Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 4
Foto : Franck Faugere - LaPresse
dinsdag 9 mei 2017 om 07:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 4

De eerste drie etappes zitten erop. Sardinië is ingewisseld voor Sicilië. Het peloton zal ook meteen weten dat het op Sicilië is, want het is direct klimmen geblazen. De vulkaan Etna moet bedwongen worden en dat is geen sinecure zo vroeg in de Giro. Wie is al direct goed en deelt hier de eerste tik uit? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Cefalù is de startplaats van de vierde Giro-rit. Het vissersdorp aan de noordkust van het eiland – zo’n 75 kilometer ten oosten van Palermo – ontvangt het roze circus voor de vierde keer in de geschiedenis. Ook in 1976, 1982, 2008 deed de Giro Cefalù aan, alle drie de keren diende het als startplaats. Vanuit het kustplaatsje rijdt het peloton kilometerslang in oostelijke richting.

Als de renners het binnenland indraaien, doemen de hoogtemeters op. Allereerst de Portella Femmina Morta van tweede categorie. Deze klim is ruim dertig kilometer lang, maar loopt zeer geleidelijk (gemiddeld 4,5%) omhoog. Op het steilste punt is de hellingsgraad 8%. Rond 14.45 uur zullen de eerste renners hier de top ronden. Na de lange afdaling volgt een golvend gedeelte, waar nog twee tussensprints zijn.

Aangekomen in het dorpje Nicolosi wordt begonnen aan de beklimming van de Etna. De finish ligt 1892 meter boven zeeniveau, maar daarvoor moet men eerst 17,9 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%. Halverwege is het steilste deel, daar gaat de weg 12% de hoogte in. Brede wegen loodsen de renners naar grote hoogte op één van de actiefste vulkanen ter wereld. Onlangs nog stroomden er grote hoeveelheden lava uit de krater naar beneden. Wie gaan hier voor het vuurwerk zorgen?

De etappe begint om klokslag 12.00 uur. Tussen 16.55 en 17.35 uur wordt de finish verwacht.

Favorieten
Door op de vierde dag een aankomst bergop in te plannen, krijgen we al vroeg een indruk van de krachtsverhoudingen tussen de kanshebbers voor het roze. Zien we tijdens de eerste afspraak tussen de klassementsrenners al direct verschillen, of houden zij zich vooralsnog koest?

Nairo Quintana is de te kloppen man – Foto: Sirotti

Nairo Quintana kan dinsdag een eerste tik uitdelen aan zijn concurrenten. In maart toonde hij in Tirreno-Adriatico tijdens de aankomst op Terminillo dat hij bergop lastig te kloppen is. Ook in dit deelnemersveld lijkt hij de beste klimmer onder de klassementsrenners. Gaat de roze leiderstrui van de ene Colombiaan naar de andere?

Wat kan Vincenzo Nibali op zijn eigen Sicilië? – Foto: Sirotti

Vele ogen zullen dinsdag gericht zijn op Vincenzo Nibali. Op zijn eigen Sicilië rust alle druk op zijn schouders en zullen we antwoord krijgen op de vraag hoe het staat met zijn vorm. Nibali wist dit seizoen in de grote wedstrijden nog niet te imponeren, al slaagde hij eind april er wel in de niet bijster sterk bezette Ronde van Kroatië te winnen De 32-jarige Siciliaan zal dinsdag zijn kaarten op tafel moeten leggen. Nibali zal erop gebrand zijn om te winnen voor eigen volk, maar nu alle favorieten zo dicht bij elkaar staan hoeft hij geen cadeautje te verwachten.

Wanneer het bergop gaat, dan is Thibaut Pinot een renner om rekening mee te houden. De Fransman nam de moedige beslissing om de Giro te verkiezen boven de Tour. De komende weken zal blijken of dat een goede keuze is geweest. Met podiumplaatsen in Andalusië, de Tirreno en de Tour of the Alps heeft hij zich dit seizoen allerminst verstopt en ook in de Giro gaat hij voor minimaal het podium. Met een goede prestatie op de Etna zou hij een eerste stap in die richting kunnen zetten.

