Giro 2017: Fraile sprint naar ritzege, Dumoulin behoudt roze
foto: Sirotti (archief)
woensdag 17 mei 2017 om 17:04

Giro 2017: Fraile sprint naar ritzege, Dumoulin behoudt roze

Omar Fraile heeft de dertiende rit, ook wel de Tappa Bartali genoemd, in de Giro d’Italia 2017 gewonnen. De 26-jarige Spanjaard won in een sprint met vier, nadat hij deel uitmaakte van een omvangrijke vluchtersgroep. Rui Costa eindigde als tweede, voor Pierre Rolland. Tom Dumoulin behoudt zijn voorsprong in het algemeen klassement.

Oorlog op de eerste klim
Alleen de eerste vijftien kilometers van de rit waren vlak. Daarna doemde de Passo della Consuma op. Op de eerste beklimming van de dag ontplofte de koers gelijk. Er reden slag om slinger renners weg, waardoor er al snel een kopgroep van zo’n 25 renners ontstond. Daarin was Laurens De Plus (Quick-Step Floors) aanvankelijk de beste. Hij griste de bergpunten mee, net voor Igor Antón. Kort daarachter volgden de andere 23 renners, waarna het eerste peloton – bestaand uit nog slechts veertig renners – 45 seconden na De Plus bovenkwam.

Landa en Fraile rijden weg
Al snel sloten de andere 23 renners aan bij het tweetal voorop. Mikel Landa was daar één van, maar hij stond al op meer dan een half uur van Dumoulin. Andrey Amador (negende in het klassement op dik vier minuten) was de belangrijkste naam, met ook Tanel Kangert en Dario Cataldo (beiden top-15). Laurens ten Dam (Sunweb) en Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) waren de enige landgenoten die mee zaten. Landa probeerde op de tweede klim de groep uit te dunnen en kreeg Fraile met zich mee. In het peloton controleerde Sunweb de achtervolgers.

Opnieuw samensmelting
Op de Monte Fumaiola werden de twee opnieuw gegrepen. Even later probeerde Landa het dan maar in zijn eentje, maar dat bleek kort daarna een wanhoopspoging. De Bask werd weer ingelopen en meteen daarna gelost. De Plus smeet vervolgens de knuppel in het hoenderhok. In eerste instantie kon alleen Costa mee. Rolland stak luttele momenten later over naar de koplopers en ging er op de steilste flanken alleen vandoor. In de laatste kilometer kwam Fraile terug vanuit het achtervolgende groepje en hij pakte zo opnieuw de bergpunten. Fraile en Rolland doken samen de afdaling in.

Strijd op twee fronten: Nibali opent aanval op Dumoulin
In de achtergrond nam Bahrain Merida op 27 kilometer van de meet het initiatief in het peloton. Franco Pellizotti schoot er vandoor met kopman Vincenzo Nibali in het wiel. Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Tom Dumoulin en Bauke Mollema zaten direct in hun kielzog en even later bleken ook de andere klassementsrenners op de afspraak. Bij een tweede versnelling van Nibali moesten Geraint Thomas en Steven Kruijswijk wel passen. Zij zouden uiteindelijk 44 seconden verliezen.

Spannende slotfase
Pinot en Nibali grepen de afdaling aan om Dumoulin onder druk te zetten, maar de rozetruidrager gaf geen krimp. Ten Dam liet zich in deze fase terugzakken in de groep van zijn kopman, waardoor onze landgenoot over een ploegmaat beschikte. De 36-jarige klimmer zette zich vervolgens op kop. Vooraan hielden Rolland en Fraile een voorsprong van een kleine twintig seconden over op elf achtervolgers. Het lukte Costa op negen kilometer van de streep om zich bij de Fransman en de Spanjaard te voegen. Ook Tanel Kangert stak in de voorlaatste kilometer over. Uiteindelijk bleek Fraile echter over de snelste benen te beschikken.

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
17 mei 2017 17:05
Een winnaar die het meer zou verdienen was er vandaag niet. Wat heeft Fraile geweldig gereden zeg.
17 mei 2017 17:06
Kruijswijk toch niet dezelfde als vorig jaar, en ik vraag me af of die derde week nog wel goed gaat. Fraile verdiende winnaar trouwens, altijd aanvalslustig en dat wordt nu beloond
17 mei 2017 17:06
Dumoulin geen moment in de problemen geweest, keurig. En iedereen maar panikeren in het volgforum omdat Amador meezat xD Die gast kon daar vooraan alleen volgen, meer niet. Is echt geen gevaar.
17 mei 2017 17:06
Sprint even Costa uit het wiel na de hele dag aan te vallen, ijzersterk. Jammer van Kruijswijk verder, die mag zich definitief op etappes richten.
17 mei 2017 17:06
Jammer dat Kruijswijk het na zo'n dag nog moet hebben van Keizer. Waar is die beloofde steun voor in de bergen?
17 mei 2017 17:06
Pffff, wat was die sterk vandaag zeg. De hele dag voorop, bijgehaald, gelost en weer teruggekeerd en dan nog zo'n machtige sprint eruit persen. Dik verdiend.

