Giro 2019: Ewan wint laatste sprintetappe voor de bergen
foto: Cor Vos
woensdag 22 mei 2019 om 17:26

Giro 2019: Ewan wint laatste sprintetappe voor de bergen

Caleb Ewan heeft de elfde etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. In Novi Ligure was hij de sterkste in de verwachte massasprint. Voor de Australiër van Lotto Soudal is het zijn tweede ritzege, nadat hij ook al de beste was in etappe acht.

Voor de tweede dag op rij was het etappeprofiel vrijwel vlak en dat speelde de sprinters opnieuw in de kaart. Vanuit Carpi werd gekoerst naar Novi Ligure, waar de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi een groot deel van zijn leven woonde. Tevens was dit de geboorteplaats van die andere Campionissimo, Costante Girardengo. Kortom, een aankomstplaats die met wielergeschiedenis. Een nieuwe massasprint zou daar vandaag aan worden toegevoegd, zo was de verwachting.

Pascal Ackermann was stevig ingepakt – foto: Cor Vos

Gestart werd er wel zonder Matteo Moschetti; de sprinter van Trek-Segafredo moest de strijd staken, nadat hij in de rit van gisteren ten val kwam. Ook Pascal Ackermann ging tegen de vlakte, maar de drager van de Maglia Ciclamino kon voortrijden. Met Elia Viviani, Caleb Ewan en zijn voornaamste concurrent voor de puntentrui Arnaud Démare kon de gehavende Duitser echter stevige tegenstand verwachten in deze rit over de Noord-Italiaanse Povlakte.

Drie erkende aanvallers
Weer kwam de vroege vlucht al in de eerste meters tot stand. Damiano Cima, Marco Frapporti en Mirco Maestri – inmiddels bekende gezichten in de lange ontsnapping – bezorgden ook vandaag hun ploegen Nippo-Vini Fantini-Faizanè, Androni Giocattoli-Sidermec en Bardiani-CSF de nodige publiciteit. Niet toevallig zijn de drie Italianen ook lijstaanvoerders in de Fuga Pinarello: het klassement met de renners met de meeste kilometers in de aanval.

Na twintig kilometer hadden zij al een voorsprong van bijna zes minuten te pakken. Het waren vervolgens de ploegen van de sprinters die het tempo aan kop van het peloton bepaalden. Groupama-FDJ (Démare), Lotto Soudal (Ewan) en Deceuninck-Quick Step (Viviani) zetten allemaal een mannetje in en zij brachten het verschil dan langzaamaan terug. Bij de bevoorrading half koers was de marge teruggelopen tot zo’n vier minuten.

De drie vroege vluchters – foto: Cor Vos

Bij de eerste tussensprint bedroeg het tijdsverschil nog ruim twee minuten, maar belangrijker nog was de strijd om de paarse trui. Ploegmaats Rüdiger Selig en Pascal Ackermann probeerden in San Zerona al Po Arnaud Démare af te houden, maar de Fransman bleek de snelste en veroverde dure punten; want daarmee ging hij de Duitser voorbij in het puntenklassement. Daarna werden de duimschroeven steeds verder aangedraaid door de voorposten van het pak.

Vluchters schudden elkaar de hand
Voor Cima, Frapporti en Maestri was het immers een aflopende zaak gebleken en zij zagen hun voorsprong dan ook steeds verder teruglopen. Op 26 kilometer van de streep schudden de Italianen elkaar de hand als dank voor de samenwerking en liet het drietal zich inrekenen. Vanaf dat moment was het woord aan de sprintersploegen, die het pak naar de finale begeleidden voor voorlopig een van de laatste massasprints.

Terwijl ploegen als Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott en Movistar hun klassementsmannen in de veilige haven probeerden te manoeuvreren, gangmaakten BORA-hansgrohe, Deceuninck-Quick Step en Lotto Soudal hun sprinters naar de meet. Ook Ackermann mengde zich in het wringen van de laatste tien kilometer en gaf daarmee op z’n minst de indruk mee te willen strijden om een derde dagsucces.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Toch ging het voor Christian Knees niet hard genoeg: de ervaren Duitser van Team Ineos muisde ervan onder op vier kilometer van de streep, maar de ploegmaats van Jakub Mareczko haalden hem weer bij. Vanaf dat moment was het nog drie kilometer rechtuit naar de finish. Groupama-FDJ voerde een indrukwekkende lead-out op voor kopman Arnaud Démare, die een tweede zege op rij nastreefde. De ploeg werd echter overvleugeld door BORA-hansgrohe.

Caleb Ewan sprint naar zijn tweede
Kopman Pascal Ackermann ging als eerste de sprint aan, maar Caleb Ewan kwam knap langszij over rechts en hield vervolgens stand. Het lijkt het laatste kunstje van de Australiër in de Giro, omdat hij zich na vandaag gaat voorbereiden op de Tour de France. Achter hem eindigde Démare op de tweede plaats, Ackermann werd derde. Opnieuw greep Elia Viviani naast de dagzege; de Italiaan strandde op de vierde plek.

Valerio Conti kwam niet in de problemen en behield de roze leiderstrui. De Italiaan van UAE Emirates verdedigt in het algemeen klassement een voorsprong van 1:50 op Primož Roglič. Nans Peters volgt op 2:21 op de derde plek.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.