Giro 2018: Viviani verovert vierde ritzege in Iseo, Van Poppel vierde
foto: La Presse
woensdag 23 mei 2018 om 17:01

Giro 2018: Viviani verovert vierde ritzege in Iseo, Van Poppel vierde

Elia Viviani heeft in de Giro d’Italia de zeventiende etappe gewonnen. De renner van Quick-Step Floors was in Iseo de sterkste renner in de massasprint. Sam Bennett moest genoegen nemen met een tweede plek. Danny van Poppel finishte als vierde.

Poels in de aanval
Het duurde lang voordat er een groepje renners wist te ontsnappen. Hoewel de route de eerste tien kilometer bergop ging, kende de wedstrijd een snel begin. Diverse aanvalspogingen bleken maar van korte duur. In een levendige openingsfase brak het peloton in verschillende stukken uiteen. Chris Froome had de slag gemist, maar wist later toch weer terug te keren.

Op de enige (gecategoriseerde) klim van de dag wisten acht renners toch weg te rijden. Op initiatief van Ben Hermans (Israel Cycling Academy) ontstond er een kopgroep met Wout Poels en Kenny Elissonde (Sky), Luis Leon Sánchez (Astana), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Giovanni Visconti (Bahrain Merida) en Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors).

Mitchelton-Scott hield het verschil echter beperkt en op 64 kilometer kwam het tot een hergroepering. Dit was voor De Marchi, Hermans en Sánchez het sein om opnieuw te vertrekken. Ook Poels en Rodolfo Torres (Androni-Sidermec) wisten de aansluiting te maken. Torres kon het tempo van de koplopers niet bijhouden.

Chasse patate Bardiani-CSF
Het Bardiani-duo Simone Andreetta en Enrico Barbin ging in de achtervolging. Omdat de twee bleven hangen op veertig tellen van de koplopers, was er sprake van een originele chasse patate. De vier leiders reden ondertussen een minuut voor het peloton. Op initiatief van Bora-Hansgrohe en LottoNL-Jumbo hield het peloton de jacht gaande en werd de voorsprong minder. Op elf kilometer van het einde werden De Marchi en Sánchez als laatste renners uit de vlucht ingerekend.

In de slotfase waren er nog diverse renners die een massasprint probeerden te voorkomen. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) sprong op negen kilometer van het einde weg en kreeg direct Robert Gesink op zijn wiel. Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) en Sergio Henao (Sky) wisten de aansluiting te maken, maar de vijf werden ingerekend door het peloton. Maurits Lammertink (Katusha) probeerde op vijf kilometer van de finish om een massasprint te voorkomen, maar zijn poging strandde op drie kilometer van het einde.

Nummer vier voor Viviani
In de straten van een regenachtig Iseo werd Viviani afgezet door ploeggenoten Stybar en Sabatini. Van Poppel ging als eerste de sprint aan, maar zag Viviani langszij komen. Bennett kwam nog dichtbij, maar kon niet voorkomen dat Viviani als eerste de finish passeerde. De Italiaan bezorgde zijn ploeg Quick-Step Floors daarmee de 35e overwinning van dit seizoen.

In de top van het klassement veranderde er niets. Morgen staat er een aankomst bergop naar Prato Nervoso op het programma.

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2018 17:02
Van Poppel doet alles goed, gaat als eerste aan om hem te verrassen, maar mist de snelheid...
23 mei 2018 17:02
Van poppel metwederom een oliedomme move
23 mei 2018 17:02
Waarom zo snel uit het wiel van Viviani gekomen? Van Poppel zat eigenlijk perfect. Maar uiteindelijk komt hij ook gewoon pure sprintsnelheid tekort.
23 mei 2018 17:03
Tja - ik begrijp niet waarom Gesink vandaag de knecht uithing. Zou hij zich niet beter sparen? Volgens mij heeft hij later deze week meer kans op een ritzege dan Van Poppel nu.
23 mei 2018 17:03
Prima sprint van Van Poppel. Eindelijk het lef om als eerste aan te gaan, alleen Viviani is toch een maatje te groot nog voor ‘m.
23 mei 2018 17:04
Inderdaad, komt op het moment gewoon nog ff 2/3 kilometertjes aan snelheid te kort. Maar gewoon vertrouwen blijven geven die jongen.
23 mei 2018 17:04
Lefevere altijd zaniken dat zijn ploeg veel werk moet doen, vandaag niet gezien... je zal hem vast vandaag niet horen.

Eigenlijk enorm jammer dat vluchters deze Giro geen kans krijgen, dat is wel een anti-climax. Zeker gezien het B sprintersgilde die hier aan de start staat.

