Giro 2019: Caleb Ewan grijpt de bloemen in Pesaro

zaterdag 18 mei 2019 om 17:08
Giro 2019: Caleb Ewan grijpt de bloemen in Pesaro

foto: Cor Vos

Na een regenachtige finale is de winst in de achtste etappe van de Giro d’Italia naar Caleb Ewan gegaan. In de sprint was hij sneller dan Elia Viviani en Pascal Ackermann. De leiderstrui van Valerio Conti kwam geen moment in gevaar.


Met de tijdrit van zondag in het verschiet en in de wetenschap dat er maar liefst 239 kilometers op het programma stonden, deed het peloton het rustig aan in de eerste honderdvijftig kilometer van de achtste etappe. Vrijwel direct vanuit de start ontstond er een kopgroep van drie renners. Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini-Faizanè), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec) en Nathan Brown (EF Education First) kozen het hazenpad.

Na 25 kilometer besefte Brown ook aan wat voor missie hij begonnen was met twee vluchtgenoten die onderling in het Italiaans konden communiceren en liet de enige WorldTour-renner uit de kopgroep zich terugzakken in het peloton. De voorsprong was op dat moment reeds vier minuten.

Terwijl de twee Italianen vooraan de tussensprint naderden, kwam het nieuws dat ook vandaag de drie kilometer-regel zal gelden. Bij een valpartij of materiaalpech zal er geen tijdsverlies worden toegekend. Achter de kopgroep was het nog een felle strijd voor de overige punten tussen Pascal Ackermann en Arnaud Démare, waarbij de Fransman aan het langste eind trok.

De jacht op de vluchters
Vanaf de eerste tussensprint begon het peloton onder aanvoering van Thomas De Gendt (Lotto Soudal) langzaam de voorsprong van de koplopers terug te brengen. Met nog zestig kilometer te gaan, was de voorsprong teruggebracht tot nog net iets meer dan twee minuten. Het peloton stond op schema om in zijn compleetheid de heuvelzone aan te gaan vangen.

Met veertig kilometer te gaan was het Cima die als eerste werd ingerekend, Frapporti liet zich nog niet terugpakken. Op het moment dat het peloton bijna bij de Androni Giocattoli-Sidermec-renner was, reed Giulio Ciccone weg om de punten bij de naderende bergsprint te pakken. Ciccone dacht deze punten wel even te gaan pakken, maar Frapporti gaf zich niet zomaar gewonnen. Sterker nog: de Italiaan wilde er een sprint van maken voor de punten, maar Ciccone was overduidelijk stukken frisser.

Kort hierna was het definitief over voor Frapporti. Ook Ciccone liet zich terugzakken in het peloton. Maar dit was voor de drager van de bergtrui niet voor lang. Hij dacht met gemak de laatste bergpunten op te kunnen rapen, maar Louis Vervaeke trok vlak hiervoor ten aanval. Ciccone reageerde hierop en ook Francois Bidard sloot aan. Hierdoor gingen we met drie man voorop de laatste twintig kilometer in.

Regen in de finale
Terwijl het in de finale, met veelal dalen, begon met regenen, had het trio vooraan een voorsprong van een goede halve minuut opgebouwd. Lotto Soudal zat nog altijd op de voorposten van het peloton. Met nog iets minder dan tien kilometer te gaan versnelde Bidard en moest Vervaeke lossen. Zo bleven er nog twee vooraan met een voorsprong van zestien seconden op het aanstormende peloton. Al gaf Vervaeke zich niet direct gewonnen. Niet veel later sloot hij zelfs weer aan.

Achter de koplopers was de voorbereiding op de sprint in volle gang. Dit betekende voor de drie koplopers dat het gedaan was. Met net iets minder dan zeven kilometer was het klaar. Vooraan het peloton was het dringen, want zowel de sprinters als de kopmannen wilden voorin zitten. Gegroepeerd daalde het, licht uitgedunde, peloton naar Pesaro.

Op drie kilometer zakten de klassementsmannen, vanwege de wijziging in de regels, verder naar achteren. Het was aan de sprintersploegen om de laatste kilometers te bepalen. BORA-hansgrohe (voor Pascal Ackermann) en Deceuninck-Quick Step (voor Elia Viviani) bepaalden het tempo.

In de bochtige laatste kilometer trok Deceuninck-Quick Step vol gas door, maar Viviani zat niet in het wiel. Hij was in het treintje van Ackermann aangesloten. Direct na de laatste haakse bocht was het de Duitser die zijn sprint inzette, maar Ewan kwam met gemak uit zijn wiel en beloonde zo het werk dat zijn ploeg de gehele dag leverde. Ook Viviani passeerde Ackermann nog en werd zo tweede.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.