 mei 2017 19:56
En volkomen terecht. Idiote actie.
9 mei 2017 19:58
Nibali weer een helper in de bergen minder.
9 mei 2017 19:58
Weekje laten afkoelen in een politiecel.
9 mei 2017 19:59
Mooi, opgeruimd staat netjes. Wegwezen met die clown.
Fijn voor Nibali. Z'n al niet zo bijzondere ploeg wordt er niet sterker op zo.
9 mei 2017 20:01
edit Giro; tot ziens. ;)
9 mei 2017 20:04
Do not do drugs Javier
9 mei 2017 20:08
Goede beslissing. Als je zo graag wil duwen en trekken ga je maar roeien...
9 mei 2017 20:08
https://d.filebox.moe/ptmyvwop.mp4
Hier zie je dat Rosa de eerste tik uitdeelt aan Moreno, praat natuurlijk nog niets goed, maar zou Rosa dan ook niet bestraft moeten worden?
9 mei 2017 20:08
Ik ben meer geschokt over het taalgebruik van Haga dan de actie van Moreno.

Blijkbaar is het bij Sunweb hip om asociaal taalgebruik te uiten. Dumoulin zijn reactie tov de Bardiani boys was al evenmin netjes te noemen. Elke sympathie voor Sunweb is ondertussen weg.
9 mei 2017 20:10
Moreno = No More
9 mei 2017 20:12
Dus... waarom rijden Richeze en Rosa nog wel deze Giro?

uitsluiting is terecht naruurlijk maar dan.moeten die twee er ook uit...
9 mei 2017 20:16
@kingstown - wat is zo schokkend aan zijn taalgebruik dan? Carbage? Dat lijkt me wel redelijk mild. Wees blij dat een renner er gewoon wat van zegt, ipv een niestzeggende reactie die je zelf ook wel kam bedenken. Idem met Dumoulin. Prima dat het beestje bij de naam noemt! En dat voor een Limburger!
9 mei 2017 20:17
"Dit stuk afval moet gestraft worden”, schrijft Sunweb-renner Chad Haga

Ik geloof niet Chad het zo bedoelt. "Deze onzin moet worden bestraft" lijkt me een betere vertaling.
9 mei 2017 20:21
@Kingstown wat is er met die tweet mis dan, hij zegt alleen dat dit soort onzin over moet zijn, dat lijkt me toch niet overdreven.
9 mei 2017 20:24
Grote strop voor Nibali. Raakt een knecht kwijt die hij misschien wel heel hard nodig had in zijn strijd met Quintana.
9 mei 2017 20:24
Moeilijk te oordelen mbt de ruzie van deze renners onderling (Rosa is een etterbakkie) maar Moreno maakte het hier ook gevaarlijk voor het publiek dus kan ik me een sanctie wel voorstellen. Meteen uitsluiten wel te zwaar want het ziet er altijd net erger uit en Moreno had het ook zeker niet op de toeschouwers gemunt.

Het blijft mijns inziens 'gewoon' een race-incident en niet iets heel bizars, dat overdreven alles achteraf richting het schandelijke ontleden zowel als twitterende renners met hun standpuntjes trek ik niet zo.
9 mei 2017 20:28
@kingstown@morgenmooiweer
Hij schrijft niet "piece of garbage" en al evenmin "bunch of garbage", dus precies weten zullen we het nooit. Maar omdat Chad Haga een Amerikaan is en moedertaalspreker (toch?) ben ik geneigd de "stuk afval" kaart te trekken.
En,
@LaurJal
Dat is allerminst "mild"
9 mei 2017 20:29
Hoewel ik het totaal niet goedkeur, is het geen vechtpartij zoals we ze soms ook wel gezien hebben, dus ik kan mij wel vinden in de mening van Romans. Natuurlijk wel iets van een boete, tijdstraf oid, maar het is mijns inziens een gele en geen rode kaart. En blijkbaar ook voor Rosa.
9 mei 2017 20:38
Doet beetje denken aan Impey en Bos, al was dat nog wel enkele malen erger. Ken beiden heren natuurlijk niet, maar vraag me dan toch af wat Rosa gezegd of gedaan heeft, die duw zal toch ook niet helemaal uit het niets komen...
9 mei 2017 20:38
Zie ik het verkeerd of deelt Rosa hier de eerste tik uit?

EDIT: Bekijk AUB de link hier op de WF pagina 0:04. In de link van de tweet van HAGA is dat stuk eruit geknipt!!!!

EDIT2: Gatverdamme op die andere link ook. Wat een gekleurde berichtgeving!

Nogmaals deze link van de WF pagina is niet geknipt, 0.04 https://d.filebox.moe/ptmyvwop.mp4

Het gaat mij er niet om wie er schuld heeft, meer dat ik niet tegen dergelijk onrecht kan, "per ongeluk" een stukje weglaten, gatverdamme..

Edit redactie: Wij hebben beide video's geplaatst. De ene als tweet, de andere met een link.

EDIT op redactie, jullie hebben de juiste geplaatst, was zeker niet aan jullie bedoeld, jullie doen het juist goed. Ik doel op de twittermoraalridders ;)
9 mei 2017 20:43
Ik heb vele jaren in de VS gewoond. inderdaad betekent "garbage" hier gewoon de actie en wordt niet Moreno bedoelt.
9 mei 2017 20:46
Rosa lijkt een tik op de billen van Moreno te geven. Dat is niet netjes, maar zover ik kan beoordelen niet erg gevaarlijk. Die duw van Moreno ziet er wel gevaarlijk uit.

Op Teletekst lees ik trouwens " Vlak voor de beklimming van de Etna was op televisiebeelden te zien dat de twee ruzie hadden.Moreno pakte vervolgens
Rosa beet en duwde hem het publiek in. De Sky-renner kwam daarbij ten val. De jury schrapte de dader uit de uitslag."
maar een valpartij zie ik niet op de beelden?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.