Steven Kruijswijk

Weet Steven Kruijswijk zich te handhaven? – Foto: Sirotti

Hoewel de ploegleiding zich gematigd tevreden toont, zullen de dertien tellen die hij op weg naar Olbia verloor Steven Kruijswijk niet lekker zitten. In de eerste bergrit kan hij een serieuze stap maken in het algemeen klassement. Net als voor zijn concurrenten wordt de onderneming naar Etna ook voor hem de eerste serieuze test. Is hij net als vorig jaar in staat om zich bergop te meten met de beste klimmers? Naast Kruijswijk starten ook landgenoten Bauke Mollema en Tom Dumoulin met ambitie aan deze Giro. Mollema heeft in het verleden al meermaals bewezen bergop lang aan te kunnen klampen. Dumoulin won al bergritten in de Vuelta en de Tour, maar nu hij uitgesproken heeft voor het klassement te gaan, zal de concurrentie hem niet al te veel speelruimte geven.

Bij Team Sky is het interessant om te zien hoe het duo-kopmanschap van Geraint Thomas en Mikel Landa zal ontwikkelen. Thomas krijgt in Italië de kans om te laten zien dat er een ronderenner in hem schuilt. Met de eindzege in de Tour of the Alps bewees hij dat het met zijn conditie wel goed zit. Wanneer Landa zijn vorm uit de Giro van twee jaar geleden weet terug te vinden, dan zal hij bergop lastig te kloppen zijn.

Adam Yates wist net als de meeste andere klassementsrenners de eerste dagen goed door te komen. De 24-jarige Brit reed attent en finishte drie keer bij de eerste dertig. Op weg naar Etna mag de nummer vier van de voorbije Tour laten zien dat hij ook in de Giro met de beste klimmers mee omhoog kan.

Laat Domenico Pozzovivo zijn roze droom in vervulling gaan? – Foto: Sirotti

Naast Nibali hebben de Italianen met Domenico Pozzovivo nog een renner om naar uit te kijken. De kleine pocketklimmer van AG2R La Mondiale heeft zich al hardop uitgesproken over zijn droom om op de Etna het roze te veroveren. Pozzovivo reed al vier keer bij de beste tien in de Giro, maar is er nog niet in geslaagd om de roze leiderstrui te veroveren. Brengt hij daar dinsdag verandering in?

Naast de gevleugelde klimmers, zijn er nog enkele outsiders die op een goede dag mee zouden kunnen strijden om de overwinning. Bij Quick-Step Floors zal het interessant zijn om te zien of Bob Jungels weet te overleven. De Luxemburger was op weg naar Cagliari de grote motor in de machtsgreep van zijn ploeg. Vorig jaar reed hij een uitstekende Giro en werd hij beloond met een zesde plaats in de eindrangschikking. Maar weet hij bergop tegen de grote kanonnen te overleven?

Herpakt Zakarin zich op Sicilië? – Foto: Sirotti

Bij BMC gaat men na het openingsweekend volledig voor de kansen van Tejay van Garderen. De Amerikaan blijft na enkele recente mislukkingen in grote rondes wat onderbelicht, maar met twee vijfde plaatsen in de Tour heeft hij zich als ronderenner al bewezen. Rohan Dennis startte als schaduwkopman, maar mag zijn ambities na tijdsverlies in de waaierrit naar Cagliari opbergen. Ook Ilnur Zakarin zal niet met een goed gevoel terugkijken op het openingsweekend. De Rus moest door materiaalpech al twintig tellen toegeven op zijn concurrenten. Neemt de klimmer op Sicilië sportieve revanche? Landgenoot Alexander Foliforov (Gazprom-Rusvelo) verraste vorig jaar vriend en vijand met winst in de klimtijdrit en mag daags na de rustdag direct bewijzen dat hij het klimmen niet verleerd is.

