Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze
foto: LaPresse
dinsdag 22 mei 2018 om 17:13

Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze

De individuele tijdrit in de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Rohan Dennis. Het Australische tijdritkanon van BMC klokte na 34,2 kilometer een tijd van precies veertig minuten, en bleef daarmee Tony Martin en Tom Dumoulin voor. De strijd om het roze tussen leider Simon Yates en jager Dumoulin werd beslist in het voordeel van de Brit. De Mitchelton-Scott-renner verloor uiteindelijk 1:15 op de Nederlander, waarmee hij in het klassement 56 seconden overhoudt.

Rode lantaarn Giuseppe Fonzi had de eer om als eerste te beginnen aan de 34,2 kilometer lange tijdrit van startplaats Trento naar finishstad Rovereto. De Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia rolde om 13:20 van het startpodium op het Piazza Duomo. Hij kreeg een overwegend vlakke tijdrit over rechte wegen voorgeschoteld, met één klimmetje in de slotfase.

Pedersen zet eerste richttijd neer
De jonge Mads Pedersen was de eerste dagfavoriet die van start ging. De Trek-Segafredo-renner kreeg in het begin hulp van zijn één minuut eerder gestarte ploeggenoot Boy van Poppel, die Pedersen kort op sleeptouw wist te nemen. De 22-jarige Deen had duidelijk profijt van deze helpende hand, want aan het eerste tussenpunt noteerde hij de snelste tijd. Pedersen ging door op zijn elan, wat hem uiteindelijk aan de finish een richttijd van 41:04 opleverde.

De eerste (mede)specialist die zijn tanden stukbeet op deze tijd, was zijn ploegmaat Ryan Mullen. De Ierse tijdritspecialist strandde uiteindelijk op vijf tellen. Iemand die nog nadrukkelijker aan de stoelpoten van Pedersen zaagde, was Victor Campenaerts. De Europees kampioen tegen het uurwerk, die vooraf hoog van de toren blies, kwam uiteindelijk drie tikken tekort.

Van Emden moet meerdere erkennen in ‘Der Panzerwagen’
Het betekende echter niet dat Pedersen rustig in de hot seat kon gaan zitten; onderweg bleken zowel Alex Dowsett als Jos van Emden een pak sneller. De Brit van Katusha-Alpecin wist zijn inspanning door te trekken tot de streep, wat betekende dat hij met 40:40 de tijd van Pedersen van de tabellen wist te vegen.

Dowsett had zich nog nauwelijks in de hot seat genesteld, of hij mocht al weer plaatsmaken voor Van Emden. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo klokte een uitstekende 40:27, waarmee hij dertien seconde sneller was dan de Brit. De 33-jarige Schiedammer leek daarmee kans te maken op een nieuwe tijdritzege in La Corsa Rosa. 

Dit was echter buiten Tony Martin gerekend. De bonkige Duitser reed – na enkele mindere prestaties tegen de klok – weer een ouderwets goede tijdrit. Dit resulteerde in een knappe 40:13 voor Der Panzerwagen, waarmee hij veertien tellen onder de toptijd van Van Emden wist te duiken.

Dennis maakt favorietenstatus waar
De viervoudig wereldkampioen tijdrijden mocht daarmee hopen op de dagzege, want in het tweede deel bleken weinig tijdrijders van allure hun opwachting te maken. Toch waren er nog wel enkele opvallende prestaties te noteren. Vooral het rijden van Fabio Aru sprong in het oog. De kopman van UAE Emirates – die onderweg naar Sappada zijn Waterloo vond – vloog als herboren over het parcours; met 40:37 wist hij naar een sensationele zesde tijd te rijden.

Niet lang daarna ontbrandde de strijd tussen de klassementsrenners. Rohan Dennis maakte zijn faam als tijdrijder waar door onderweg de snelste tijd te klokken. Hiermee versmachtte hij rechtstreekse concurrenten als Patrick Konrad, Pello Bilbao en George Bennett, die minuten moesten prijsgeven op de Australiër. Dit gaf de BMC-kopman vleugels, wat hem uiteindelijk bracht op een eindtijd van exact veertig minuten.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Dumoulin bijt tanden stuk, Yates houdt schade beperkt 
Inmiddels passeerde de top-vijf aan het eerste tussenpunt in Aldeno. Miguel Ángel López en Thibaut Pinot zagen zich daar in het defensief gedrongen, terwijl Domenico Pozzovivo zijn derde plak met verve wist vast te houden. Wereldkampioen tijdrijden Dumoulin klokte dan weer ‘slechts’ 15:45, waarmee hij zeventien tikken trager was dan Dennis. Yates wist met 16:05 de schade binnen de perken te houden.

Pinot – die vooraf hoopte om de podiumplek van Pozzovivo aan te vallen – bleek bezig aan een ware baaldag. Met een tijd van 32:13 moest hij aan het tweede tussenpunt worden gezocht in de middenmoot. Zijn Italiaanse concurrent deed het een stuk beter met een tijd van 31:27. Dumoulin bereikte dit punt na 29:56, waarmee hij 48 seconden sneller was dan een nog altijd stevig doorrijdende Yates.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Aan de streep bleek Pinot niet alleen zijn meerdere te moeten erkennen in Pozzovivo, de Groupama-FDJ-renner kelderde uit de top-vijf ter faveure van Chris Froome. Dumoulin klokte aan de finish 40:22, waarmee hij 22 seconden langzamer was dan Dennis. Hij bleek hiermee 1:15 rapper dan roze trui Yates, die daarmee met verve zijn leidende positie wist te behouden.

Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt nu – met nog drie Alpenritten te gaan – 56 seconden.

RIDE Magazine
114 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2018 17:25
Gek dat Aru zo vol heeft gereden. Voor hem buitenaards snel in een tijdrit, maar hij wint er dus eigenlijk helemaal niets mee. Had beter kunnen sparen en de laatste week ergens een uitschieter maken
22 mei 2018 17:26
@Zjoske
Waar baseer je dat op?
22 mei 2018 17:27
Een Dumoulin in supervorm zou rond de tijd van Dennis hebben gereden. Froome zit ook te dicht op hem.

Vrijdag regen op de Finestre voorspeld.
22 mei 2018 17:28
Er komen nota bene nog drie bergritten aan. Erg voorbarig om al een slotconclusie te trekken.
22 mei 2018 17:29
Aru verbetert zondag nog het record achteruitrijden van Harkema, en rijdt hier plots de vlakke tijdrit van zijn leven.
22 mei 2018 17:29
Aru buitenaards.
22 mei 2018 17:29
@Zjoske, de rit waarmee je vrijdag enigszins kan vergelijken is de rit met de Stelvio vorig jaar en het poepincident. Je kon toen niet zeggen dat TD niet goed reed, heeft toen in z'n uppie geen seconde verloren op de groep met favorieten.
22 mei 2018 17:31
Plaatst toch die 3x 10s boni's van Yates in een ander perspectief... Dat kan 'm nog weleens de definitieve overwinning gaan brengen.
22 mei 2018 17:31
@assen het tenue van Tom bewijst anders
22 mei 2018 17:31
Er gebeuren terug vreemde dingen, zoveel is duidelijk...
22 mei 2018 17:32
Dumoulin is hele ronde beter of minstens even goed geweest als de mannen achter hem. Zie niet waarom hij tegen een coupe zou aanlopen. Gaat Froome dan zal Pozzivivo reageren. Dat is voordeel van laatste week, iedereen vecht voor zijn plekje. Zonder mega inzinking wordt Dumoulin 'gewoon' tweede wat uitzonderlijk is voor een Nederlander.
22 mei 2018 17:33
Als Aru dit nu kan dan zijn er toch maar weinig mensen die het wielrennen nog serieus vinden!
22 mei 2018 17:33
Yates is de eindwinnaar zonder pech of valpartijen. Dat is toch gewoon waar. Met pech, ziekte of valpartij gaat hij uiteraard niet winnen. Daarom gaf ik het ook aan
22 mei 2018 17:35
De enige coupe die ik zie gebeuren is op Yates, als hij een zwak moment kent. Kijk maar naar de coupe bij Chaves.
22 mei 2018 17:35
Tom valt gewoon tegen. Beetje raar dat velen hier zeggen dat Tom goed was. Als Tom goed is zit hij rond de tijd van Dennis. Al heel de ronde het idee dat Tom ok is, maar niet meer dan dat.
En over Aru, die Astana's zijn ook zo vaak ineens super na een rustdag. Aru ex Astana. Heel opmerkelijk.
22 mei 2018 17:35
Ik weet niet of Martin's reactie op een tussentijd van Dennis was of op het binnenkomen van Aru. Maar was qua regie wel prachtig. Ik denk dat iemand Aru buiten wind gehouden of voor getrokken heeft anders kan ik het niet uitleggen
22 mei 2018 17:37
@maurits, Tom is gewoon goed natuurlijk. Hij staat 2de en laat zien een heel goede ronderenner te zijn
22 mei 2018 17:37
Mooi mannetje die Yates, aanvaller, 25 jaar ; daar gaan we nog veel moois mee beleven en van zien!
22 mei 2018 17:37
Heel erg spannend !
Kan van alles nog gebeuren, en dan die 4 seconden van TD onder 't minuutje doet qua druk bij Yates veel in 't koppie.
Man, man, heerlijk die Giro. Ik ga van de weeromstuit vanavond maar eens een rondje rijden op mijn tijdritfiets.
22 mei 2018 17:38
Aru is wel vaker gebaat gebleken bij de verkwikkende werking van een rustdag. Maak er maar van wat je wil: Tony Martins blik bij Aru's binnenkomst sprak alvast boekdelen
22 mei 2018 17:38
Het is even wennen, na twee jaar op rij een Nederlander die de sterkste is in de Giro is nu overduidelijk iemand anders beter. Met een superdag had Dumoulin misschien 30 sec meer gepakt, maar dat had verder ook niet zoveel uitgemaakt.
22 mei 2018 17:40
Tegen vallen en meer dan 2 minuten op de nummer 3 en nog veel meer op de rest. Dan is iedereen wel heel slecht, behalve Yates.
22 mei 2018 17:40
Aru pakt deze week nog 3 ritjes en dan is ook zijn Giro geslaagd.
22 mei 2018 17:42
@maurits. Wat een hemeltergende zever, hoe lang volg jij de sport al? Kijk even de resultaten de afgelopen jaren op vlakke tijdritten na en zie dat Dennis ongeveer 8 van de 10 keer TD heeft verslagen. Daarnaast heeft TD itt Martin en in mindere mate Dennis iedere dag voor het klassement moeten knokken. Dat slurpt energie die de andere hebben kunnen besparen.

Dit is gewoon een OK tijdrit. Niet grandioos, niet slecht.
22 mei 2018 17:44
Ulissi slechts 18 seconden langzamer dan Dumoulin, toch wel met Aru de verrassingen van de dag!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.