Giro 2017: Mortirolo als eerbetoon omgedoopt tot Scarponi-klim
foto: Sirotti
dinsdag 2 mei 2017 om 15:11

Giro 2017: Mortirolo als eerbetoon omgedoopt tot Scarponi-klim

De Giro d’Italia zal uitgebreid stilstaan bij het tragische overlijden van Michele Scarponi. De organisatie gaat op verschillende manieren een eerbetoon brengen aan de markante Italiaanse wielrenner. Vandaag heeft de organisatie bekendgemaakt dat de beklimming van de iconische Mortirolo zal worden omgedoopt tot de Scarponi-klim. Wie als eerste de top bereikt zal dubbele bergpunten verdienen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
In 2010 was de beklimming van de Mortirolo voor Scarponi de springplank naar zijn laatste Giro-ritzege. Die dag versloeg hij in Aprica onder andere Ivan Basso en Vincenzo Nibali. De etappe met de Mortirolo staat gepland voor dinsdag 23 mei.

In Sardinië, waar de Giro van start gaat, zal Astana aanstaande donderdag als eerste team gepresenteerd worden tijdens de officiële voorstelling. De dag daarna zal voorafgaande aan de eerste rit een minuut stilte gehouden worden, waarbij de renners van Astana op de eerste rij zullen staan. Ook op het eindpodium in Milaan wacht een eerbetoon aan de op 37-jarige leeftijd overleden Italiaan.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2017 15:17
Mooi eerbetoon. Maar nu weten we ook zeker dat de bergtrui naar een aanvaller gaat.
2 mei 2017 15:21
Kunnen we dan gelijk dat afdalingsklassement voorzichtigheidshalve schrappen? Dat verkleint de kans op extra eerbetonen voor een volgende renner.

Wel mooi dat ze het doen.
2 mei 2017 15:24
Mooi gebaar van de Giro organisatie. Nog steeds moeilijk om te beseffen dat Scarponi er niet meer is. Afgelopen zomer op de top van een col, nota bene in de regio van de Mortirolo, Scarponi nog tegengekomen. Een fietsgenootje van mij werd zelfs nog door hem toegejuichd toen hij haar (met ruim snelheidsverschil) voorbij fietste. Zo oneerlijk dat zo'n vriendelijke knaap zo plots uit het leven is gerukt. Het is dan ook extra wrang dat in een sport die al gevaarlijk genoeg blijkt nu een dalersklassement wordt geïntroduceerd.
2 mei 2017 15:50
@via @sephiroth
Als het daalklassement wegvalt, misschien meteen ter ere van Scarponi een klassement voor sympathiekste renner in het leven roepen, met bijpassende 'Norvegian Blue' blauwe trui. De leider in het klassement mag dan met de bijpassende mascotte, Frankje, de papegaai, het podium op.
2 mei 2017 16:09
Misschien kan deze aanpassing ook verwerkt worden in het artikel "voorbeschouwing bergklassement" want het heeft er toch invloed op.
2 mei 2017 16:33
In Italië weten ze wel hoe ze hun helden moeten eren. Daar kan Nederland nog iets van leren. Een stadion vernoemen duurt al gauw 1,5 jaar. De "cima coppi", Giro in teken van Pantani, het nummer 108 nooit meer uitreiken.. Al hadden ze WW beter geëerd door die afdalingsprijs achterwege te laten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.