Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand
foto: Lapresse
zaterdag 26 mei 2018 om 16:01

Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand

Mikel Nieve heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven voor Robert Gesink. De Bask reed op de Col Saint Pantaléon weg uit de kopgroep en bezorgde zijn ploeg Mitchelton-Scott een meer dan welkome zege. Tom Dumoulin deed een alles-of-nietspoging op de slotklim, maar Chris Froome repareerde ogenschijnlijk gemakkelijk. Froome lijkt met nog één etappe te gaan de Giro te winnen.

De twintigste rit in de Giro d`Italia voerde het peloton over drie bergen naar het bergdorp Cervinia, waar het voor de klassementsmannen de laatste dag was om het klassement op zijn kop te zetten. De vluchters hadden nog weinig geluk deze ronde, maar dit keer kreeg een sterke groep met daarin 26 renners de ruimte van het peloton. Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman vertegenwoordigden Nederland in de kopgroep, waar met Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Felix Großschartner, Mikel Nieve, Michael Woods, Gianluca Brambilla en Valerio Conti nog meer sterke renners rondreden.

Klimmers blijven over na Col du Mont-Tseuc
Op de Col du Mont-Tseuc waren het dan ook deze klimmers die zich onderscheidden van de rest. Bert-Jan Lindeman moest afhaken, terwijl Matej Mohoric het daarna solo probeerde. De Sloveen kreeg een minuut voorsprong, maar werd op de Col Saint Pantaléon weer ingerekend. Het was op deze klim dat meerdere renners in de problemen raakten. Nieve toonde zich de sterkste klimmer; hij kwam als eerste boven op de top, vlak voor Brambilla, Ciccone,  Großschartner en Gesink, die op de achtergrond zijn eigen tempo reed en zo steeds dichter bij de kop van de koers kwam. In het peloton dicteerde Astana het tempo om hun kopman Miguel Ángel López het podium op te krijgen, met succes.

Pinot parkeert en verliest podiumplaats
Thibaut Pinot, de nummer drie van het klassement, was een van de slachtoffers. In de eerste kilometers van de Col Saint Pantaléon parkeerde de Fransman en ondanks de hulp van drie ploegmaten wist hij niet meer aan te sluiten: Op de een-na-laatste klim van de ronde zakte Pinot ver weg uit het klassement.

Nieve wint na demonstratie, Gesink tweede
Nieve bleek veruit de beste te zijn van de kopgroep; met nog twaalf kilometer te gaan was zijn voorsprong op de achtervolgers, waar Gesink wegens pech niet meer reed, opgelopen tot dik twee minuten. De Varssevelder kwam echter vanuit geslagen positie terug en knokte zich naar een tweede plaats in de daguitslag

Dumoulin doet alles-of-nietspoging, Froome geeft geen krimp
In het peloton nam Movistar de leiding en wachtten Sam Oomen en Dumoulin rustig hun kansen af. Dumoulin probeerde het op zes kilometer van de finish een aantal keer, maar Froome keerde steeds op de voor hem zo herkenbare manier terug. Toen het duel Froome-Dumoulin uitgevochten was in het voordeel van de Brit, sprongen Carapaz en López uit het groepje der favorieten om zowel de derde plaats als de witte jongerentrui te betwisten. De twee Zuid-Amerikanen hielden elkaar bij de keel en López eiste de derde plaats op, waardoor de Giro nu in een definitieve plooi ligt.

RIDE Magazine
120 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
26 mei 2018 16:09
Lelijk dat je er nog even overheen gaat Froome.
26 mei 2018 16:10
Geniet van het moment Chris, over twee maanden ben je hem (hopelijk) plus de Vuelta kwijt.
26 mei 2018 16:10
Gaaf, een wielerflitsmicrofoon in beeld. Bravo mannen!
26 mei 2018 16:10
Hij is en blijft een rat ! Geef hem snel een pufje.
26 mei 2018 16:11
Chapeau Tom. Gefeliciteerd. Mooie Giro gereden en nog mooi geknecht voor Oomen. Dan ben je echt op en top sportman.
26 mei 2018 16:11
Grootse toneel show gezien, opgevoerd door Sky en hoofdrolspeler Froome. Diepe buiging..
26 mei 2018 16:12
Tom Dumoulin is de held. Nomen est Oomen.
Deze roze trui is de Grootste Aanfluiting sinds Virenque, Ricco en Lance.
26 mei 2018 16:12
Ik hoopte zo dat Simon de Giro zou winnen maar dacht dat zelfs als hij er doorheen zou zakken de Giro met Dumoulin een mooie winnaar zou hebben. En dan gisteren... Froome... Bah...
26 mei 2018 16:12
Tom heeft het geprobeerd, maar Chris was gwn te machtig. Geen schande.
26 mei 2018 16:13
Heerlijke renner die Carapaz. Heeft de verwachtingen van Soler overtroffen.

Dumoulin, held!
Froome blijft een wereldtopper en ik negeer alle insuaties even.

