Giro 2019: Mogelijk twee keer Mortirolo bij te veel sneeuw op Gavia

donderdag 16 mei 2019 om 08:34
Giro 2019: Mogelijk twee keer Mortirolo bij te veel sneeuw op Gavia

De Gavia tijdens de Giro 2014 - foto: Cor Vos

Het is nog twaalf dagen tot de zestiende etappe van de Giro d’Italia, maar de organisatie van de Giro d’Italia lijkt al bezig met een Plan B. Het gaat om de bergrit naar Ponte di Legno met onderweg de zware beklimmingen van de Gavia én de Mortirolo. Er wordt namelijk een temperatuur van -10°C en sneeuwval verwacht op de Gavia.

Door de mogelijke sneeuwval op de mytische Gavia (dit jaar de Cima Coppi, het hoogste punt van de Giro) komen vraagtekens te staan bij een eventuele passage. Volgens L’Equipe is het goed mogelijk dat organisator RCS kiest voor een dubbele beklimming van de Mortirolo. Astana-ploegleider Giuseppe Martinelli liet dat doorschemeren tegenover de Franse krant.

In het geval van Plan B gaat de Mortirolo twee keer vanaf dezelfde kant beklommen worden. De klim is vanaf die zijde 12,3 kilometer aan 10,8% stijgingspercentage. Deze col is smaller en steiler dan de Gavia (16,5 km aan 8,0%), alleen ligt de top van de Mortirolo bijna achthonderd meter lager.

Hoe het ook gaat zijn, de komende dagen zullen de weersverwachtingen voor dinsdag 28 mei nauwgezet in de gaten gehouden worden…

Het profiel van etappe 16 (nu nog wel…)


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.