Giro 2019: Masnada boekt eerste Italiaanse ritzege, Conti pakt het roze

Door , donderdag 16 mei 2019 om 17:08
Giro 2019: Masnada boekt eerste Italiaanse ritzege, Conti pakt het roze

foto: Cor Vos

De zesde etappe van de Giro d’Italia heeft voor een omwenteling gezorgd in het klassement. Valerio Conti mag morgen namelijk in de roze trui starten. De Italiaan maakte onderdeel uit van de vroege vlucht, die uit de greep wist te blijven van het peloton. De ritzege ging naar zijn landgenoot Fausto Masnada.

Niets is zo veranderlijk als het weer. Gisteren regende het nog pijpenstelen, maar vandaag scheen de zon. Een geluk voor de renners, die vandaag een 238 kilometer lange etappe naar San Giovanni Rotondo moesten afwerken. In de finale moest er behoorlijk worden geklommen met de Coppa Casarinelli (15 km aan 4,4%), een zeer lange maar wel gelijkmatige beklimming.

Roglič valt, maar kan weg vervolgen 
Gisteren was er weinig animo voor de vroege vlucht, maar vandaag lagen er kansen voor de aanvallers. Het duurde dan ook een tijdje vooraleer er een kopgroep wegreed. Dit zorgde voor een onstuimig begin, waardoor meerdere renners tegen de vlakte gingen. Klassementsleider Primož Roglič en Rafał Majka lagen erbij, maar beide renners konden weer aansluiten.

Een gehavende Primož Roglič keuvelt in het peloton – foto: Cor Vos

Pas na vijftig kilometer kon de koersradio de kopgroep doorgeven. José Joaquín Rojas, Rúben Plaza, Nans Peters, Andrea Bagioli, Valerio Conti, Andrey Amador, Fausto Masnada, Giovanni Carboni, Amaro Antunes, Nicola Conci, Valentin Madouas en Sam Oomen kregen de zegen van het peloton. Een uitermate sterke vluchtgroep, maar de klassementsploegen lieten begaan.

Oomen in de aanval 
Conti (27e op 1’59 van Roglič) reed al snel virtueel in het roze, maar wielerminnend Nederland keek vooral naar Oomen, die na het uitvallen van kopman Tom Dumoulin zijn eigen kans mag gaan. De voorsprong van de twaalf koplopers liep op naar vier minuten, maar toen begon Jumbo-Visma te rijden voor de inmiddels opgelapte Roglič.

Desalniettemin reden de aanvallers verder weg, waardoor ze mochten dromen van een prestigieuze overwinning. Oomen en co begonnen met vijf minuten voorsprong aan de beklimming van de Coppa Casarinelli. De eerste aanval kwam op naam van Masnada. De Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec kreeg het gezelschap van zijn landgenoot Conti.

Sam Oomen deed goede zaken in het algemeen klassement – foto: Cor Vos

Conti op weg naar het roze
En de overige koplopers? Die bleven zitten, waardoor de twee Italianen verder konden uitlopen. Een ideale situatie voor Conti, aangezien de puncheur van UAE Emirates op weg was naar het roze. Jumbo-Visma – de ploeg van leider Roglič – maakte zich niet al te druk op kop van het peloton. De actie was vooraan te vinden.

Conti en Masnada liepen al gauw een halve minuut uit op de achtervolgers, met daarbij Oomen. De klimmer van Team Sunweb probeerde nog wel de oversteek te maken, maar de Brabander kende niet de beste dag uit zijn carrière. Bovendien waren zijn medevluchters niet van plan om mee te werken.

Oomen wist dus geen gaatje te slaan, in tegenstelling tot Plaza, Rojas en Carboni. Deze renners probeerden de sprong te maken, maar ze bleven hangen op een halve minuut. Het was duidelijk: de sterkste renners zaten vooraan. Het was Masnada die als eerste de top van de Coppa Casarinelli wist te ronden, voor Conti en Carboni.

Fausto Masnada boekte de mooiste zege uit zijn carrière – foto: Cor Vos

Masnada en Conti verdelen de buit 
In de vijftien daaropvolgende kilometers wisten Masnada en Conti uit de greep te blijven van de achtervolgers, waardoor we een sprint-à-deux kregen om de overwinning. Conti was echter vooral bezig met het roze, waardoor Masnada met ‘gemak’ naar zijn eerste Girozege wist te sprinten.

Conti was uiteraard ook blij, aangezien de Italiaan morgen mag starten in de leiderstrui. Rojas wist uiteindelijk de sprint voor de derde plaats te winnen, voor Plaza en Carboni. Oomen finishte slechts als elfde, maar stijgt wel met stip in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.