Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand
foto: Lapresse
zaterdag 26 mei 2018 om 16:01

Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand

Mikel Nieve heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven voor Robert Gesink. De Bask reed op de Col Saint Pantaléon weg uit de kopgroep en bezorgde zijn ploeg Mitchelton-Scott een meer dan welkome zege. Tom Dumoulin deed een alles-of-nietspoging op de slotklim, maar Chris Froome repareerde ogenschijnlijk gemakkelijk. Froome lijkt met nog één etappe te gaan de Giro te winnen.

De twintigste rit in de Giro d`Italia voerde het peloton over drie bergen naar het bergdorp Cervinia, waar het voor de klassementsmannen de laatste dag was om het klassement op zijn kop te zetten. De vluchters hadden nog weinig geluk deze ronde, maar dit keer kreeg een sterke groep met daarin 26 renners de ruimte van het peloton. Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman vertegenwoordigden Nederland in de kopgroep, waar met Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Felix Großschartner, Mikel Nieve, Michael Woods, Gianluca Brambilla en Valerio Conti nog meer sterke renners rondreden.

Klimmers blijven over na Col du Mont-Tseuc
Op de Col du Mont-Tseuc waren het dan ook deze klimmers die zich onderscheidden van de rest. Bert-Jan Lindeman moest afhaken, terwijl Matej Mohoric het daarna solo probeerde. De Sloveen kreeg een minuut voorsprong, maar werd op de Col Saint Pantaléon weer ingerekend. Het was op deze klim dat meerdere renners in de problemen raakten. Nieve toonde zich de sterkste klimmer; hij kwam als eerste boven op de top, vlak voor Brambilla, Ciccone,  Großschartner en Gesink, die op de achtergrond zijn eigen tempo reed en zo steeds dichter bij de kop van de koers kwam. In het peloton dicteerde Astana het tempo om hun kopman Miguel Ángel López het podium op te krijgen, met succes.

Pinot parkeert en verliest podiumplaats
Thibaut Pinot, de nummer drie van het klassement, was een van de slachtoffers. In de eerste kilometers van de Col Saint Pantaléon parkeerde de Fransman en ondanks de hulp van drie ploegmaten wist hij niet meer aan te sluiten: Op de een-na-laatste klim van de ronde zakte Pinot ver weg uit het klassement.

Nieve wint na demonstratie, Gesink tweede
Nieve bleek veruit de beste te zijn van de kopgroep; met nog twaalf kilometer te gaan was zijn voorsprong op de achtervolgers, waar Gesink wegens pech niet meer reed, opgelopen tot dik twee minuten. De Varssevelder kwam echter vanuit geslagen positie terug en knokte zich naar een tweede plaats in de daguitslag

Dumoulin doet alles-of-nietspoging, Froome geeft geen krimp
In het peloton nam Movistar de leiding en wachtten Sam Oomen en Dumoulin rustig hun kansen af. Dumoulin probeerde het op zes kilometer van de finish een aantal keer, maar Froome keerde steeds op de voor hem zo herkenbare manier terug. Toen het duel Froome-Dumoulin uitgevochten was in het voordeel van de Brit, sprongen Carapaz en López uit het groepje der favorieten om zowel de derde plaats als de witte jongerentrui te betwisten. De twee Zuid-Amerikanen hielden elkaar bij de keel en López eiste de derde plaats op, waardoor de Giro nu in een definitieve plooi ligt.

RIDE Magazine
120 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2018 16:18
Oomen de jongste Nederlandse top-10 renner in een grote ronde sinds Gesink?
26 mei 2018 16:18
Gefeliciteerd Tom. Over een tijdje de terechte winnaar van deze Giro!
26 mei 2018 16:18
Wat een geweldige strijder Dumoulin. Petje af.
26 mei 2018 16:18
Polderetappe; slechts 3 Colombian bij de eerste 25, tegen 5 Nederlanders.
26 mei 2018 16:18
Het is zoals het is , conclusie is dat Tom sterker was dan vorig jaar en terecht trots is.
Sam Oomen komt er aan, beter dan ooit, mooi dat Tom nog even voor Sam's 9e plek op kop is gaan rijden.
Hulde ook aan Robert, mooie tweede plek vandaag!
26 mei 2018 16:18
En? Heeft iemand Froome het ravijn ingeduwd?
26 mei 2018 16:19
Tom, we love you! Geweldig gekoerst.
26 mei 2018 16:19
Gwn stoppen op de negativiteit richting froome. Geniet van het feit dat Tom een prima giro heeft gereden! :D
26 mei 2018 16:20
Deze Giro verdiende een betere winnaar. Wat was het 3 weken genieten (ook hier op Wielerflits). Denk dat ik nooit een mooiere grotere ronde heb gezien. Alles zat erin.
En wat heeft de derde week slachtoffers gemaakt, ongelooflijk.

