Giro 2018: De statistieken van de 101e editie
foto: LaPresse
zondag 27 mei 2018 om 19:30

Giro 2018: De statistieken van de 101e editie

Na drie weken koers zit het erop. De Giro d’Italia is voorbij. Chris Froome is gekroond tot Il Campione, terwijl voor vele andere coureurs het uitrijden van de eerste grote ronde van het jaar een prestatie op zich is. In dit artikel zetten we diverse feiten nog één keer op een rijtje.

Over 21 etappes kreeg het peloton 3.577,9 kilometer voorgeschoteld. Daar bovenop kwamen nog eens 44.000 hoogtemeters, wat gelijk staat aan bijna vijf beklimmingen van de Mount Everest. Opvallend is dat ondanks de enorme afstand twee renners dit jaar in dezelfde tijd zijn gefinisht: Kenny Ellisonde (52ste) en Nathan Brown (53ste), op 2 uur, 42 minuten en 39 seconden van eindwinnaar Froome.

De Nederlanders
Dit jaar eindigen ‘we’ met maar liefst twee Nederlanders in de top-10: Tom Dumoulin (tweede) en Sam Oomen (negende). Wout Poels eindigde ook dicht, op de twaalfde plek. Voor Sam Oomen is het een bijzondere prestatie. Hij is de tiende Nederlander ooit die in de eerste grote ronde die hij uitrijdt ook direct in de top-10 eindigt. Daarmee is Oomen nu één van de acht Nederlandse profs die ooit top-10 hebben gereden in een grote ronde én nog actief zijn als prof: Dumoulin, Oomen, Poels, Robert Gesink, Laurens ten Dam, Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk.

Dit jaar zagen we één rood-wit-blauwe zege. Tom Dumoulin wist in de openingstijdrit door Jeruzalem Rohan Dennis af te houden. Daarmee evenaart De Vlinder van Maastricht Jean-Paul van Poppel als Nederlandse coureur met de meeste zeges in de Giro. Meer Nederlanders hebben dit jaar de Italiaanse grote ronde uitgereden. De dertien landgenoten die aan de start stonden, hebben de Giro allemaal uitgereden. Vorig jaar reden tien van de twaalf startende Nederlanders de wedstrijd uit.

Dumoulin schaart zich met zijn tweede podiumplaats in een grote ronde in een illuster rijtje. Hij is de vijfde Nederlander met meer dan één podiumplaats in een grote ronde. Hennie Kuiper (twee), Erik Breukink (drie), Jan Janssen (drie) en Joop Zoetemelk (acht) gingen de Limburger voor. Van die vier stond Breukink ook twee keer op het Giro-podium.

Dennis’ jacht naar de leiderstrui
Toen het in de tijdrit niet lukte, ging Dennis niet bij de pakken neer zitten. Hij wilde maar wat graag de roze trui dragen, om zo in iedere grote ronde ooit de leider te zijn geweest. Doordat hij enkele bonificatieseconden pakte in etappe twee lukte hem dit. Hiermee is hij de 22ste renner ooit die in alle drie de grote rondes de leiderstrui heeft gedragen. Later in de koers werd Chris Froome de 23ste coureur om dit te presteren. Opvallend was dat Dennis dit keer voor het eerst de leiderstrui langer dan één dag wist vast te houden: vier dagen.

In de tweede tijdrit wist Rohan Dennis wel de zege te grijpen – foto: Fabio Ferrari – LaPresse

La Maglia Nera
Giuseppe Fonzi wilde precies het tegenovergestelde van de leiderstrui. Hij eindigde voor het tweede jaar op rij als allerlaatste in het algemeen klassement. De Italiaanse coureur, onder contract bij Wilier Triestina-Selle Italia, sluit de Giro af met een achterstand van 5 uur, 48 minuten en 37 seconden op de eindwinnaar. Vorig jaar wist hij deze twijfelachtige eer ook al in ontvangst te nemen, waarna hij er dit jaar een serieuze strijd van maakte met zijn Albanese ploeggenoot Eugert Zhupa. Opvallend: vorig jaar was de achterstand van Fonzi 5 uur, 48 minuten en 40 seconden op de eindwinnaar. Een verschil van slechts drie seconden. Vroeger droeg de laatste man in het algemeen klassement La Maglia Nera, oftewel de zwarte trui. Hedendaags wordt er echter geen fysieke prijs meer vergeven.

Italië en Quick-Step Floors domineren
Twee landen waren dit jaar bijzonder dominant. Voor de Britten behaalde Simon Yates drie dagzeges en Chris Froome nog eens twee. Op het gebied van dagzeges presteerde één land net zo goed. Namens de Italianen was Elia Viviani de grote slokop, hij boekte vier ritzeges. Daarnast wist Enrico Battaglin één etappe op zijn naam te schrijven. Froome eist daarnaast het eindklassement én de bergtrui op, terwijl Viviani de puntentrui mee naar huis neemt.