Pinot had ik toch echt wel meer dat podium gegund dan Lopez, maar goed die heeft Astana ook nog gered.
26 mei 2018 16:13
Gefeliciteerd Tom top gereden. Je bent de beste mens. Tegen de buitenaardse mutant was niets te doen. Het is een kwestie van tijd (miss vele jaren) tot hij uit de uitslag wordt geschrapt.
26 mei 2018 16:14
Respect voor Tom, de echte winnaar! Froome nog ff paar laatste pufjes gehad vanmorgen.

Poels ook naar mannetje bah. Zit ook helemaal vol dat zie je gewoon.
26 mei 2018 16:15
Froome die ook nog op zn Riis ging rondcirkelen, het ego van een dope crimineel, onfris om naar te kijken helaas..
26 mei 2018 16:15
Gesink nog een goede slotklim gereden. Jammer van z’n pech. Maar ook dan had Nieve nog te ver geweest
26 mei 2018 16:15
Dumuoulin bevestigt hier gewoon. Van Froome verliezen is geen schande. Mooi dat Oomen ook top 10 rijdt. Poels schuift ook nog een op. Jaren terug konden we hier enkel van dromen. Nu zit er toch nog een klein beetje teleurstelling bij van wat als....
26 mei 2018 16:15
Zou mooi zijn als mensen eens gewoon hun verlies kunnen nemen.
Je hebt totaal geen reet aan dat gejank en gezeik, het enige wat dat veroorzaakt is een negatieve sfeer en voer voor de trollen.
26 mei 2018 16:16
Poels heeft voor mij voor altijd afgedaan, Dumoulin vraagt hulp laatste paar kilometer. Doet hij niet maar wel laatste 100 meter erover heen. Bah. Ik hoef hem niet te zien bij de criteriums. Wat mij betreft Nederlands sportman af. Laat hem lekker bij die Britten blijven.
26 mei 2018 16:16
3/4 zijn azijnpissers hier...maar tja
26 mei 2018 16:16
op wat suffe negatieve reacties na heb ik genoten van deze giro. Dumoulin levert een betere prestatie af dan vorig jaar. Parcours en tegenstand was echt zwaarder. Oomen is de beste knecht in het AK geloof ik. Chapeau ook voor hem
26 mei 2018 16:16
Dumoulin heeft een geweldige giro gereden. Top gedaan!
Tja en verder was Froome blijkbaar beter deze Giro. Heb mijn twijfels over deze Giro winnaar.....
26 mei 2018 16:17
Tom heeft geweldig gereden, wat een klasbak, groots sportman, grootse prestatie wederom. Froome gefeliciteerd. Oomen wordt ook steeds beter, prachtig om te zien, groeibriljant.
26 mei 2018 16:17
Benieuwd of ze deze overwinning van Froome nog wordt afgepakt later, dat lijkt me voor niemand fijn. Dumoulin was de constantste deze giro. Voor Yates duurde de giro 3 dagen te lang. Froome is een etappe veel beter dan de rest en daar heeft hij genoeg aan. Oomen heeft ook zeer knap gereden deze giro.
26 mei 2018 16:17
Ik snap de reacties op Froome echt wel. En je moet wel heel naïef te zijn om niet te twijfelen aan de rit van gisteren. Dat terwijl zijn prestatie best verklaarbaar is als je ziet dat hij de winst pakte in de afdaling en lang streed tegen een Reichenbach die gewoon langzamer reed en geholpen werd door een achtervolgende groep die alleen leunde op Dumoulin. Feit is wel dat Froome van de UCI hier mocht rijden en daar moeten we het dan gwn mee doen. Heeft geen zin om daarover te blijven vallen. We zullen het wel merken als dit valspel was, het verleden heeft namelijk té vaak uitgewezen dat geweldige prestaties op de fiets vaak met doping gepaard gaan. Maar we zullen het zien. Ik zeg maar gewoon gefeliciteerd Froome. Was vandaag en gisteren sterker dan zijn uitdagers en dan win je de Giro.
26 mei 2018 16:17
Wat een bikkel die Tom. Gelijk voor Oomen rijden toen hij wist dat het niet meer ging lukken, dan ben je een echte sportman. Dat valt niet te zeggen over Froome, die altijd nog zo’n treurig sprintje eruit moet werken. Jammer slot van een mooie Giro.
26 mei 2018 16:18
Lol

Iedereen gebruikt doping behalve die ene tijdrijder die als enige geen zwak moment toonde deze Giro.




Jammer voor Robert dat yates niet gewoon nog op podiumplek stond na gister. Dan had hij misschien wel gewonnen. Maar wel hele goede slotklim gereden terwijl die ook nog pech had.

Tom en Sam zeer sterk en alles geprobeerd wat in hun macht lag. Respect

Froome laat zien de allerbeste ronderenner van de afgelopen jaren te zijn. 3 op rij winnen... hulde daarvoor.

Maar wat een heerlijke giro hebben we gezien zeg. Pffffff. Dagelijks oorlog. Echt heerlijk gewoon.

Kan niet wachten op de tour. Nu mannen als dumoulin, froome, pinot al zo hebben afgezien ligt de strijd daar toch helemaal open
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.