En een diepe diepe buiging voor Oomen. Wat een topper.

En Dumoulin die bevestigd, hoe mooi.
26 mei 2018 16:20
Dumoulin, Oomen en Gesink (en Poels) allemaal een goede etappe gereden. Mogen wij Nederlanders blij mee zijn toch? Ik iig wel.
26 mei 2018 16:20
Yates is gewoon een dag te vroeg geknakt. Als dat vandaag was gebeurd, had Froome vast niet zo'n nummertje meer kunnen opvoeren. Maar ja, achteraf is het mooi wonen.
26 mei 2018 16:21
Mooie sport , genoten van de Giro wie hem dan ook waar dan ook wint.
Dikke proficiat aan Chris en Tom.
Even de kenners hier wat jennen ;) , weken rond lopen roepen , Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot en dat spul uit Zuid Amerika en Simon Yates zouden Tom er op de hoge bergen vanaf rijden , deze Giro zou veel zwaarder zijn als die van vorig jaar, wat zien we , 1 Chris en 2 Tom.
26 mei 2018 16:21
heb liever het aroma van goede azijn dan dat van een bierboer:-)
26 mei 2018 16:22
Wat een hulde de Hollanders hebben erg goed gereden, ook gesink. Er waren tijden dat er geen Hollander te zien was de gehele giro. Erg knap, zeker Tom en Oomen.
26 mei 2018 16:22
Erg goed van de Hollanders. Hulde!
26 mei 2018 16:23
Jammer dat er veel mensen nog steeds poep in zijn ogen hebben en nogal naïef zijn. Niks azijn zeikers. Het klopt overduidelijk niet. De tijd zal het leren.
26 mei 2018 16:23
Zwarte dag voor wielrennen. Slechtst denkbare winnaar op het moment. Na al het gezeik van Testosteron pleisters, transparantie, advocatengezeur tot misbruik van medisch attesten. Geen insinuaties over dopinggebruik deze Giro, al je wel weet dat hij misbruik maakt van een attest.

Zoals Tom gisteren zei "een verschrikkelijke dag vandaag" en ik denk dat hij sprak namens wielerliefhebbers.

Helaas Pinot van het podium af. Het was hem gegunt daar het vertrouwen in hem hoog was voor een schone wielersport.
26 mei 2018 16:23
Nieve knap volgehouden en afgemaakt.
Klasse wat Dumoulin heeft laten zien, had natuurlijk ook weinig te verliezen, maar helaas net te weinig sap in de benen over.
Sneu voor Pinot, dacht dat hij die beroerde tijdrit een incidentele terugval was maar is gisteren waarschijnlijk te diep gegaan. Jammer want een mooie renner.
Lopez nu dus op het podium. Ik vind Astana aantrekkelijk rijden dit jaar maar ik vind die Lopez niet bepaald een parel.
26 mei 2018 16:23
Gat, wat een naarling die Froome. Nog even over Dumoulin puffen.

Echt, Lance Armstrong had nog meer fatsoen in zijn donder
26 mei 2018 16:27
Waar komen die zes seconden vandaan die Froome verder uitloopt?
26 mei 2018 16:27
Poels wat een zielig mannetje even over sunweb heen pissen in de laatste 100 meter. Had niet gehoeven. En wat een vechtlust heeft Tom nog op de mat kunnen leggen op de laatste klim van de Giro. Met alle vermoeidheid het toch nog proberen vond ik echt mooi om te zien. Voor mij de echte winnaar gezien de UCI de bedriegende Froome niet had mogen lagen starten.
26 mei 2018 16:28
Chris Froome stak na alles wat er gebeurd is in de laatste 8 maanden, een middelvinger op naar de wielersport en fans. Daarmee werd hij de grootste eikel van het peloton. Vandaag zaterdag 26 mei tekent hij zijn doodvonnis. Want niemand zal hem ooit nog vertrouwen. En alle journalisten gaan nu alles in het werk stellen om hem te ontmaskeren.
26 mei 2018 16:29
Bertvd - 26 mei 2018 om 16:23
Het maakt verder geen verschil, maar dit zegt inderdaad veel over de persoon Froome...
26 mei 2018 16:30
Wat blijft mij bij van deze Giro: 1. een grandioze prestatie van Dumoulin, 2. een wederom spannende Giro, 3. een falende UCI en een luchtje rond Froome en 4. een laffe en zinloze streek van Poels in de laatste meters van vandaag.
26 mei 2018 16:30
Tom Dumoulin is held die we moeten herinneren uit de Giro 2018.

De naam vd "winnaar" zal weldra uit de annalen worden gestreken. Een negatieve noot in de kantlijn van het wielrennen.
De anti wielrenner die als een drol op de fiets zit en de reden is dat sponsors zich nu wel 2 maal bedenken of ze in de wielersport willen steunen.

Een slechtere ambassadeur kun je je niet wensen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.