Dumoulin vandaag zeer degelijk. Geen moment in de problemen geweest. En op een wederopstanding van Kruijswijk en Thomas hoeven we ook niet meer te hopen vrees ik. Wat een contrast met vorig jaar zeg.
17 mei 2017 17:07
Vreemde actie van Kangert, die 5" tijdswinst hoger inschat dan een ritzege voor hem of zijn ploegmaat ... :o
17 mei 2017 17:07
Mooi dat de vooruitgeschoven LTD van waarde kon zijn voor zijn kopman
17 mei 2017 17:07
Kruijswijk is niet goed maar verliest weer 50 seconden doordat ie het deel van de beslissende klim te ver van achteren begon. Dat mag gewoon niet gebeuren als je nog wat wilt. Typisch TLJ helaas.
17 mei 2017 17:07
Ongelooflijk Fraile wat IJZERSTERK.
Dumoulin verdedigt het roze met verve, topdag! Enige smetje is dat Amador tijd terug pakt, maar daarover maak ik me weinig zorgen ;)
17 mei 2017 17:07
Spannende rit. Gelukkig is Amador niet te ver uitgelopen. Fraille sterk hoor, mee met Landa, mee met Rolland en dan Costa erop leggen in de sprint!!
17 mei 2017 17:09
Heel fijn dat Dumoulin iemand mee had in de vlucht, dan zat hij tenminste niet alleen op het eind. Dat hoort de vaste tactiek te zijn als je aan de leiding staat: altijd zorgen dat je iemand terug kunt laten zakken. Maar ja, het moet wel lukken natuurlijk...
17 mei 2017 17:10
Knap van fraile om costa er even op te leggen.
Ten dam goud waard voor tom
Kruijswijk verliest 44seconden dus valt nog mee maar die is echt niet in goede doen.

Weer een mooie rit gezien vandaag
17 mei 2017 17:10
Geurt Kruijswijk zat op die positie omdat hij op zijn max zat en niet harder kon
17 mei 2017 17:12
Kijk allemaal eens ff naar de giro van 2 en 3 jaar terug. Kruijswijk verliest veel in de eerste week, maar kent een ijzersterke 3e week. Laten we ff op de 3e week wachten voordat we oordelen. Giro van vorig jaar had een relatief makkelijke eerste week
17 mei 2017 17:12
Mooie overwinning van iemand die het mooi viert!

Vrij apathisch optreden van TLJ na het sparen van Campenaerts.. die zo onderhand een dure prijs betalen voor het vormen van een ploeg rondom een 'veelwinnaar'. Niet onlogisch na vorig jaar, maar een veel te groot risico als je het mij vraagt.

Lekkere dag voor Sunweb met een Dumoulin die nooit in de problemen is gekomen. Zelfs zonder Kelderman oogt de ploeg nog steeds sterk genoeg om de kopman goed te kunnen ondersteunen in zware etappes. Nu 2 dagen doorkomen tot de volgende missie. Prima gereden mannen !
17 mei 2017 17:14
Mooi verloop voor Dumoulin: Movistar brandt zich op een suffe manier op & Quintana zat pat.

Jammer van Kruijswijk.
17 mei 2017 17:14
Kruijwijk heeft is gewoon niet topfit (ribben?)....jammer maar helaas zie m eerder afstappen dan verbeteren in de 3e week
17 mei 2017 17:15
Onderhoudende, levendige etappe, een waardig saluut aan Bartali. Knap van Fraile om de winst uiteindelijk toch naar zich toe te trekken.
Mooi om te zien dat Dumoulin zich niet gek laat maken, zit voorlopig wel goed met zijn zelfvertrouwen.
Nee, Kruijswijk heeft het niet dit jaar.
Thomas en voor eigen kans gaan in een grote ronde is wederom geen gelukkige combinatie gebleken.
@klootje, dat is achteraf praten
17 mei 2017 17:16
Kruijswijk kan gewoon niet mee nu de rest wel werk heeft gemaakt van een serieus klassement. Jammer voor hem, maar als een verrassing komt dit natuurlijk niet.
17 mei 2017 17:16
Tom Dumoulin is echt een baas en een winnaar.
17 mei 2017 17:17
Zeer knappe rit van De Plus. Hopelijk kan hij dit nog eens in de derde week.
17 mei 2017 17:19
Ik ga even iets raars zeggen: Alleen een cleane renner kan zo evident blij zijn met zijn zege.
17 mei 2017 17:20
Random, behalve als je het aan het begin van het seizoen al zei dan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.