Zo vroeg in de Giro is het niet uit te sluiten dat het vuurwerk tussen de klassementsrenners uitblijft. Misschien blijven er wel een of meerdere aanvallers voorop. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar tijdens de eerste rit met aankomst bergop. Tim Wellens (die dit jaar de Tour boven de Giro verkiest) won toen solo op Roccaraso. Tussen de favorieten waren wel kleine verschillen. Zien we dit jaar een soortgelijk scenario?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot
** Steven Kruijswijk, Geraint Thomas, Adam Yates
* Mikel Landa, Domenico Pozzovivo, Tom Dumoulin, Bauke Mollema

Weer en TV
Dinsdag wordt het prettig fietsweer op Sicilië. In de middag is de temperatuur in startplaats Cefalù 20℃. De wind komt met windkracht 2 uit het noordwesten. Als we Skiresort.nl moeten geloven, is het bovenop de Etna de hele dag zonnig en schommelt de temperatuur tussen de 10 en 15℃ en komt de wind met kracht 2 à 3 uit het zuidoosten.

Eurosport zal vanaf 13.30 uur met livebeelden komen op het hoofdkanaal. Het commentaar komt van Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd.

RIDE Magazine
137 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
Zakarin had ook wel een sterretje gemogen
8 mei 2017 12:09
YESSS. Nu giet it oan. Ik verwacht Quintana, Pinot en Mollema. Maar ook zeker verwacht ik veel van Dumoulin. Die is voorin een ronde altijd goed. Ik hoop dat Kruijswijk vooral kan volgen. Dan ben ik tevreden. Bijna teveel renners om te bespreken; Landa, Thomas, Yates.
Edit: Zakarin niet te vergeten.

Ik ben heeeel benieuwd.
8 mei 2017 12:10
Ik verwacht niet dat hier al grote verschillen worden gemaakt in de top van het klassement, maar er zullen vast wel een stuk of twee toppers zijn die er hier al doorheenzakken.
8 mei 2017 12:13
In de eerste bergetappe zie je vaak toch nog wel de vluchters een kans krijgen. Of de mannen die niet direct meedoen voor het klassement en onderaan de slotklim al aan durven te gaan. Bijvoorbeeld een LL Sanchez, Rui Costa of Rolland. De klassementsmannen willen zo in het begin vooral geen tijd verliezen in plaats van tijd pakken. Daarnaast zit een quintana of nibali nu nog niet op het roze te wachten vermoed ik. Die sparen hun ploeg liever nog een paar extra dagen.
8 mei 2017 12:17
Niet eens met de sterren. Zeker Nibali zie ik niet als topfavoriet, wanneer was die voor het laatst goed aan het begin van een ronde? Is bovendien een strijkijzer, en ik denk dat met die laatste stukken er gewoon een klein sprintje komt. Quintana zie ik de moeite nog niet meteen nemen, en ik denk ook bij hem dat ie pas aan het einde echt goed is. Bij hem weet je het bergop alleen nooit, dus ergens tussen de favorieten moet ie natuurlijk wel.

Ik ga voor mannen met een aardig eindschotje, maar wel top klimmers.

****
Yates
***
Pinot - Thomas
**
Zakarin - Quintana - Dumoulin
*
Landa - Rui Costa - Rolland - Woods - Fraille (laatste drie met langere aanval)
8 mei 2017 12:22
Ik verwacht dat SKY met treinen gaat beginnen met een redelijk saaie rit en alle kanshebbers in een kopgroep van 22 finishend tengevolge.
8 mei 2017 12:22
Deel de analyse van Secondant. Het lijkt me niet dat de serieuze kleppers al met het roze kleinood willen zeulen in deze fase van de wedstrijd. Laat de rit en de trui aan Astana of Cannondale bv. Pak daarachter de eerste secondjes op je concurrenten.
8 mei 2017 12:23
@LL: prima verhaal. Wat denk jij van Kruijswijk? En Mollema? Ik verwacht die laatste kort achter de winnaar.
8 mei 2017 12:33
@ Sammysosa: dat zou betekenen dat alle toppers zich in moeten houden. Ergens zie ik iemand wel op de pedalen gaan staan. Yates, Dumoulin en Pinot zijn nou niet de types die gaan wachten op een slachtbank in week drie. En al helemaal niet als een van de toppers een momentje zwakte vertoont.
8 mei 2017 12:34
Ik weet het niet hoor, met die lood zware derde week, kan je misschien beter maar wat voorsprong nemen en de eerste klap is een daalder waard zeggen ze.. ik verwacht wel dat de klassementsmannen oorlog gaan maken ...
8 mei 2017 12:38
@ secondant en sammy

