Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand
foto: Lapresse
zaterdag 26 mei 2018 om 16:01

Giro 2018: Nieve houdt Gesink af in Cervinia, Froome houdt stand

Mikel Nieve heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven voor Robert Gesink. De Bask reed op de Col Saint Pantaléon weg uit de kopgroep en bezorgde zijn ploeg Mitchelton-Scott een meer dan welkome zege. Tom Dumoulin deed een alles-of-nietspoging op de slotklim, maar Chris Froome repareerde ogenschijnlijk gemakkelijk. Froome lijkt met nog één etappe te gaan de Giro te winnen.

De twintigste rit in de Giro d`Italia voerde het peloton over drie bergen naar het bergdorp Cervinia, waar het voor de klassementsmannen de laatste dag was om het klassement op zijn kop te zetten. De vluchters hadden nog weinig geluk deze ronde, maar dit keer kreeg een sterke groep met daarin 26 renners de ruimte van het peloton. Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman en Koen Bouwman vertegenwoordigden Nederland in de kopgroep, waar met Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Felix Großschartner, Mikel Nieve, Michael Woods, Gianluca Brambilla en Valerio Conti nog meer sterke renners rondreden.

Klimmers blijven over na Col du Mont-Tseuc
Op de Col du Mont-Tseuc waren het dan ook deze klimmers die zich onderscheidden van de rest. Bert-Jan Lindeman moest afhaken, terwijl Matej Mohoric het daarna solo probeerde. De Sloveen kreeg een minuut voorsprong, maar werd op de Col Saint Pantaléon weer ingerekend. Het was op deze klim dat meerdere renners in de problemen raakten. Nieve toonde zich de sterkste klimmer; hij kwam als eerste boven op de top, vlak voor Brambilla, Ciccone,  Großschartner en Gesink, die op de achtergrond zijn eigen tempo reed en zo steeds dichter bij de kop van de koers kwam. In het peloton dicteerde Astana het tempo om hun kopman Miguel Ángel López het podium op te krijgen, met succes.

Pinot parkeert en verliest podiumplaats
Thibaut Pinot, de nummer drie van het klassement, was een van de slachtoffers. In de eerste kilometers van de Col Saint Pantaléon parkeerde de Fransman en ondanks de hulp van drie ploegmaten wist hij niet meer aan te sluiten: Op de een-na-laatste klim van de ronde zakte Pinot ver weg uit het klassement.

Nieve wint na demonstratie, Gesink tweede
Nieve bleek veruit de beste te zijn van de kopgroep; met nog twaalf kilometer te gaan was zijn voorsprong op de achtervolgers, waar Gesink wegens pech niet meer reed, opgelopen tot dik twee minuten. De Varssevelder kwam echter vanuit geslagen positie terug en knokte zich naar een tweede plaats in de daguitslag

Dumoulin doet alles-of-nietspoging, Froome geeft geen krimp
In het peloton nam Movistar de leiding en wachtten Sam Oomen en Dumoulin rustig hun kansen af. Dumoulin probeerde het op zes kilometer van de finish een aantal keer, maar Froome keerde steeds op de voor hem zo herkenbare manier terug. Toen het duel Froome-Dumoulin uitgevochten was in het voordeel van de Brit, sprongen Carapaz en López uit het groepje der favorieten om zowel de derde plaats als de witte jongerentrui te betwisten. De twee Zuid-Amerikanen hielden elkaar bij de keel en López eiste de derde plaats op, waardoor de Giro nu in een definitieve plooi ligt.

RIDE Magazine
120 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2018 16:30
@kielabokki
Inderdaad, siert ze niet. En het was Poels die de eindsprint aanzette.
26 mei 2018 16:31
Gesink - 7e in Vuelta 2008 - 22 jaar en 3 maanden
Kelderman - 7e in Giro 2014 - 23 jaar en 2 maanden
Oomen - waarschijnlijk 9e in Giro 2018 - 22 jaar en 9 maanden
26 mei 2018 16:31
Niet zeuren over de finish. Hij draagt het roze en dan is het logisch dat je nog even voor de groep wilt eindigen. Niemand maalt daarom
26 mei 2018 16:31
Tom gefeliciteerd met je tweede eind overwinning van de Giro 2018 ,(alleen moet je er een paar maanden op wachten)
26 mei 2018 16:32
@pirazzi
Tom liet in de laatste meters enigszins lopen.
26 mei 2018 16:32
Poels is een naar mannetje, op twitter en in de koers.
Echt jammer voor Pinot en de Franse fans.
Tom en Sam, goed man !
Froome, tja, sterk gereden. De grote rondes worden vaak in het laatste weekend gewonnen, slim gedaan. En dat met de stress over zijn attesten. Zit een hele harde kop op.
26 mei 2018 16:34
Froome wilde de Bollentrui nog even zeker stellen zie die net
26 mei 2018 16:35
@John

