Giro 2019: Giro-organisator vol vertrouwen dat Gaviapas in parcours blijft

dinsdag 21 mei 2019 om 16:30
Giro 2019: Giro-organisator vol vertrouwen dat Gaviapas in parcours blijft

De Gavia tijdens de Giro van 2014 - foto: Cor Vos

Over een week staat de koninginnenrit van de 102de Giro d’Italia gepland met onder meer de passage over de beroemde Gaviapas. Momenteel is het nog niet mogelijk de ruim 2618 meter hoge col te bedwingen vanwege een dikke laag sneeuw, maar Giro-organisator Mauro Vegni zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de legendarische beklimming in het parcours blijft.


“We hebben er zoals altijd vertrouwen in”, aldus Vegni in La Gazzetta dello Sport, dat gewag maakt van twaalf meter hoge sneeuwmuren op de flanken van de mythische beklimming. “Er wordt dag en nacht aan beide zijden van de klim gewerkt en ik ben ervan overtuigd dat de renners over de Gavia kunnen rijden.”

Vegni over alternatieve etappe: “Geen dubbele passage van de Mortirolo”
“Ik schat de kans op 60%”, aldus de Italiaan. “Als de weersomstandigheden zo gunstig blijven, kan de oorspronkelijke etappe zeker doorgaan. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan moeten we met een alternatieve route komen. We zullen dan niet twee keer over de Mortirolo gaan”, geeft Vegni nog mee.

“In totaal zijn ongeveer twintig mensen werkzaam op de Gavia”, zegt Gigi Negri, de grote man achter de Giro-passages in het gebied. “We verwachten donderdag aan beide kanten de top te bereiken. Op dat moment zal verdere sneeuwval geen problemen opleveren”, verzekert hij.

Eerder werd gesproken over een mogelijke dubbele beklimming van de Mortirolo als de Gaviapas niet op tijd sneeuwvrij zou zijn, maar deze plannen lijken dankzij de woorden van Vegni en Negri de ijskast in te kunnen. De Gaviapas lijkt dan ook ‘gewoon’ dienst te kunnen gaan doen als Cima Coppi.

Het voorlopige profiel van etappe 16

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.