Giro 2017: Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd
foto: LaPresse
dinsdag 23 mei 2017 om 17:07

Giro 2017: Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd

Vincenzo Nibali heeft Italië aan het feest gekregen door de koninginnenrit in de Giro d’Italia te winnen. De kopman van Bahrain Merida maakte in de afdaling van de Umbrailpas het verschil. In Bormio versloeg hij Mikel Landa. Voor de Nederlanders was er minder reden tot vreugde. Tom Dumoulin heeft ternauwernood zijn roze trui weten te behouden. Hij verloor veel tijd na een noodstop veroorzaakt door maagproblemen.

De etappe begon met een minuut stilte voor de slachtoffers in Manchester en voor de in Italië overleden motorcoureur Nicky Hayden. Nadat de renners op gang gebracht waren, werd meteen koers gemaakt. In het openingsuur werd meer dan vijftig kilometer afgelegd. Astana was een van de meest actieve ploegen. De Kazachse formatie wilde koste wat het kost een mannetje in de vuurlinie om op de Mortirolo (in deze rit omgedoopt tot Scarponi-klim) hun overleden ploegmaat Michele Scarponi te eren.

Steven Kruijswijk trekt ten aanval
Een grote groep van meer dan twintig renners begon met voorsprong aan de Mortirolo. Op de steile klim liet Movistar een paar mannetjes meeschuiven. Onder andere Anacona en later Amador schoven mee. Ook Steven Kruijswijk deed wat hij had beloofd te doen: aanvallen. De kopman van LottoNL-Jumbo overbrugde vrij eenvoudig het verschil van een minuut.

Op de top van de Mortirolo mocht Luis León Sánchez (Astana) als eerste de top ronden. De kostbare punten werden hem gegund, wat hem meteen een uitdager heeft gemaakt voor de bergtrui. De sterk uitgedunde groep der favorieten hield op dat moment het tempo strak, maar aanvallen bleven uit. Ook op de Stelvio hielden zij het kruit droog. Tussen de sneeuwmuren van de mythische klim werd de kopgroep uitgedund tot acht renners: Kruijswijk, Landa, Amador, Izagirre, Deignan, Hirt en Anton. Zij hadden op de top, die Landa als eerste passeerde, een voorsprong van minder dan drie minuten.

De 25 kilometer lange en technische afdaling eindigde met een duo aan de leiding (Amador en Landa). Kruijswijk besloot bij de achtervolgers het initiatief te nemen en dichtte het gat op de twee de koplopers. Ruim 17 kilometer voor de Umbrailpas volgde die hergroepering.

Sanitaire stop Tom Dumoulin
Met nog dertig kilometer te rijden ging het goed mis bij Tom Dumoulin. De rozetruidrager sprong van zijn fiets en dook de berm in voor een sanitaire stop. Het euvel, vermoedelijk maagproblemen, zette hem meteen op een achterstand van dik anderhalve minuut. In de groep der favorieten werd getwijfeld; doorrijden of wachten? Na enige aarzeling roken ze toch hun kans en begonnen, op initiatief van Zakarin, het tempo iets op te krikken.

In de kopgroep besloot Landa, op vijf kilometer van de top, zijn twee overgebleven medevluchters (Kruijswijk en Hirt) achter te laten. De Spanjaard van Sky wist uiteindelijk nog net met een voorsprong aan de afdaling te beginnen. Kruijswijk en Hirt waren ondertussen al ingelopen en gelost door de favorieten.

Nibali valt Quintana en Zakarin aan – foto: Pool Sunada LaPresse – Fabio Ferrari

Bij die groep der favorieten bleven de vurige demarrages lange tijd uit. Op 25 kilometer van de finish opende Nibali met een speldenprik die meteen werd gecounterd door Quintana. Na een reeks schermutselingen werd het kwartet Nibali, Quintana, Pozzovivo en Zakarin gevormd. Vlak voor de top demarreerde Nibali nog een keer om met voorsprong de afdaling in te duiken. Maar vlak voor de afdaling wisten de andere drie weer terug te komen. Voor Dumoulin begon het er echter slecht uit te zien. Op de top was zijn achterstand opgelopen naar meer dan twee minuten. Mollema en Kruijswijk reden inmiddels in een achtervolgende groep tussen de koplopers en Dumoulin in.

In de lange afdaling naar de finish zocht Nibali de risico’s op. De haai van Messina stortte zich naar beneden in de richting van Bormio. Alleen Landa kon hem volgen. Nibali wist zich in de bochtige slotkilometer het beste te positioneren. Toch wist hij in de korte laatste rechte lijn maar net van Landa te winnen en daarmee Italië de langverwachte eerste Italiaanse ritzege van deze Giro te schenken. Quintana passeerde twaalf seconden later als derde de finish.

