Giro 2019: Carapaz jumpt naar de zege na chaotische finale, Dumoulin valt

Door , dinsdag 14 mei 2019 om 17:34
Giro 2019: Carapaz jumpt naar de zege na chaotische finale, Dumoulin valt

foto: Cor Vos

De vierde etappe in de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Richard Carapaz. De Ecuadoraan van Movistar won in Frascati na een knotsgekke finale. Het peloton werd in de finale opgeschrikt door een massale valpartij. Grootste slachtoffer was Tom Dumoulin, die veel tijd verloor.

Commotie na de finish in Orbetello. Elia Viviani kwam als eerste over de finish, maar Fernando Gaviria werd als winnaar uitgeroepen. Waarom? Volgens de wedstrijdjury was de Italiaanse kampioen teveel van zijn lijn afgeweken. En dus kreeg niet Viviani, maar concullega Gaviria de kussen van de rondemissen.

De renner van Deceuninck-Quick-Step was gisteren nog witheet, maar vandaag stond de Italiaan alweer aan de start van de vierde etappe. Zij het als een boer met kiespijn. Maar gelukkig voor Viviani kreeg hij vandaag een kans op revanche, al was het zeker geen abc’tje voor de sprinters.

Oude bekenden in de aanval
Met bijna drieduizend hoogtemeters en een oplopende finish beloofde het een pittige etappe te worden. Nog voor het middaguur begon het peloton – zonder de uit koers gehaalde Juan Sebastian Molano – aan een bijzonder lange onderneming. En net als gisteren hadden maar weinig renners zin om op avontuur te gaan.

De drie dappere vluchters – foto: Cor Vos

Maandag was Sho Hatsuyama de enige aanvaller, vandaag reden er drie Italianen voorop. Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima – zondag ook al in het offensief – reden een maximale voorsprong bijeen van maar liefst dertien minuten. Bergkoning Giulio Ciccone hield zich vandaag rustig, waardoor de koplopers mochten strijden om de bergpunten.

Het was Frapporti die als eerste bovenkwam op de Manciano, voor Maestri en Cima. Het peloton kwam dertien minuten later boven op de enige klim van de dag, maar had de situatie onder controle. Helemaal toen Lotto Soudal en Groupama-FDJ begonnen te werken. Caleb Ewan en Arnaud Démare hadden snode plannen.

Koers kabbelt voort in nieuwe wandeletappe 
En dat in de tweede wandeletappe van deze Giro d’Italia, waardoor het lang duurde vooraleer de finale werd bereikt. Er gebeurde dan ook vrij weinig, al wist Arnaud Démare nog wat punten te verzamelen bij de tussensprint. Ondertussen deden de knechten van de dagfavorieten hun deel van het werk.

Wat de koplopers ook probeerden, het peloton kwam steeds dichter. Het tempo ging langzaam omhoog, waardoor de nervositeit steeg. Op twaalf kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van onder meer James Knox en Victor Campenaerts. Beide renners konden hun weg echter weer vervolgen.

Peloton nadert Frascati, nervositeit stijgt 
Maar meedoen voor de ritzege zat er niet meer in. Het was vooral uitkijken naar de puncheurs, al waren de sprinters ook niet kansloos. Op goed tien kilometer van de streep werden de vluchters bijgehaald. Het woord was aan de favorieten. Het tempo ging de hoogte in, waardoor het opletten was voor de klassementsrenners.

Olivier Le Gac was niet de enige renner die viel – foto: Cor Vos

Helemaal omdat er een grote valpartij was op zes kilometer van de streep. Het grootste slachtoffer was Tom Dumoulin. De kopman van Team Sunweb probeerde nog terug te keren, maar de hevig grimassende Nederlander keek vooral naar zijn gehavende knie.

Massale valpartij, Dumoulin grootste slachtoffer
En de andere topfavorieten? Primoz Roglic zat mee vooraan, maar Vincenzo Nibali en Simon Yates waren nergens te bekennen. Slechts een vijftiental renners werden niet opgehouden door de crash, waardoor we een vreemde finale kregen. Roglic, Démare, Ulissi… Deze renners gingen het uitmaken voor de ritzege.

UAE Emirates was de enige ploeg met meerdere renners vooraan, waardoor Ulissi kon rekenen op een heuse lead-out bergop. Zo hield Valerio Conti het tempo lange tijd hoog, maar het was Carapaz die profiteerde van een moment van aarzeling. De Ecuadoraan schoot als een komeet weg, waardoor hij een flink gaatje wist te slaan.

Carapaz verrast met zege, Dumoulin verliest minuten 
De renner van Movistar leek op weg naar de zege, maar het was Ewan die nog bijzonder dichtbij kwam. De Australiër van Lotto Soudal bleek zijn sprint net te laat te hebben ingezet, waardoor Carapaz mocht juichen. Roglic moest genoegen nemen met een ereplaats, maar deed wel uitstekende zaken in het klassement.

Dit in tegenstelling tot Dumoulin, die op meerdere minuten finishte. De Limburger keek vooral naar zijn knie, die hevig bloedde. Dumoulin lijkt een tweede Girozege te kunnen vergeten.

Een gehavende Dumoulin bereikt de finish – foto: Massimo Paolone/LaPresse

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.