Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze

Door , dinsdag 22 mei 2018 om 17:13
Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze

foto: LaPresse

De individuele tijdrit in de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Rohan Dennis. Het Australische tijdritkanon van BMC klokte na 34,2 kilometer een tijd van precies veertig minuten, en bleef daarmee Tony Martin en Tom Dumoulin voor. De strijd om het roze tussen leider Simon Yates en jager Dumoulin werd beslist in het voordeel van de Brit. De Mitchelton-Scott-renner verloor uiteindelijk 1:15 op de Nederlander, waarmee hij in het klassement 56 seconden overhoudt.

Rode lantaarn Giuseppe Fonzi had de eer om als eerste te beginnen aan de 34,2 kilometer lange tijdrit van startplaats Trento naar finishstad Rovereto. De Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia rolde om 13:20 van het startpodium op het Piazza Duomo. Hij kreeg een overwegend vlakke tijdrit over rechte wegen voorgeschoteld, met één klimmetje in de slotfase.

Pedersen zet eerste richttijd neer
De jonge Mads Pedersen was de eerste dagfavoriet die van start ging. De Trek-Segafredo-renner kreeg in het begin hulp van zijn één minuut eerder gestarte ploeggenoot Boy van Poppel, die Pedersen kort op sleeptouw wist te nemen. De 22-jarige Deen had duidelijk profijt van deze helpende hand, want aan het eerste tussenpunt noteerde hij de snelste tijd. Pedersen ging door op zijn elan, wat hem uiteindelijk aan de finish een richttijd van 41:04 opleverde.

De eerste (mede)specialist die zijn tanden stukbeet op deze tijd, was zijn ploegmaat Ryan Mullen. De Ierse tijdritspecialist strandde uiteindelijk op vijf tellen. Iemand die nog nadrukkelijker aan de stoelpoten van Pedersen zaagde, was Victor Campenaerts. De Europees kampioen tegen het uurwerk, die vooraf hoog van de toren blies, kwam uiteindelijk drie tikken tekort.

Van Emden moet meerdere erkennen in ‘Der Panzerwagen’
Het betekende echter niet dat Pedersen rustig in de hot seat kon gaan zitten; onderweg bleken zowel Alex Dowsett als Jos van Emden een pak sneller. De Brit van Katusha-Alpecin wist zijn inspanning door te trekken tot de streep, wat betekende dat hij met 40:40 de tijd van Pedersen van de tabellen wist te vegen.

Dowsett had zich nog nauwelijks in de hot seat genesteld, of hij mocht al weer plaatsmaken voor Van Emden. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo klokte een uitstekende 40:27, waarmee hij dertien seconde sneller was dan de Brit. De 33-jarige Schiedammer leek daarmee kans te maken op een nieuwe tijdritzege in La Corsa Rosa. 

Dit was echter buiten Tony Martin gerekend. De bonkige Duitser reed – na enkele mindere prestaties tegen de klok – weer een ouderwets goede tijdrit. Dit resulteerde in een knappe 40:13 voor Der Panzerwagen, waarmee hij veertien tellen onder de toptijd van Van Emden wist te duiken.

Dennis maakt favorietenstatus waar
De viervoudig wereldkampioen tijdrijden mocht daarmee hopen op de dagzege, want in het tweede deel bleken weinig tijdrijders van allure hun opwachting te maken. Toch waren er nog wel enkele opvallende prestaties te noteren. Vooral het rijden van Fabio Aru sprong in het oog. De kopman van UAE Emirates – die onderweg naar Sappada zijn Waterloo vond – vloog als herboren over het parcours; met 40:37 wist hij naar een sensationele zesde tijd te rijden.

Niet lang daarna ontbrandde de strijd tussen de klassementsrenners. Rohan Dennis maakte zijn faam als tijdrijder waar door onderweg de snelste tijd te klokken. Hiermee versmachtte hij rechtstreekse concurrenten als Patrick Konrad, Pello Bilbao en George Bennett, die minuten moesten prijsgeven op de Australiër. Dit gaf de BMC-kopman vleugels, wat hem uiteindelijk bracht op een eindtijd van exact veertig minuten.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Dumoulin bijt tanden stuk, Yates houdt schade beperkt 
Inmiddels passeerde de top-vijf aan het eerste tussenpunt in Aldeno. Miguel Ángel López en Thibaut Pinot zagen zich daar in het defensief gedrongen, terwijl Domenico Pozzovivo zijn derde plak met verve wist vast te houden. Wereldkampioen tijdrijden Dumoulin klokte dan weer ‘slechts’ 15:45, waarmee hij zeventien tikken trager was dan Dennis. Yates wist met 16:05 de schade binnen de perken te houden.

Pinot – die vooraf hoopte om de podiumplek van Pozzovivo aan te vallen – bleek bezig aan een ware baaldag. Met een tijd van 32:13 moest hij aan het tweede tussenpunt worden gezocht in de middenmoot. Zijn Italiaanse concurrent deed het een stuk beter met een tijd van 31:27. Dumoulin bereikte dit punt na 29:56, waarmee hij 48 seconden sneller was dan een nog altijd stevig doorrijdende Yates.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Aan de streep bleek Pinot niet alleen zijn meerdere te moeten erkennen in Pozzovivo, de Groupama-FDJ-renner kelderde uit de top-vijf ter faveure van Chris Froome. Dumoulin klokte aan de finish 40:22, waarmee hij 22 seconden langzamer was dan Dennis. Hij bleek hiermee 1:15 rapper dan roze trui Yates, die daarmee met verve zijn leidende positie wist te behouden.

Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt nu – met nog drie Alpenritten te gaan – 56 seconden.

Dit artikel delen:

114 Reacties

vevie 22 mei 2018 om 17:16

Gefeliciteerd, Simon Yates: de eerste Britse Giro winnaar!

Geit in mijn Kelderman 22 mei 2018 om 17:16

Gewoon een prima tijdrit van Tom. Op dit parcours is Dennis over het algemeen sterker, Martin en Froome verbazen mij positief. Yates bevestigt als hele aardige tijdrijder.

Johnny7 22 mei 2018 om 17:17

en maar doen alsof die moe is die yates

LutsenkoFan 22 mei 2018 om 17:18

Aru en Ulissi in de top 10 waren de groottste verassingen van de dag

Lowland 22 mei 2018 om 17:18

edit wf: niet anti-supporteren svp

AWestie 22 mei 2018 om 17:19

Jammer dat Bennett weer fietspech had. Zonder die twee keer dat zn fiets er mee op hield had hij mooi voorin gestaan.

Arema Pro Cycling Team 22 mei 2018 om 17:19

Wat hebben die team Emirates boys op de rustdag gegetem?

assen 22 mei 2018 om 17:19

Kom op zeg, je kunt Yates nu nog niet feliciteren! Hij moet nog op de fiets blijven, geen pech kennen, en niet ziek worden.

Jelmer-038 22 mei 2018 om 17:19

Prima tijdrit van TD, had verschil met Yates ook niet groter verwacht (hopen is iets anders mensen).

Hemelrijk 22 mei 2018 om 17:20

TD op schema om te pieken tijdens Tour, en kan hier ook nog winnen met duurklimmen die hem beter liggen

Alex.zulle 22 mei 2018 om 17:20

al is die Yates nog zo sterk, een minuutje is niet al te veel.

Wielrennertje 22 mei 2018 om 17:20

Nu moet Dumoulin gaan aanvallen komende bergritten, is toch niet echt iets voor hem. Er komen echter nog zware ritten aan hoor. Ik geef voorlopig niet op, voor hetzelfde geld heeft Yates nog een keer een rotdag.

assen 22 mei 2018 om 17:20

Dennis bewijst toch de beste tijdrijder te zijn. De meeste tijdritten worden door hem gewonnen, punt.

fietsvriend 22 mei 2018 om 17:20

Yates heel goed, Tom goed.
De derde week is begonnen – zin in!
All to play for.

Bettinwel 22 mei 2018 om 17:20

Zelfs met de winnende tijd had Dumoulin niet het roze gepakt. Conclusie is dat Yates gewoon fantastisch rondrijdt momenteel (en Tom ook).

Als je naar het AK kijkt, is Dumoulin na Yates ver uit de sterkste. Met zo'n minuut achterstand is het "it aint over till it's over". 1 Misstap van Yates en hij is het haasje, Tom lijkt minstens het podium veilig te stellen.

:)

belasco 22 mei 2018 om 17:20

@lutsenkofan is de rest van het peloton ook verast?;)

John Bidon 22 mei 2018 om 17:20

Dumoulin weer binnen minuutje. Zijn raardere dingen gebeurd in wielrennen al is kans klein dat Yates met goede ploeg in problemen gaat komen. Maar hoop doet leven. Deze tijdrit laat in ieder geval zien dat met conditie van Dumoulin nog wel goed zit.

Zjoske 22 mei 2018 om 17:21

Wat heeft Aru eraan om vol te gaan? Kan die niet beter krachten sparen en een rit uitzoeken?

ikbenprocycling 22 mei 2018 om 17:22

Tom is geweldig bezig. 20 sec extra eraf was fijn geweest maar belangrijker is dat hij nog heel diep kan gaan graven in de Alpen.

ditisdavid 22 mei 2018 om 17:22

De eerste twee plekken in het klassement zijn, tenzij er gekke dingen gebeuren, verdeeld. Met dit parcours was het bijna onvermijdelijk dat de beste klimmer zou winnen, en Yates is bizar sterk momenteel, des te knapper dat Dumoulin de tweede plek bijna binnen heeft. Hoogst haalbare denk ik.

Slurpie Blauw 22 mei 2018 om 17:24

Ook al reed TD de tijd van Dennis was het niet genoeg. Jammer voor de spanning, want deze giro is over tenzij een flinke inzinking van Yates.

grootverzet 22 mei 2018 om 17:24

Dennis had ik hier verwacht. Dumoulin op niveau zonder dat extra’s (dat scheelt dan hooguit 20 sec) en Yates daar waar je hem verwacht gezien zijn supervorm. Helaas geen tijdrit waar over jaren nog over gesproken gaat worden. Geen overschot bij Dumoulin dus de focus nu volledig op plek 2 want bergop kan hij nog wel degelijk verliezen.

ChefSpijker 22 mei 2018 om 17:24

Vrijdag gaat het spoken. Ik zou de prijzen nog niet definitief verdelen ;)

ah-ja 22 mei 2018 om 17:25

Aru gaat vliegen de komende dagen!

Zjoske 22 mei 2018 om 17:25

Ik denk dat Dumoulin vrijdag of zaterdag nog wel tegen een coup aanloopt en enkele minuten gaat verliezen. 3 cols achter elkaar op zaterdag is er denk ik teveel aan. Ook op vrijdag als er al oorlog gemaakt wordt op de Finestre zal het zwaar worden.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.