Giro 2017: Pierre Rolland zegeviert na monsterontsnapping
woensdag 24 mei 2017 om 17:09

Giro 2017: Pierre Rolland zegeviert na monsterontsnapping

Pierre Rolland heeft de zeventiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Fransman van Cannondale-Drapac was de eerste aanvaller van de dag en streed heel de rit om de bergpunten. In de laatste kilometers wist hij na verschillende pogingen ook nog weg te springen bij zijn medevluchters. Ze zagen hem pas na de finish terug. Rui Costa finishte als tweede, Gorka Izagirre werd derde.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Drie renners trokken na de neutralisatie meteen ten aanval. Van het peloton kreeg dit drietal; Mohoric, Brutt en dus Rolland (die bergpunten wilde sprokkelen) alle ruimte om een riante voorsprong op te bouwen. Op het hoogtepunt bedroeg het verschil met het peloton bijna een kwartier.

Grote groep achtervolgers
De grote groep werd halverwege de rit verschillende keren gespleten. In de aanloop naar de tweede beklimming van de dag, de Passo del Tonale (elf kilometer aan gemiddeld 5,7%) scheurde het peloton in een aantal groepen. Niet veel later reed een groep achtervolgers weg van liefst veertig renners. Ook zij kregen de ruimte om meer dan tien minuten voorsprong te nemen op het peloton met favorieten.

Na het wegkapen van de meeste bergpunten op twee van de drie beklimmingen, liet Rolland zich uitzakken naar de achtervolgende groep. Op de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag stak Mohoric, die korte tijd de solo aan de leiding reed, de punten in zijn zak.

Op zo’n vijftig kilometer van het einde begon het peloton met de rozetruidrager meer tempo te maken. Onder initiatief van Quick-Step Floors en Sunweb werd de achterstand langzaam afgebouwd. De kopgroep werd ondertussen uitgedund tot een groep van 22 koplopers, waarin UAE Emirates goed vertegenwoordigd was. Jan Polanc stond zelfs eventjes virtueel aan de leiding in het algemeen klassement. Martijn Keizer vertegenwoordigde LottoNL-Jumbo in de voorste groep.

Finale
In de laatste twintig kilometer bedroeg de voorsprong nog altijd zo’n tien kilometer. Mannen als Fraile, Conti, Sutherland, Devenyns, Van Rensburg en Rolland probeerden om de beurt weg te rijden. Maar ze gunden elkaar geen centimeter ruimte. Met nog zo’n zes kilometer te gaan ging Rolland nog een keer versnellen, ditmaal met meer succes.

De Fransman wist met hangen en wurgen een krappe dertig seconden voorsprong te nemen. De glooiende eindfase maakte het niet gemakkelijk voor de 30-jarige coureur. Maar in de laatste rechte lijn hield hij voldoende voorsprong om uitgebreid de tijd te nemen om van zijn aanstaande overwinning te genieten. De laatste keer dat hij won was alweer twee jaar geleden in april 2015, toen hij een dubbelslag sloeg in de Vuelta a Castilla y Leon.

Voor Tom Dumoulin was het een relatief eenvoudige dag. Hij werd niet aangevallen door zijn directe concurrenten. Het peloton met de rozetruidrager kwam met ruim zeven minuten achterstand over de finish.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2017 08:06
Ik snap alleen niet dat enkele top 10 ploegen ze zover hebben laten gaan. Nu hebben ze er weer 2 extra concurrenten bij voor de top 10.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.