Giro 2018: Ontketende Yates solo naar derde ritzege, Dumoulin verliest 47 seconden
foto: LaPresse
zondag 20 mei 2018 om 17:00

Giro 2018: Ontketende Yates solo naar derde ritzege, Dumoulin verliest 47 seconden

Simon Yates heeft zijn voorsprong in het algemeen klassement van de Giro d’Italia andermaal uitgebreid. De rozetruidrager van Mitchelton-Scott boekte in de vijftiende etappe naar Sappada zijn derde ritzege van deze ronde. Hij kwam solo over de streep en pakte de volle mep aan bonificaties, nadat hij op de voorlaatste klim van Costalissoio zijn grootste concurrenten loste. Tom Dumoulin werd derde en verliest 47 seconden in het klassement.

Om kwart over twaalf vertrokken de renners voor een 176 kilometer lange etappe over maar liefst vijf beklimmingen: de Passo del Mauria (derde categorie), Passo Tre Croci (tweede categorie), Passo Di Sant’Antonio (tweede categorie), Costalissoio (tweede categorie) en de niet gecategoriseerde slotklim naar Sappada. 

Attractieve openingsfase
Een razende openingsfase zorgde ervoor dat het lang duurde vooraleer een kopgroep zich vormde. Onder meer Maurits Lammertink en Laurens ten Dam lieten zich zien. Op de eerste col van de dag ging het spervuur aan aanvallen door. Pogingen van Italiaans kampioen Fabio Aru en Wout Poels werden geneutraliseerd. Quentin Jauregui, Nico Denz, Krists Neilands en Dayer Quintana leken de vrijgeleide te krijgen, maar Trek-Segafredo, Astana en BMC stonden dat niet toe.

Wanhoopspoging Woods
Uiteindelijk geraakte een kopgroep van 23 weg, met daarin één Nederlander: Maurits Lammertink. Opvallend was de move van EF Education First-Drapac, dat de achtervolging leidde en het verschil met de kop klein hield. Met een voorgift van 1,5 minuut begon de kopgroep aan de Tre Croci, waar ook de eerste regendruppels naar beneden kwamen. Ciccone trok de kopgroep uit elkaar. Hij kreeg Nico Denz, Mikael Cherel en Dayer Quintana met zich mee. Daarachter werd het plan van de Amerikaanse formatie duidelijk: kopman Michael Woods, de nummer twaalf van het klassement, viel op zeventig kilometer van de streep aan.

Mitchelton-Scott geeft vluchters weer geen kans
De groep der favorieten werd sterk uitgedund, maar de kleppers bleven nog in hun kot. De ploeg-Yates onderhield een strak tempo en ging in de kletsnatte afdaling met de rem erop naar beneden. In de vallei richting de Sant’Antonio werd de chasse patate compleet voor Woods; hij werd teruggepakt door het peloton. Aan die klim begonnen Denz, Cherel, Quintana, Ciccone en de teruggekeerde Visconti met een voorgift van ruim twee minuten ten opzichte van het peloton.

Sunweb trekt favorieten op gang
Het bal werd op de Sant’Antonio geopend door de Sunweb-ploeg. Sam Oomen trok het peloton op gang met ploeggenoot Dumoulin in zijn wiel. Dat betekende ook de definitieve nekslag voor Aru, die troosteloos moest lossen. Door Oomens tempo dunde de favorietengroep fors uit. Twee koplopers bleven nog voor de favorieten uit: Denz loste Ciccone in de afdaling richting de voet van de Costalissoio, maar hun verhaal was op de eerste flanken van die klim ten einde. 

Eerste barsten op Costalissoio
De klim van tweede categorie begon bij de favorieten met een schifting, na een versnelling van Miguel Ángel López. Chris Froome moest lossen en zag een groepje met Dumoulin en Yates wegrijden. George Bennett opende de aanval om wat van zijn verloren tijd op de Zoncolan goed te maken, maar Jack Haig counterde. Daarop zag rozetruidrager Yates zijn kans schoon, met López in zijn wiel. Dumoulin ging op zijn eigen tempo in de achtervolging.

Yates jaagt zonder angst op derde ritwinst
Dankzij Pozzovivo, Carapaz en Pinot keerde Dumoulin terug in het wiel van Yates, maar die wilde hoe dan ook tijd pakken. Een vinnige demarrage van de Brit op zeventien kilometer zette de groep-Dumoulin direct weer op een achterstand. Met een voorsprong van achttien seconden ging Yates over de top van de Costalissoio, Froome volgde al op ruim een minuut. Als een baksteen liet de rozetruidrager zich naar de voet van Sappada vallen. Zelfs in die afdaling liep hij uit.

Veerkrachtige Dumoulin sprint naar derde plek
In de laatste oplopende kilometers richting de finishplaats Sappada was er wat onenigheid in de achtervolging, waardoor Yates nog meer tijd pakte. Vier kilometer voor de meet kon de Limburger demarrages van Carapaz, Pozzovivo, Pinot en López niet volgen. Eenzaam moest hij de schade weten te beperken, ware het niet dat de groep-Pinot twijfelde en Dumoulin kon terugkeren.

