Giro 2019: Furieuze Viviani teleurgesteld in jurybesluit
Elia Viviani - foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2019 om 09:24

Giro 2019: Furieuze Viviani teleurgesteld in jurybesluit

Elia Viviani kwam gisteren aan het einde van de derde etappe van de Giro d’Italia als eerste over de streep, maar in Orbetello werd hij niet gehuldigd als ritwinnaar. Door de jury werd hij namelijk gedeklasseerd omdat hij in de sprint van zijn lijn afweek. Tevens werden bij hem vijftig punten afgetrokken in het puntenklassement. Viviani zelf was het niet eens met deze beslissing.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Met een beweging naar links hinderde Viviani gisteren Matteo Moschetti in de sprint. Dat was genoeg om hem terug te zetten in de uitslag en hem de zege af te nemen. Boos beende Viviani weg bij het podium en pas in de ploegbus gaf hij een reactie: “Ik ben erg teleurgesteld door het besluit van de jury”, laat Viviani optekenen.

“Zondag maakte ik een fout in de finale en vandaag wilde ik het goed doen. Alle sprinters kwamen na mij over de finish. De ploeg was fantastisch en ik ben erg trots op ze”, blikt de Olympische omniumkampioen in een communiqué van zijn ploeg terug op de derde etappe.

“Puntenaftrek kan mijn Giro veranderen”
“Er stond flinke tegenwind, daarom begon ik mijn sprint zo laat”, zegt Viviani over de hectische sprint. “Ik had graag de zege gevierd, maar na deze beslissing kan ik me alleen nog focussen op de volgende sprint en deze mooie trui naar de bovenste tree van het podium te brengen.”

La Gazzetta dello Sport wees de 30-jarige sprinter op het feit dat bij hem – overigens geheel volgens de reglementen – ook vijftig punten zijn afgetrokken in de strijd om de paarse puntentrui. “Dit kan mijn Giro veranderen. De enige motivatie voor een sprinter om tot Verona in koers te blijven is de maglia ciclamino“, hint hij mogelijk op een vroeg vertrek uit de Ronde van Italië.

De Italiaan kon na de rit rekenen op steun van ploegbaas Patrick Lefevere, die de beslissing belachelijk vond. Ook Fernando Gaviria, de man die de zege in de schoot kreeg geworpen na Viviani’s deklassering, gaf aan het niet eens te zijn met de koerscommissarissen: “Voor mij is hij de winnaar van de etappe van vandaag”, zei de Colombiaan van UAE Emirates in zijn reactie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.