Ik snap de analyse, maar jongens als Jungels (en de ploeg), Formolo en Yates zullen dat wel best graag willen en hebben daar nu natuurlijk nog mooi kans op. Ik zie vluchters wel kans maken ook, maar denk eigenlijk dat er wel ploegen zijn die voor roze willen rijden.

Jungels overigens vergeten bij de sterren, zou hem bij mezelf ipv Landa zetten, vanwege z'n sprint.

@ bert

Verwacht van beiden erg veel deze Giro, maar Kruijswijk nog niet morgen. Ik verwacht persoonlijk morgen, en misschien wel deze hele Giro het meeste van Dumoulin. Althans, voor korte klasseringen in etappes. Qua klassement denk ik dat Kruijswijk hem in de laatste week misschien nog voorbij steekt voor (hopelijk) het podium.
8 mei 2017 12:41
Kan natuurlijk dat er een groepje gaat lopen. Bijvoorbeeld met Fraille, maar ik ben vooral erg nieuwsgierig wat de kopmannen gaan doen. Ik verwacht Mollema. Hij heeft zich wat mij betreft gretig getoond. En inderdaad Yates.
We gaan ook zien hoe de knechten het er vanaf gaan brengen. Gaan we een treintje Clement, Battaglin en VdB voor Kruijswijk zien? Gaan we een treintje Ten Dam, Kelderman voor Dumoulin zien?
8 mei 2017 12:43
Als we er vanuit gaan dat geen van de klassementsrenners al het roze wil, en het liever geen aan een renner die de Giro niet gaan winnen, dan ligt het voor de hand dat een vlucht om de overwinning gaat strijden.
QS zal toch niet gaan controleren?
En als zij dat niet doen, wie wel?
Ik verwacht daarom minstens vijf minuten voorsprong van de eersten van de kopgroep aan de finish.
8 mei 2017 12:44
Zou Jungels niet een gooi kunnen gaan doen naar het roze? Die is momenteel nog in erg goede vorm en weet zelf ook wel dat hij in de slotweek geen kans maakt. Nu liggen er voor hem mogelijkheden om die trui te pakken, hij heeft al een kleine voorgift.
8 mei 2017 12:45
Vergeet niet dat Rui Costa krap 2 maanden geleden nog bergop won van Zakarin, Dumoulin en nog een paar knappe fietsers!
8 mei 2017 12:50
Het schijnt dat ze de wind flink op de kop hebben staan morgen dus het zal moeilijk worden om grote bressen te slaan. Een groepssprintje is dan ook niet uit te sluiten. Ik verwacht nog niet zoveel van diesels als Kruijswijk en Quintana. Thomas en Dumoulin verwacht ik daarentegen wel. Ik denk dat ze al wat tijd kunnen sprokkelen ten opzichte van de trage starters. En als het boven nog samen is kunnen deze twee ook behoorlijk aankomen.
8 mei 2017 12:52
Ik verwacht dat er een mannetje of 15 bij elkaar zullen blijven en dat het echte vuurwerk uit blijft. Wellicht dat er één of twee mannen wat doorheen zullen zakken, maar denk niet dat iemand hier echt zijn kaarten op tafel zal leggen, de volgende mannen zullen erom gaan sprinten: Thomas, Yates, Landa, Mollema, Kruijswijk, Dumoulin, van Garderen, Nibali, Quintana, Konrad, Formolo, Woods, Pozzovivo, Pinot, Amador, Jungels, Zakarin, van Garderen en Costa.

