Giro 2019: Ackermann boekt tweede ritzege, Dumoulin stapt af
foto: Cor Vos
woensdag 15 mei 2019 om 17:39

Giro 2019: Ackermann boekt tweede ritzege, Dumoulin stapt af

Wat een debuut voor Pascal Ackermann! De renner van BORA-hansgrohe sprintte vandaag naar zijn tweede ritzege in de Giro d’Italia. De Duitse kampioen wist in finishplaats Terracina in extremis nog over Fernando Gaviria te wippen. Tom Dumoulin gaf al vroeg in de etappe op. 

Het was wonden likken voor de start van de vijfde etappe. Vooral bij Tom Dumoulin, die gisteren zijn Girodroom in duigen zag vallen door een valpartij in de slotfase. De kopman van Team Sunweb kampte nog steeds met pijn aan zijn linkerknie, maar besloot toch weer op te stappen. “Al ging het niet zo goed op de rollen”, was hij niet heel optimistisch.

De Giro ging echter door, en wel met de vijfde etappe van Frascati naar Terracina. Ditmaal hoefden de renners ‘slechts’ 140 kilometer af te leggen. De finale was zo goed als vlak, waardoor we een (nieuwe) massasprint mochten verwachten. De renners vertrokken in regenachtige omstandigheden vanuit Frascati.

Tom Dumoulin stapt in de ploegleiderswagen – foto: Cor Vos

Dumoulin probeert, maar geeft al vroeg op 
Dumoulin weigerde op te geven, maar na goed één kilometer konden we al de opgave noteren van de Girowinnaar van 2017. Een bittere pil voor Team Sunweb en wielerminnend Nederland, maar de Giro ging verder. Al snel kozen vijf renners het ruime sop: Enrico Barbin, Miguel Eduardo Florez, Umberto Orsini, Ivan Santaromita en Louis Vervaeke.

De vijf vluchters reden een maximale voorsprong bijeen van twee minuten, maar een massasprint stond in de sterren geschreven. De koplopers werden ook op tijd ingerekend, waardoor we met een compact peloton begonnen aan de afsluitende lokale ronde in en rond Terracina. De klassementsrenners konden zich rustig laten uitzakken.

De koplopers – foto: Cor Vos

Kletsnatte finale zorgt voor nervositeit 
Waarom? Aangezien de tijdsverschillen al werden opgenomen bij het bereiken van het lokale circuit, op goed negen kilometer van de streep. De organisatie wilde op die manier de veiligheid garanderen in de kletsnatte finale. De sprintersploegen konden echter geen veiligheid inbouwen, aangezien er een prestigieuze ritzege voor het oprapen lag.

Het was Israel Cycling Academy dat op kop reed voor Davide Cimolai. De ProContinentale ploeg werd overvleugeld door Groupama-FDJ en CCC, de formaties van Arnaud Démare en Jakub Mareczko. Het was echter Deceuninck-Quick-Step met de beste timing. Fabio Sabatini wist zijn sprintkopman Elia Viviani perfect te piloteren.

Ackermann versus Gaviria 
De Italiaanse kampioen beschikte echter niet over de benen om mee te sprinten. Dit in tegenstelling tot Gaviria; de Colombiaan speelde op de verrassing door al bijzonder vroeg aan te gaan. De renner van UAE Emirates leek het vol te houden tot streep, maar Ackermann kwam er met een ultieme krachtsinspanning nog over.

Primož Roglič kende een relatief rustige dag, waardoor hij morgen als leider zal beginnen aan de zesde etappe naar San Giovanni Rotondo.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.