Dumoulin behoudt het roze
Dumoulin worstelde zich naar de aankomst. In Bormio moest hij 2:17 minuut toegeven op Nibali. In het algemeen klassement is zijn voorsprong geslonken tot 31 seconden op Nairo Quintana.

RIDE Magazine
216 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 9
23 mei 2017 17:08
Dumoulin houdt het roze!!
23 mei 2017 17:08
Na vorig jaar kan ik dit er eigenlijk niet bij hebben.
23 mei 2017 17:08
Goh, echt een muis gebaard joh die etappe..........

Ik ga mee met de Britse Eurosport: onvoorstelbaar onsportief, en toch hoort het erbij. Tom heeft gevochten voor wat ie waard is en de hele wielerwereld is voor hem vanaf nu!

Oh, en wát een etappe!! Wat een decor, wat een strijd, wat een spanning, LANG LEVE DE GIRO!
23 mei 2017 17:08
De GPS sloeg even op hol, maar hij behoudt hem. Ik heb de vloek 'Breukink' nog niet uitgesproken.
23 mei 2017 17:09
Domme sprint van landa
23 mei 2017 17:09
Heb nog wel vertrouwen in eindzege Dumoulin. Geweldige solo van 35 km eigenlijk.
23 mei 2017 17:09
Mensen zeggen peloton heeft gewacht en kon niet hele tijd wachten. Peloton reed een hele tijd flink door toen Dumoulin in de bosjes lag. Vooral dat manneke van Yates.
23 mei 2017 17:09
Knap hoor. Het verrotte is dat het niet nodig leek. Hij was zo sterk.
23 mei 2017 17:09
Dumoulin houdt het roze, maar is wel pissed op de anderen dat ze niet gewacht hebben denk ik. Hij was ook zo bleek dat hij wel een lijk leek.
23 mei 2017 17:09
Toch nog netjes dat Movistar en de rest in eerste instantie wachten op Dumoulin.

Uiteraard was het niet logisch om te wachten omdat de achterstand daarvoor veels te groot was... Kak de volgende keer aub in je broek Tom Dumoulin!
23 mei 2017 17:09
Respect hoor!!
23 mei 2017 17:09
Dumoulin, wauw! nu wordt het spannend komende dagen (hopen dat hij niet ziek is)
23 mei 2017 17:10
Etappe was relatief saai, weinig aanvallen, niks onsportief en erg sneu voor Tom.

Landa ook jammer na zo'n dag.
23 mei 2017 17:10
@guushovd ik heb hetzelfde, hoop dat hij niet ziek is.
23 mei 2017 17:10
@LyndaLid
Ongelofelijk naïef van sommige volgers om hier iets te verwachten.
23 mei 2017 17:10
Geweldige prestatie van Tom. Onder deze omstandigheden in je uppie.
23 mei 2017 17:10
pfff niet de best edag voor NL. Kruijswijk had meer gekunt als hij kon dalen zeg. Dat kost die knul nonstop tijd en energie. Hij remt erg vroeg (lang leve stelvio voor analyse mogelijkheden) en hard in vergelijking met de anderen. Als hij dat weet te verbeteren kan hij best wel wat energie sparen. Niet alleen door dat vlakke stuk maar ook met het de hele tijd racen om de betere dalers bij te halen.
Mollema degelijk, Nibali top en gewoon kak van en voor Tom. Hopelijk gaat het niet doorspelen de rest van de Giro.
23 mei 2017 17:10
Lekker gedaan hoor Pozzo. 6e plek in het klassement nu. Zag er prima uit. :-)
23 mei 2017 17:10
Ik hoop dat hij ze de komende dagen allemaal fietsles gaat geven.
23 mei 2017 17:10
Een leermomentje maar wel erg zuur.

Zelden zo teleurgesteld geweest.
23 mei 2017 17:11
Het was even billen knijpen. Roze met een bruin randje. Bij het zien van de beelden liep het mij ook dun door de broek. Daar zit een luchtje aan.
23 mei 2017 17:11
Tjongejonge. Mijn maag is nu ook van slag. Duurt nog wel een paar dagen...
23 mei 2017 17:11
@LyndaLid: Er zullen wat mannen zijn die Sean Kelly vanavond niet in een donker steegje willen tegenkomen...
23 mei 2017 17:11
Waarom schijt hij niet in z'n broek? Was vandaag niet minder dan de rest.
23 mei 2017 17:11
Als Tom niet ziek is, krijgen de anderen nog wat te zien. Hij verliest eigenlijk weinig bovenop zijn schijtpauze.
1 2 3 9

Om te reageren moet je ingelogd zijn.