Giro 2019: Alleen Roglic is Campenaerts te snel af in tijdrit San Marino

zondag 19 mei 2019 om 17:09
Giro 2019: Alleen Roglic is Campenaerts te snel af in tijdrit San Marino

foto: Cor Vos

Primož Roglič heeft met een ijzersterke tijdrit de macht gegrepen in de Giro d’Italia. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma wist de klimtijdrit van 34,8 kilometer naar San Marino te winnen, elf seconden voor Victor Campenaerts. Roglič wist zijn concurrenten voor de eindzege op meer dan een minuut te rijden. De roze trui blijft wel om de schouders van Valerio Conti.

Campenaerts zet richttijd
Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts was de eerste topper op het parcours. De Belg zette 52.03 op de borden, nadat hij zelfs nog een ongelukkige fietswissel (hij kwam niet in zijn pedaal en zijn mechanieker duwde hem niet aan) kende van tijdritfiets naar normale wegfiets. Hij finishte in de regen en dat weerbeeld hield bijna de hele middag aan, al waren er soms wat droge momenten. Wel beet iedereen zijn tijd stuk op die van Campenaerts.

foto: LaPresse

Mollema beter dan veel concurrenten
Het was wachten tot de favorieten voor eventuele bedreigers van Campenaerts. Bauke Mollema verloor veel tijd op het vlakke op de Belg, maar op de klim won de Nederlander maar liefst 45 seconden. Dat resulteerde in een – op dat moment – tweede plek op 49 tellen van Campenaerts. Mollema (52.52) was daarmee sneller dan concurrenten Vincenzo Nibali (52.57), Bob Jungels (53.08), Richard Carapaz (53.47), Ilnur Zakarin (53.48), Rafal Majka (53.56), Tao Geoghegan Hart (54.51) en Mikel Landa (54.55).

Yates en López krijgen flinke tik
Er waren twee grote verliezers vandaag. Miguel Ángel López kreeg onderweg te kampen met een lekke band en finishte met een tijd van 55 minuten en 37 seconden. De kopman van Astana kreeg daarmee minuten aan zijn broek gesmeerd. Een andere opvallende uitslag kwam van Simon Yates. De Brit kende in het laatste deel – op de klim – een inzinking van jewelste en finishte in 55.03.

foto: LaPresse

Geen maat op Roglič
Primoz Roglič was ijzersterk bezig onderweg. Mede door de mindere weersomstandigheden was zijn achterstand aan het eerste tussenpunt 33 seconden en aan het tweede meetpunt 51 seconden. Op de klim wist Rogla echter meer dan een minuut goed te maken op Campenaerts. Met een voorsprong van elf seconden op de Belg kwam Roglič over de finish. Hij deelde daarmee een mokerslag uit aan de concurrentie. De eerste concurrent voor de eindzege was Mollema op precies een minuut achterstand.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.