Giro 2019: Cataldo wint vanuit vroege vlucht, Roglic verliest tijd na pech en val
foto: LaPresse
zondag 26 mei 2019 om 17:16

Giro 2019: Cataldo wint vanuit vroege vlucht, Roglic verliest tijd na pech en val

De winst in de vijftiende etappe van de Giro d’Italia is gegaan naar vroege vluchter Dario Cataldo. De Italiaan van Astana was na een aanval van meer dan tweehonderd kilometer de beste na de Lombardije-etappe. Hij versloeg landgenoot Mattia Cattaneo. Bij de favorieten waren Richard Carapaz en Vincenzo Nibali de grote winnaars, Primoz Roglic verloor ongeveer veertig seconden door pech en een late val.

Cattaneo en Cataldo
Het duurde even voor een kopgroep ontstond. Waar een grote groep in de lijn der verwachting lag, werd het een tweetal. Thuisrijders Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli-Sidermec) en Dario Cataldo (Astana) sloegen de handen ineen. Zij kregen al snel een grote voorsprong van het peloton in deze lange zondagrit.

Het Movistar van roze trui Richard Carapaz liet de voorsprong van de twee oplopen naar meer dan een kwartier. Dat vond Mitchelton-Scott te veel worden. Simon Yates zette zijn ploeggenoten op kop om de twee een niet te grote voorsprong te geven voor de finale. De voorsprong zakte daardoor naar minder dan tien minuten, met de Lombardije-finale voor de boeg.

foto: Cor Vos

Verrassingsaanval Yates
De finale begon eigenlijk met een afdaling nabij Onno, zeventig kilometer voor de meet. Tijdens bochtige afzink brak het peloton in meerdere stukken. Niet lang daarna bereikten de renners de voet van de Madonna del Ghisallo. Alle favorieten meldden zich aan het front, met Movistar dat het tempo bepaalde en het peloton uitdunde.

De koplopers hielden prima stand, al hielp een fietswissel van Cattaneo niet erg mee om de voorsprong te behouden. Met een voorsprong van zeven minuten kwamen de Italianen boven op de Ghisallo. Daarna volgde de Colma di Sormano, waar Simon Yates een verrassingsaanval plaatste op 45 kilometer van de meet.

Roze trui Carapaz reageerde direct op de Brit, met Mikel Landa en Vincenzo Nibali in zijn wiel. Primoz Roglic zag die aanval niet aankomen en moest het gat snel dicht rijden. Een nieuwe aanval van Yates werd gecontroleerd door Movistar. Vlak voor de top van de Sormano ging Miguel Ángel López op en over Yates, met de hoop om met een voorsprong de snelle afdaling in te gaan.

Pech voor Roglic
López kwam alleen niet los en zo gingen de favorieten in een lang lint de afdaling in, overigens nog altijd vier minuten achter de twee koplopers. In het vlakke deel na de afzink viel het stil in het ‘peloton’. Hierdoor kregen de aanvallers loon naar werken en mochten zij strijden om de ritzege. Daar achter was het wachten tot de Civiglio voor de favorieten uit hun kot kwamen.

Opeens reed Primoz Roglic in de achtergrond, een halve minuut achter de favorietengroep. Door mechanische pech moest de Sloveen verder op de fiets van Antwan Tolhoek, maar nog voor de klim van de Civiglio (4,2 km aan 9,6%) sloot hij weer aan bij de concurrentie. Met een achterstand van 3.20 minuut begonnen de favorieten aan de beklimming van derde categorie. 

Nibali bereidt zijn aanval voor – foto: LaPresse

Civiglio
Movistar hield het tempo hoog op de eerste meters. Hugh Carthy plaatste vervolgens de eerste versnelling, waar niet op gereageerd werd. Daarna was het zijn landgenoot Yates die het probeerde. Ook daarop werd niet gereageerd. De eerstvolgende demarrage was van Vincenzo NibaliDe Haai versnelde met Carapaz in zijn wiel, terwijl Roglic niet kon reageren. De Sloveen moest achtervolgen en leek niet de power te hebben om bij Nibali te komen.

Nibali en Carapaz sloten aan bij Yates. Daarachter was het man-tegen-man, al oogde Roglic niet heel sterk. Nibali plaatste onder de top nóg een versnelling, die alleen door Carapaz gevolgd kon worden. Roglic probeerde – vanuit het zadel – de schade op de klim beperkt te houden. Op de top was het gat twaalf seconden.

Strijd om de ritzege
De twee aanvallers gingen met een kleine minuut voorsprong de afdaling in. Cataldo nam het voortouw, maar na de afdaling was er wat onenigheid. Cattaneo nam namelijk niet over van Cataldo. Ondertussen was Nibali als een baksteen naar beneden gegaan in ‘zijn’ afdaling. De Italiaan gooide daarmee Carapaz overboord, al kwamen die in de straten van Como wel terug bij Nibali. Het ging niet hard genoeg om de koplopers nog in te rekenen, want in een sprint met twee bleek Cataldo de sterkste.

Vincenzo Nibali in de afdaling – foto: Cor Vos

In de afdaling van de Civilgio moest Roglic achtervolgen. De risico’s die hij nam werden hem te veel, want in een bocht naar rechts kwam hij in aanraking met de vangrail. De kopman van Jumbo-Visma bleef rustig, stond weer op en vervolgde zijn weg. Wel verloor Roglic veel tijd, vooral op Nibali en Carapaz. Het verschil was ongeveer veertig seconden aan de streep. Tussen beide groepen in zat nog een groepje met onder meer López en Landa.

Algemeen klassement
Richard Carapaz verstevigt door zijn voorsprong op Roglic de roze trui die hij om zijn schouders heeft. Zijn voorsprong is nu 47 seconden. Nibali staat derde op 1.47 minuut van de Ecuadoriaan. Morgen is de tweede en laatste rustdag in de Giro d’Italia.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.