Zelfde geldt voor Yates zijn vierde overwinning (Zoncolan) en Ciccone met de bergtrui.
26 mei 2018 16:35
Zelfs als ie hier doping gebruikt, wat ongelooflijk stom zou zijn gezien het feit dat ie nu wel heel erg op de radar staat, is dit natuurlijk een razend knappe prestatie van Froome. 3 grote rondes op rij winnen, dan ben je gewoon met afstand de beste klassementsrenner van iedereen.
Dumoulin zoals hij het zelf zegt: alle reden om trots te zijn en hoe knap is een 2e plaats in de Giro!
Oomen manmanman wat een Giro rijdt die en dat op die leeftijd. Overigens ook grote complimenten aan Bilbao, die had ook niemand op 6 voorspeld denk ik.
Voor Trek-Segafredo, met nota bene een italiaanse co-sponsor, een hele slechte ronde, net als voor UAE.
Ondanks dat ik Froome zeker niks gun, zeker niet als Tom daar anders had staan shinen, hebben we toch weer veel meer kunnen genieten dan in de gemiddelde Tour/Vuelta
26 mei 2018 16:35
@sprintmaster Hij is al ontmaskerd door de journalisten (aan het touwtje van) Sky als goedlachse (daarvoor het gebit gebleekte) adembenemende (daarvoor puffende) posterboy (daarvoor wordt hij hopelijk in de toekomst Gezocht..)
26 mei 2018 16:36
Uiteindelijk geen Pinot, Aru, Yates of Chaves in de top 10, wel de ronde waarin Konrad, Bilbao, Carapaz en Oomen voor het eerst top 10 halen.
26 mei 2018 16:36
Waarom moet bot Poels dat dan ook nog doen? Die jongen heeft voor mij afgedaan. Wordt lekker Brit, en lever je Nederlandse paspoort in.
26 mei 2018 16:37
Lance deed dit in de tour. Froome elke grote ronde. Lelijke winnaar. Mooiste grote ronde winnaars laatste jaren voor mij evans,sastre, dumoulin en in mindere mate hesjedal,quintana en nibali. De andere hebben allemaal een luchtje voor mijn gevoel. Froome 3 grote rondes winnen op rij en geen 1 etappe er doorheen zakken.
26 mei 2018 16:37
Goeie prestatie Tom, supertrots! Over 3 weken gezien duidelijk de sterkste en verstandigste. Dat er ene gesjeesde astma Brit voor je staat is niet jou fout, maar van het systeem. Ik kijk nu wel meer dan ooit uit naar de Tour. Ik hoop op een prachtig koningsdrama inclusief meervoudige broedermoord tussen Quintana, Landa & Valverde. Hopelijk Landa met het geel aan het eind :)
26 mei 2018 16:38
Het leuke is wel dat we eindelijk weer een open tour krijgen. Ik denk dat Kruijswijk daar wel is heel goed zou kunnen zijn. Ook benieuwd naar Kelderman.
26 mei 2018 16:40
Froome wint ook gewoon de tour. Zonder twijfel.
26 mei 2018 16:41
Oh iemand is weer beter dan Tom boehoe. Todat Froome (als het ooit gebeurd) schuldig verklaard wordt aan doping gebruik, feliciteer ik hem.
26 mei 2018 16:42
Wat een gezielepiet hier zeg. Ga allemaal lekker schaatsen kijken als je er niet tegen kan dat er iemand voor een Nederlander kan eindigen.
26 mei 2018 16:43
Ergens kan Froome hier ook niets aan doen er is geen duidelijke regelgeving vanuit de UCI.
Mag ie nou wel starten of niet? weie of welke organistie bond bepaald wat? Ik zou het niet weten maar de advocaten van Sky wel.......

Let maar op als de Sky advocaten deze strijd verliezen dan zullen ze Froome keiehard laten vallen terwijl ik ervan overtuigd ben dat de medische staf/Brailsford degene zijn die de fouten hebben gemaakt!
26 mei 2018 16:43
Strategisch en tactisch echt meesterlijk wat Sky gedaan heeft mbt deze Giro, maar verder ga ik niet met mijn felicitatie voor deze aangekondigde recordzege van Froome.
Daarover beslis ik later wel wanneer de tijd rijp is voor conclusies over zijn prestaties.
Ik feliciteer hier en nu wel van harte en rationeel Dumoulin, Oomen en Sunweb voor deze geweldige giro-prestatie die naar ik vertrouw de test des tijd zal doorstaan, en mogelijk nog officieel geüpgrade zal worden.
26 mei 2018 16:43
Hij is al schuldig verklaard joppiejoo, daar wringt de schoen nu juist. Ogen dicht en slaap lekker verder.
26 mei 2018 16:45
Open Tour? Hoe komen we daarbij? Froome heeft in 2016 en 2017 bewezen dat hij de dominantste renner in twee ronden op rij kan zijn: de Tour en Vuelta. Nu met een extra weekje rust is Froome ‘gewoon weer’ de topfavoriet voor de Tour. Ik snap dat mensen dat héél héél vervelend vinden, maar dat is wel hoe het er voor staat. Die gaat daar rijden met Thomas, Bernal, Poels en wat sublieme hardrijders voor op het vlakke. Sorry, jongens: Froome zal door de ASO geweerd moeten worden (of moeten vallen/pech) wil hij niet op het hoogste treetje staan in Parijs.
26 mei 2018 16:45
Dat Poels een vervelende kerel kan zijn is wel bekend volgens mij. Zie maar z’n twitter, waar hij iemand op de man aanvalt door te zeggen dat hij een dikke kop heeft. Iets met gebeten hond..
26 mei 2018 16:46
Hoe is het met Pinot en Yates ? Al binnen ?
26 mei 2018 16:48
Hoe zit het eigenlijk met de tijdslimiet?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.