Door de vele zeges van de Italiaanse spurtbom was Quick-Step Floors de meest succesvolle ploeg deze Giro. Maximilian Schachmann heeft met de overwinning in etappe achttien ook zijn steentje bijgedragen. Voor de ploeg van Patrick Lefevere lijkt het bijna normaal te worden, de voorbije drie grote rondes wonnen ze steeds vijf etappes. Net als het Belgische team heeft Mitchelton-Scott vijf dagzeges geboekt, dankzij Simon Yates (drie), Esteban Chaves (één) en Mikel Nieve (één).

Chris Froome
Door zijn eindoverwinning ziet Froomey zijn naam voortaan in enkele illustere rijtjes terug. Naast Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Felice Gimondi is hij nu de zevende coureur die iedere grote ronde ooit op zijn naam schreef. Daarnaast is de derde renner ooit die drie grote rondes op rij (Tour 2017 – Vuelta 2017 – Giro 2018) heeft gewonnen. Alleen Merckx en Hinault gingen hem hierin voor.

Vorig jaar boekte Froome een historische dubbel – foto: Sirotti

Ook door zijn etappezeges kan hij op enkele indrukwekkende statistieken teren. Door zijn overwinning op de Monte Zoncolan was hij de 92ste coureur die in alle drie de grote rondes een etappe wist te winnen. Daarnaast is hij de negende coureur die in de Giro zowel het eindklassement als het bergklassement winnen. Tijdens de Tour de France van 2015 is hem dit ook al eens gelukt. In de voorbije Vuelta á España wist hij naast het eindklassement ook de puntentrui op te eisen. Hiermee is hij naast, wie anders, Merckx de enige coureur die in alledrie de grote rondes twee klassementen in één jaar won.

Bijzondere etappezeges
Tijdens etappe acht wist Richard Carapaz Ecuador van een unicum te voorzien. Hij boekte de eerste dagzege in een grote ronde voor het Zuid-Amerikaanse land. Ook Mikel Nieve kan met een mooi statistiek prijken door zijn etappezege. De Spanjaard is de twaalfde coureur die op zijn verjaardag een rit in een grote ronde wist te winnen, onder andere Marcel Kittel, Jo de Roo en Gino Bartali (maar liefst drie keer) gingen hem voor.

Adam Hansen
Noem je statistieken, dan noem je Adam Hansen. De Australiër van Lotto Soudal wist zijn twintigste (!) grote ronde op rij uit te rijden. Sinds de Vuelta a España van 2011 is Hansen in elke drieweekse ronde gestart en heeft hij die ook uitgereden. Daar komt na vandaag een einde aan. Hansen heeft aangegeven niet te starten in de komende Tour de France. Nu is het wachten op de volgende dappere strijder die dit record wil gaan aanvallen.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2018 19:38
Wat was de gemiddelde snelheid van deze Giro en hoe verhoudt die zich tot de gemiddelde snelheid van vorige Giri en Tours?
27 mei 2018 19:42
De vlinder van Maastricht, doe even normaal...
27 mei 2018 19:42
de gemiddelde snelheid van wie?
27 mei 2018 20:04
gemiddelde snelheid van de winnaar zullen we nooit weten want slotetappe heft geen tijden
27 mei 2018 20:18
Froome gaat Hansen zijn record pakken ;)
27 mei 2018 22:37
Leuk overzicht!
27 mei 2018 23:21
En Hubert Dupont wederom in de top 20!
AG2R toch twee renners in de top 20. Vooraf als ploeg bestempeld, zwakke selectie.
28 mei 2018 00:04
@Lalsacien
Ze hebben dit jaar de nodige pech gehad, maar ik vind het wat tegenvallen tot nu toe wat ze hebben laten zien, dit seizoen. Maar goed, we zijn pas halverwege.
In de Giro zat het tussen ‘van goede wil zijn’ en ‘halfslachtigheid’ in, maar ik heb begrepen dat de Giro geen hoofddoel voor AG2R was. Ik verwacht dan ook het één en ander in de Tour.
28 mei 2018 01:08
In de breedte is Nederland weer (bijna) even goed als in de jaren 70 en 80 qua grote ronde renners. Tussen 1970 en 1995 hebben 12 verschillende Nederlanders een top 10 plaats gehaald in een grote ronde, nu zijn er maar liefst 8 actieve renners die ooit een top 10 plaats gehaald hebben. Gesink was de eerste in de Vuelta in 2008, daarvoor was Boogerd de laatste geweest in de tour van 2001.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.