Ik verwacht een outsider die wint. Woods of Konrad. :)
8 mei 2017 12:53
Natuurlijk zitten een Quintana of Nibali zo vroeg in de Giro niet op het roze te wachten, maar je kan ook niet een concurrent voor datzelfde roze weg laten rijden en een paar minuutjes laten pakken.... De vraag is of Quintana nu al kan inschatten wie wel en wie geen concurrent is. Een Nibali, Pinot, Thomas of Kruijswijk gaat hij niet laten wegrijden, maar wat doet hij bij Jungels? Dumoulin? Pozzovivo? Rolland? Zakarin? Denk dat deze renners niet als grote concurrent voor de 1e plaats gerekend worden door Quintana en Nibali, maar kan je zo ook laten rijden? Misschien maak je ze daar juist sterker mee. Een Rolland heeft aangekondigd dat hij voor ritzeges gaat en niet voor een klassement, maar wat nu als hij op de Etna ineens 3 minuten pakt.....

Mijn sterrenverdeling:

***** Quintana
**** Pinot/Yates
*** Rolland/Pozzovivo/Landa
** Nibali/Mollema/Zakarin/Fraille
* Kruijswijk/Dumoulin/vGarderen/Jungels/Thomas
8 mei 2017 12:57
Sterke knechten worden vooruit gestuurd: Visconti, Amador. Kun je ook weer niet teveel tijd geven, waardoor andere ploegen aan de bak moeten...
8 mei 2017 13:01
Hoe 't overigens tot een sprintje tussen de toppers komt:

Nibali laat zijn ploeg keihard voor hem rijden, want ze zijn op Sicilië. Hij valt aan, waait alleen weer terug en krijgt het vervolgens achterin het groepje zelfs lastig. Niemand komt weg door de wind en doordat niemand elkaar nog iets gunt, en dus gaan we sprinten met een mannetje of 8. Zie de sterren hierboven.
8 mei 2017 13:08
@Lynda&Bert; het een sluit het ander ook zeker niet uit. Er kan nog steeds tijd gewonnen worden door de Jungelsen en Yatesen van het peloton. Ik kan me alleen niet voorstellen dat Quick-Step danwel Orica ook die roze trui tot in ieder geval Oropa willen verdedigen. Ze hebben ook nog favorieten voor sprintetappes in de gelederen, dan wil je misschien je trein in de spaarzame tussenetappe ook rust geven. Als je een mooi groepje met kleppers als Cataldo, Fraile, Konrad of Foliforov een minuut of 8 geeft tot de voet van de Etna kun je in tweede instantie toch nog steeds tijd pakken op je concurrenten?
8 mei 2017 13:09
Dit zijn weliswaar forse maar niet al te zware beklimmingen. Ik verwacht een rit waar de aanvallers vooruit zullen blijven, de reeds genoemde aanvallers deze rit met alle kleuren van de regenboog hebben omcirkelt, en de favorieten bij elkaar zullen blijven met een sprintje op het einde, met die relatief vlakke laatste kilometer. Niet al te grote verschillen dus.

@oud dat is misschien wel het meest interessant; hoe doen de hulptroepen het bergop voor hun kopmannen?
Zakarin en pinot gaan echt niet wachten tot de laatste week. Tijdsverschillen zullen niet zo groot zijn denk ik
8 mei 2017 13:09
Quintana gaat hier echt wel zijn eerste slag slaan. Lijkt me sterk dat hij 'gezellig' in een groepje naar boven gaat fietsen wetende dat hij met de tijdrit wellicht wat minuten aan z'n broek zal krijgen van sommige concurrenten. Datzelfde geldt ook voor de andere favorieten met een mindere tijdrit. Die zullen het wellicht ook proberen om in de laatste fase van de rit wat tijd te winnen op de concurrenten.
8 mei 2017 13:09
De Etna is een geleidelijke klim met weinig beschutting en weinig bochtenwerk. Ik denk dat de favorieten hier dicht bij elkaar blijven en we hooguit in de laatste kilometers wat vuurwerk krijgen. Tenzij een van de grote namen natuurlijk een slechte dag heeft en de concurrentie dat in de gaten krijgt. Het zou me niet verbazen als types als Fraile en Rolland hier voor de bergpunten gaan en vooruit weten te blijven.
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.