Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze
foto: LaPresse
dinsdag 22 mei 2018 om 17:13

Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze

De individuele tijdrit in de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Rohan Dennis. Het Australische tijdritkanon van BMC klokte na 34,2 kilometer een tijd van precies veertig minuten, en bleef daarmee Tony Martin en Tom Dumoulin voor. De strijd om het roze tussen leider Simon Yates en jager Dumoulin werd beslist in het voordeel van de Brit. De Mitchelton-Scott-renner verloor uiteindelijk 1:15 op de Nederlander, waarmee hij in het klassement 56 seconden overhoudt.

Rode lantaarn Giuseppe Fonzi had de eer om als eerste te beginnen aan de 34,2 kilometer lange tijdrit van startplaats Trento naar finishstad Rovereto. De Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia rolde om 13:20 van het startpodium op het Piazza Duomo. Hij kreeg een overwegend vlakke tijdrit over rechte wegen voorgeschoteld, met één klimmetje in de slotfase.

Pedersen zet eerste richttijd neer
De jonge Mads Pedersen was de eerste dagfavoriet die van start ging. De Trek-Segafredo-renner kreeg in het begin hulp van zijn één minuut eerder gestarte ploeggenoot Boy van Poppel, die Pedersen kort op sleeptouw wist te nemen. De 22-jarige Deen had duidelijk profijt van deze helpende hand, want aan het eerste tussenpunt noteerde hij de snelste tijd. Pedersen ging door op zijn elan, wat hem uiteindelijk aan de finish een richttijd van 41:04 opleverde.

De eerste (mede)specialist die zijn tanden stukbeet op deze tijd, was zijn ploegmaat Ryan Mullen. De Ierse tijdritspecialist strandde uiteindelijk op vijf tellen. Iemand die nog nadrukkelijker aan de stoelpoten van Pedersen zaagde, was Victor Campenaerts. De Europees kampioen tegen het uurwerk, die vooraf hoog van de toren blies, kwam uiteindelijk drie tikken tekort.

Van Emden moet meerdere erkennen in ‘Der Panzerwagen’
Het betekende echter niet dat Pedersen rustig in de hot seat kon gaan zitten; onderweg bleken zowel Alex Dowsett als Jos van Emden een pak sneller. De Brit van Katusha-Alpecin wist zijn inspanning door te trekken tot de streep, wat betekende dat hij met 40:40 de tijd van Pedersen van de tabellen wist te vegen.

Dowsett had zich nog nauwelijks in de hot seat genesteld, of hij mocht al weer plaatsmaken voor Van Emden. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo klokte een uitstekende 40:27, waarmee hij dertien seconde sneller was dan de Brit. De 33-jarige Schiedammer leek daarmee kans te maken op een nieuwe tijdritzege in La Corsa Rosa. 

Dit was echter buiten Tony Martin gerekend. De bonkige Duitser reed – na enkele mindere prestaties tegen de klok – weer een ouderwets goede tijdrit. Dit resulteerde in een knappe 40:13 voor Der Panzerwagen, waarmee hij veertien tellen onder de toptijd van Van Emden wist te duiken.

Dennis maakt favorietenstatus waar
De viervoudig wereldkampioen tijdrijden mocht daarmee hopen op de dagzege, want in het tweede deel bleken weinig tijdrijders van allure hun opwachting te maken. Toch waren er nog wel enkele opvallende prestaties te noteren. Vooral het rijden van Fabio Aru sprong in het oog. De kopman van UAE Emirates – die onderweg naar Sappada zijn Waterloo vond – vloog als herboren over het parcours; met 40:37 wist hij naar een sensationele zesde tijd te rijden.

Niet lang daarna ontbrandde de strijd tussen de klassementsrenners. Rohan Dennis maakte zijn faam als tijdrijder waar door onderweg de snelste tijd te klokken. Hiermee versmachtte hij rechtstreekse concurrenten als Patrick Konrad, Pello Bilbao en George Bennett, die minuten moesten prijsgeven op de Australiër. Dit gaf de BMC-kopman vleugels, wat hem uiteindelijk bracht op een eindtijd van exact veertig minuten.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Dumoulin bijt tanden stuk, Yates houdt schade beperkt 
Inmiddels passeerde de top-vijf aan het eerste tussenpunt in Aldeno. Miguel Ángel López en Thibaut Pinot zagen zich daar in het defensief gedrongen, terwijl Domenico Pozzovivo zijn derde plak met verve wist vast te houden. Wereldkampioen tijdrijden Dumoulin klokte dan weer ‘slechts’ 15:45, waarmee hij zeventien tikken trager was dan Dennis. Yates wist met 16:05 de schade binnen de perken te houden.

Pinot – die vooraf hoopte om de podiumplek van Pozzovivo aan te vallen – bleek bezig aan een ware baaldag. Met een tijd van 32:13 moest hij aan het tweede tussenpunt worden gezocht in de middenmoot. Zijn Italiaanse concurrent deed het een stuk beter met een tijd van 31:27. Dumoulin bereikte dit punt na 29:56, waarmee hij 48 seconden sneller was dan een nog altijd stevig doorrijdende Yates.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Aan de streep bleek Pinot niet alleen zijn meerdere te moeten erkennen in Pozzovivo, de Groupama-FDJ-renner kelderde uit de top-vijf ter faveure van Chris Froome. Dumoulin klokte aan de finish 40:22, waarmee hij 22 seconden langzamer was dan Dennis. Hij bleek hiermee 1:15 rapper dan roze trui Yates, die daarmee met verve zijn leidende positie wist te behouden.

Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt nu – met nog drie Alpenritten te gaan – 56 seconden.

RIDE Magazine
114 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
22 mei 2018 19:37
@Bikepure. WAAR haal je deze onzin vandaan DAT Tom het opgeeft, je moet
wat meer het.geheel GOED volgen.
Dumoulin zei in.het interview vandaag
na de tijdrit dat hij zal vechten.tot.in.Rome.
22 mei 2018 19:42
@ilpirata - ja Pozovivo op Het podium zou heel erg mooi zijn voor hem en Italie, Ik wil Alleen nog een mooie aanval van hem zien komende week...

@arema - idd achteraf gezien halen die bonies de spanning er nu een beetje uit... niet dat Dumoulin Het dan zou halen Maar dan was het een stuk closer geweest tot de laatste dag. (Vorig jaar eigenlijk te veel tijdrit en dit jaar te weinig)

@Hemelrijk - tom al Met de tour bezig? Denk dat ze dat wel zo geplanned hebben maar hij is ook maar een mens... Ik denk niet dat je nu kan zeggen dat hij vanwege de tour Met de handrem erop rijdt, lijkt me redelijk onmoglijk... ze zullen topvorm voor De laatste week geplanned hebben, maar je ziet dat dat er toch niet helemaal uit komt. (Maar hij zeker niet slecht)

Een coup plegen? Ik zie Het niet gebeuren, behalve in Het scenario dat Tom ook durft te verliezen door Froome, Pozovivo of Pinot te laten rijden, Met de kans dat je je 2e plek kwijt speelt. Eigenlijk was afgelopen zondag nog de beste kans om bij je concurenten we te komen, naar Het voorbeeld van hoe Yates dat deed. Yates moet wel veel slechter worden wil hij er niet op zijn minst aan kunnen blijven hangen.
22 mei 2018 19:49
@Knightbiker het is slechts een vaderlijke wens, en tijdens trainingen wordt er zeker niet met de handrem op gereden alleen zn top kan dan iets lager liggen ook gezien zijn voorjaar waardoor hij wellicht alles wat heeft opgeschoven? Zelfde kan ook gelden voor Froome en Pinot.
22 mei 2018 19:57
Tom rijdt super, als Yates bergop echte concurrentie has gehad was het ook weer anders..,
22 mei 2018 20:37
@marehoek,
Hij roept al dagen dat er een wonder moet gebeuren wil hij hier nog winnen. En z'n houding spat ook niet de vechtlust vanaf. Soms moet je tussen de regels door lezen.
22 mei 2018 20:38
Netjes wat Dennis laat zien en hij blijft beter klimmen dan verwacht, desalniettemin zie ik hem wel terug uit de top 10 tuimelen.
22 mei 2018 20:40
Ook Parijs is nog ver... Er is nog niets verloren.
22 mei 2018 20:58
Een minuut is niet veel. Elke dag ergens een keer Yates testen. Dat is het enige wat je kan doen.
22 mei 2018 21:21
Na het lezen van de gvd reactie van nibs ben ik gestopt met lezen.
Is dat vloeken nou nodig?

De uitslag van vandaag is niet geheel onverwacht, al is de winst van Dumoulin op Yates nog behoorlijk. Dumoulin staat stevig op plek 2. Als hij dat kan vasthouden, is dat simpelweg weer supergoed.
Dennis staat weer in de top 10. Dat is ook nog leuk om te volgen. Ik zie hem wel in de top 10 eindigen. Ik ben verder ook benieuwd maar de progressie van Froome. Of is dit wederom een kleine opleving?
22 mei 2018 21:33
Haha Bikepure, reactie van de dag! Je zegt tegen Marehoek dat hij tussen de regels moet lezen. Maar als iemand dat juist niet doet dan ben jij het.
Dumoulin zegt maar wat, wil realistisch overkomen en zeker niet in paniek. En zo'n testosteron reactie die jij zo graag wil voegt niets toe en past niet bij hem. Maar tuurlijk heeft hij een plan.
22 mei 2018 21:39
teunster - 22 mei 2018 om 21:33
Ach, Bikepure verkondigt ook dat Dumoulin "gebruikt" en bekritiseert hem ondertussen omdat hij te weinig lef toont.
Ieder dorp heeft er wel eentje.....
22 mei 2018 21:47
Britain rules the waves! Niets wijst op een aanstaande dip bij Yates. Armstrongiaans of a la Froome in z'n pufjaren. Maar van het concert des levens kent niemand het program dus kom maar door met je Aru en Pozzo. Sunweb zegt per direct het MPCC-lidmaatschap op en ze gaan als een trein de laatste bergjes op! Leve de derde week.

Dat hele attestgebeuren en de Froomy-soap doen toch wat met een wielerfan!
22 mei 2018 22:38
Degenen op dit forum die inschatten dat klimmers in vorm ook een goede ITT rijden, hebben gelijk gekregen - en ik dus niet :), had gedacht dat dit parcours meer in het nadeel van Yates dan Tom was. Mooi dat de leiderstrui idd vleugels kan geven.

En nu, wat schatten jullie in? Tweede plaats consolideren en evt. kans waarnemen, onder het motto “als Yates erdoorheen zakt word ik automatisch eerste”? Of toch aanvallen? Mijn inschatting van TD en SUN is dat eerste, maar ik hoor graag jullie mening.
23 mei 2018 07:56
@HF2013:
Ik had dat verhaal van Gio Lippens ook gehoord. Ik zat echt met mijn gezicht in mijn handpalm. Die zit er echt vaak naast deze Giro.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.