Yates soleerde op indrukwekkende wijze naar zijn derde ritwinst. De groep-Dumoulin volgde op 41 seconden; López sprintte naar de tweede plek, voor Dumoulin. Bovenop zijn tijdwinst pakte Yates (voor de derde keer dus al) tien bonificatieseconden. Onze landgenoot greep door zijn derde plek vier bonusseconden.

Yates met 2.11 voorsprong naar de tijdrit
Met een voorsprong van 2.11 op Dumoulin gaat de Brit de laatste rustdag van deze Giro in. Dinsdag wacht de individuele tijdrit, waarin verwacht wordt dat wereldkampioen tijdrijden Dumoulin een pak tijd terug kan gaan pakken op Yates. 

foto: LaPresse

RIDE Magazine
192 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 8
20 mei 2018 17:03
Wow
20 mei 2018 17:03
Die Lopez wijkt aardig van zijn lijn af in de sprint...
20 mei 2018 17:03
TOM kon niet beter dus knap gedaan.

Yates geweldige renner echt ik geloof dit meteen wat hij allemaal doet. Let maar op dinsdag kan hij ook ineens tijdrijden!
20 mei 2018 17:03
Zonde voor Dumoulin. Yates ongekend sterk. Niet vaak iemand zo makkelijk zien rijden en meerdere keren zien demarreren de laatste jaren.
20 mei 2018 17:03
Ijzersterk en niet slim van Dumoulin om Oomen zo op kop te zetten. Vond hem daar al moeilijk kijken.
Maar nog steeds niet gespeeld!
20 mei 2018 17:04
[i]edit wf: niet doen[/]
20 mei 2018 17:04
Damn, wint eindelijk Froome is niet met twee vingers in zijn neus, wordt mijn maag terug onrustig in wat te aanschouwen valt.
20 mei 2018 17:04
Een zeer geloofwaardige winnaar ! of niet of wel of niet of wel of niet...
20 mei 2018 17:04
Alles onder controle. Dinsdag het roze met halve minuut voorsprong. Wordt wel krap als dit zo doorgaat.
20 mei 2018 17:05
Simon Yates geeft hier een masterclass. Wellicht verdacht, maar het blijft een masterclass. Dumoulin vandaag teveel naar anderen gekeken en kon zelf ook gewoon niet beter. Tom heeft gelijk: de Giro winnen wordt heel, heel héél moeilijk!
20 mei 2018 17:05
De nieuwe Contador? In de leiderstrui aanvallen. Zalig!
20 mei 2018 17:05
Al 15 ritten ontketend, geen moment van verzwakking. Met 58kg zijn je reserves ook eens op toch?
20 mei 2018 17:05
De Here Yates is Gods zoon, maar tot zondag is Tom God.
20 mei 2018 17:05
Had gehoopt dat het spektakel een klim eerder zou beginnen, maar wat we hebben gekregen laat zien waarom dit soort etappes, zeker na een dag als gisteren, zo mooi zijn. Yates moet gekraakt gaan worden in de bergen om deze Giro te verliezen onderhand.
20 mei 2018 17:05
Podium voor Tom als er niets gebeurd. Dat is dan wel bevestiging. Hopen op off day voor Yates is de enige manier om nog te winnen. Yates gewoon te sterk.
20 mei 2018 17:06
Werkelijk ongelooflijk wat die Yates allemaal doet. Maar nog ongelooflijker hoe hinderlijk die 2e groep aan t doen was. Ze hebben allemaal nog overschot, maar samenwerken ho maar. Ze worden liever allemaal 2e in Rome.
20 mei 2018 17:06
edit wf: laat insinuaties achterwege svp
20 mei 2018 17:06
Grappig al die mensen die Yates nu ineens verdenken, uit frustratie dat Dumoulin de Giro hier verliest.
20 mei 2018 17:06
De Giro lijkt beslist. Een Yates in deze vorm gaat echt geen 2 minuten in de tijdrit verliezen. Ik zie niet, waar Tom verder nog tijd op Yates zou kunnen terugpakken.
20 mei 2018 17:06
edit wf: hier is een speciaal topic voor
20 mei 2018 17:06
Zelden zo'n dominantie gezien in een grote ronde, doet wat denken aan Nibali in 2014. Deze Yates gaat ook echt niet veel moeten toegeven in de tijdrit.
20 mei 2018 17:07
edit wf: hier is een speciaal topic voor
20 mei 2018 17:07
Een solo van bijna 20km, wauw dit heb ik lang niet meer gezien. 5 zeer sterke renners waaronder de wereldkampioen tijdrijden die niet dichterbij komen.
20 mei 2018 17:08
Pff... niet normaal. Die Yates gaat dadelijk nog de tijdrit winnen zeker. Geen enkel moment van enige zwakte tot nu toe.

Maar serieus: Ik was er altijd van overtuigd dat Dumoulin in de tijdrit een mokerslag gaat uitdelen. Maar zelfs daar twijfel ik nu aan.
20 mei 2018 17:08
Yates is de beste deze Giro, al is het enorme verschil ten opzichte van de rest wel curieus. Dumoulin kan niet beter, met een geweldige tijdrit kan hij nog het roze pakken, maar dat raakt hij later dan toch wel kwijt.
1 2 3 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.