Snel de bergen weer in...
23 mei 2018 17:04
@jessevdalen

+1
23 mei 2018 17:04
Daar rijd je dan als Bora en Lotto heel de dag voor op kop.... Bennet zat te ver naar achter en Van Poppel blijkt niet te kunnen timen. Viviane lachende derde ondanks dat hij geen sprint wou om geen schade op te lopen in t puntenklassement.
23 mei 2018 17:04
van Poppel was inderdaad sws geklopt door Viviani en ik kan zijn benen niet voelen. Maar waarom niet langer in het zog van Viviani blijven?
23 mei 2018 17:05
Naja beetje zonde dit. Rijdt de hele ploeg zich op een hoop voor dit verwachte resultaat. Deze inspanning zal zeker morgen nog gevoelt worden door de renners
23 mei 2018 17:05
Van Poppel kan het voor de meeste hier nooit goed doen volgens mij. Blijft ie wachten dan moet ie dat niet doen maar juist aan gaan, gaat ie een keer vroeg aan moet ie wachten. Ga lekker zelf sprinten als je het allemaal zo goed weet.
23 mei 2018 17:05
Van Poppel zat perfect om 2e te worden. Wilde meer, maar dat kan natuurlijk niet.
23 mei 2018 17:06
Wat een rit was dit! Krankzinnig zwaar, constant veranderende situaties, sommige renners die in nagenoeg iedere kopgroep leken te zitten, andere die aan het eind opeens heel sterk reden, het weer dat ook alle kanten op ging en helemaal aan het eind een sprint alsof het een gewone dag voor de sprinters was.
23 mei 2018 17:06
Van Poppel gaat nog veel mooie sprints winnen met z'n rappe benen. Z'n tegenstanders zijn hier wat meer ervaren in en respectievelijk 4/5 jaar ouder. Dat scheelt een stuk, maar hier had hij wat meer geduld moeten hebben, want er was geen mogelijkheid om Viviani te verrassen.
23 mei 2018 17:06
Maakt volgens mij niet veel uit wat Van Poppel doet. Vandaag ging hij volgens mij wel goed aan maar hij mist gewoon een laatste versnelling, oftewel pure snelheid.
23 mei 2018 17:07
Van Poppel niet snel genoeg. Met een goede timing had hij ook niet gewonnen.
23 mei 2018 17:09
Goed geprobeerd, Rome nieuwe kans. Vandaag was wachten wellicht wat slimmer, terwijl eerder vroeg aangaan slimmer was. Aanvoelen, ervaring opdoen en 2 rondes uitrijden dit jaar.
23 mei 2018 17:09
Zielige etappe van Quick-Step Floors, zelf geen meter op kop gereden terwijl je toch de leider in het puntenklassement hebt die al drie ritzeges heeft. Natuurlijk win je dan de rit omdat je als enige ploeg nog knechten hebt om de sprint aan te trekken. Oké je kan zeggen dat dit slim is, maar dat is het niet op langere termijn. 'The Wolfpack' heeft vandaag absoluut geen vrienden gemaakt en ooit krijgen ze nog de rekening gepresenteerd van Bora en Lotto-Jumbo. Bennett is trouwens sneller dan Viviani hoor op dit moment, laat u niet misleiden door scorebordjournalistiek.
23 mei 2018 17:10
"Viviani vierde vierde victorie, van Poppel met vier vierde" dat zou mijn kop zijn geweest
23 mei 2018 17:10
Ideaal geplaatst van Poppel in het juiste wiel. Hij trekt vervolgens heel fraai de sprint aan voor Viviani.
Maar OK, allemaal wijsheid achteraf, prima afgezet door TLJ.
23 mei 2018 17:11
Van Poppel moet een jaartje op snelheid trainen, achter de brommer, en dan komt het natuurlijk wel goed. Positioneert zich prima en zit er eigenlijk altijd bij.
23 mei 2018 17:11
Groenwegen had er al 4 gepakt nu denk ik.
23 mei 2018 17:15
Ik vind het prijzenswaardig dat TLJ het heft in handen nam en een duidelijke keuze voor van Poppel maakte. Poppel probeerde een dood of de gladiolen poging door vroeg aan te gaan, helaas werd het het eerste (dat zag je eigenlijk al toen hij begon, zat nog veel te weinig versnelling op). Maargoed, of je 4e of 2e wordt maakt ook weinig uit, er telt maar 1 plek als je de rest al hebt. Ooit betaalt die instelling zich uit.
23 mei 2018 17:20
Jammer voor van poppel. Wel mooi dat tlj zich weer heeft laten zien.

Nu op naar morgen. Wie wordt het dan. Zaterdag wordt het gesinkdag

Om te reageren moet je ingelogd zijn.