Giro 2018: Tweede ritzege voor Viviani, Van Poppel vijfde
zondag 6 mei 2018 om 16:45

Giro 2018: Tweede ritzege voor Viviani, Van Poppel vijfde

Elia Viviani heeft in Eilat de derde rit van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van Quick-Step Floors won voor de tweede dag op rij de massasprint. De Italiaan liet Sacha Modolo en Sam Bennett achter zich. Danny van Poppel was op een vijfde plek de beste Nederlander. Rohan Dennis kwam niet in de problemen en behoudt de leiderstrui.

Voorafgaand aan de derde etappe in de Ronde van Italië glunderde Rohan Dennis van top tot teen. De coureur van BMC had zaterdag in de tweede etappe in de tussensprint drie bonificatieseconden gepakt, waardoor Dennis vandaag de 21ste renner in de geschiedenis werd die in alle drie de grote rondes in de leiderstrui heeft gereden. Met het vooruitzicht op een vlakke etappe leek de Australiër op voorhand al zeker te zijn van het behoud van zijn trui.

Vroege vlucht op jacht naar maglia azzurra
Woestijn, woestijn en woestijn; dat is wat de renners kregen voorgeschoteld in de derde etappe van de Giro. De wind stond niet gunstig genoeg, waardoor waaiers zoals men die in de Ronde van Qatar of Turkije wel eens heeft gezien uitgesloten waren. Meer dan honderd kilometer in de aanval rijden klonk aanlokkelijk voor drie renners: Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Enrico Barbin (Bardiani-CSF) en Marco Frapporti (Androni Giocatolli) gingen op avontuur door de woestijn. Het doel van Boivin en Barbin was duidelijk: punten pakken voor de maglia azzurra.

Vijfenhalve minuut kregen de drie renners van het peloton, waar alle acht BMC-renners het tempo bepaalden. Op de Feran River, de enige beklimming van de dag, profiteerde Frapporti van het pokerspel tussen Boivin en Bardin. Bardin zal hier geen minuut minder van slapen; hij breidde zijn voorsprong in het bergklassement uit.

Peloton heeft touwtjes in handen
De voorsprong van de drie leiders bleef lange tijd stabiel tot Quick-Step Floors besloot om Remi Cavagna op kop van het peloton te zetten. Binnen twintig kilometer was de voorsprong teruggelopen tot minder dan twee minuten. Wat volgde was een kat-en-muisspel tussen het peloton en de kopgroep. Het peloton was lichtelijk onrustig door de wind, maar wilde de kopgroep niet te vroeg inlopen waardoor de voorsprong heel langzaam slonk.

Viviani maakt perfect ploegenspel af, Van Poppel vijfde
In de laatste twintig kilometer kwamen de sprintersploegen naar voren waardoor op zes kilometer van de finish Boivin, Barbin en Frapporti werden ingerekend. LottoNL-Jumbo was net als gisteren attent van voren om Van Poppel bij te staan in zijn jacht naar ritwinst. Winnen deed hij niet. Wel sprintte hij naar een vijfde plek, vlak achter Viviani, die na een perfecte lead-out van zijn team Sacha Modolo en Sam Bennett voorbleef.

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
6 mei 2018 17:51
Gesink wel lekker bezig met een evt klassement vernaggelen (Ja ja, ik weet dat ie niet voor het klassement gaat maar toch, als Bennett uitvalt, knock on wood, heb je niks meer).
    6 mei 2018 17:57
    Niks meer? Als hij een ritzege pakt is dat toch niet niks lijkt me. Hij gaat daar gewoon volledig voor en de Vuelta van twee jaar geleden wijst uit dat, dat terecht is. Dat gezeur altijd, dat hij toch voor een klassement moet gaan... echt om moe van te worden.
    6 mei 2018 21:50
    Ik vind het wel typisch, als Gesink geen tijd verliest zeuren een hoop mensen dat hij tijd moet verliezen voor een ontsnapping. Vandaag verliest hij tijd, is het weer niet goed want nu kan hij een eventueel uitvallen van Bennett niet opvangen. Terwijl zijn hele doelstelling daar al niet op ingesteld is.
    6 mei 2018 21:51
    Je kan ook zeiken om het zeiken
6 mei 2018 18:01
Het peloton viel op de streep in brokjes en stukjes uiteen. Daar is helaas weinig van terug te zien in GC.
    6 mei 2018 18:30
    Heeft te maken met de 3 seconde regel, bij sprintetappes worden tot en met 3 seconde tijdsverschil deze niet gerekent. Dus je mag een gaatje laten vallen op je voorganger
    6 mei 2018 18:38
    En Campenaerts dan?
6 mei 2018 18:01
Benieuwd wat Betancur straks kan. Komt nu toch de top tien binnen. Benieuwd of hij de goede lijn van de proloog kan doortrekken.
6 mei 2018 19:03
Rotondes wel veel te krap afgezet in finale. Tom heeft gelijk als hij het heeft over een stel dolle stieren in smalle straatjes.
6 mei 2018 19:25
Sunweb toch wel zwakker dan ik dacht. Maar twee man in de eerste groep. En Vervaeke en Hofstede er ook al vroeg af.
    6 mei 2018 19:36
    Waarom zouden ze er bij gaan zitten? Die jongens van Sunweb krijgen waarschijnlijk nog genoeg te doen niet?
6 mei 2018 19:48
Dat is waar ook , @rahimns. Jammer voor George Bennett, die zat keurig voorin. ;-)
6 mei 2018 20:22
@Redactie
Guardini?
6 mei 2018 20:38
Opvallend weinig valpartijen, gevolg van de 8 man i.p.v. 9?
6 mei 2018 21:03
QS er toch goed aan gedaan die wissel Kittel-Viviani. Elia is veel constanter als Kittel en mentaal sterker.
6 mei 2018 21:46
Constanter dan Kittel? Dat moet nog zeer blijken. Voor pure sprinters zijn er twee jaarlijkse feestjes: de Tour en de Scheldeprijs. In beide is Kittel tamelijk constant me dunkt.

En wat betreft die mentaliteit: je wint geen 14 (?) etappes in de Tour als je mentaal niet heel sterk bent. Of Elia zo sterk is moet nog blijken.
    6 mei 2018 22:58
    Kittel stond er enkel in de tour en scheldenprijs. Na de tour heeft hij geen platte prijs gereden vorig jaar, terwijl Viviani de ene overwinning na de andere boekte.
6 mei 2018 22:01
Redactie kan het gerelateerde nieuws onder de reacties ipv nu erboven. Bedankt.
6 mei 2018 22:04
Bennett moet worden gestraft.Die week wel heel erg veel van zijn lijn.
6 mei 2018 22:04
Het gerelateerde nieuws onder dit artikel is trouwens ook niet gerelateerd
6 mei 2018 22:05
En kan er een poll komen betreffende de live chat vs een volgtopic. Alvast bedankt.
6 mei 2018 23:43
VOLGTOPIC!
7 mei 2018 00:18
In de tour presteren of daarna, wat zou een team eigenaar liever hebben?
    7 mei 2018 07:20
    Waarom nu zeuren over Kittel.
    Die rijdt hier niet mee,heeft dit jaar een koers of twee gewonnen,en verder veel moeten lossen.
    En in de Tour zal hij moeten spurten tegen Gaviria en Ewan.
    En dat is pas over week of acht.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.