Giro 2019: Pascal Ackerman boekt eerste ritzege in grote ronde
foto: LaPresse
zondag 12 mei 2019 om 17:10

Giro 2019: Pascal Ackerman boekt eerste ritzege in grote ronde

De tweede etappe van de Giro d’Italia 2019 is gewonnen door Pascal Ackermann. De Duitse kampioen van BORA-hansgrohe was na 205 kilometer de beste sprinter in Fucecchio. Elia Viviani werd tweede, Caleb Ewan derde. De roze trui blijft om de schouders van Primoz Roglic.

Regenachtige start
Waar het gisteren nog zonnig was in Bologna (tot in de avond, ná de tijdrit), regende het vandaag hard in Bologna. Vlak voor half één vertrok Primoz Roglic daar als eerste Sloveense rozetruidrager ooit aan de eerste rit-in-lijn. Al binnen een kwartier was het een kopgroep van acht die ontsnapte.

Bergtrui in de aanval
De meest opvallende naam was die van Giulio Ciccone, die in de openingstijdrit de bergtrui veroverde. Hij wilde zijn leidende positie uitbreiden in deze rit. Met de Italiaan van Trek-Segafredo meegesproken waren François Bidard (AG2R La Mondiale), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Lukasz Owsian (CCC), Sean Bennett (EF Education First), Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini-Faizanè) en William Clarke (Trek-Segafredo).

foto: Cor Vos

De voorsprong groeide tot meer dan vier minuten, waarna de eerste sprintersploegen al een mannetje op kop van het peloton zetten. De ploeggenoten van Elia Viviani, Caleb Ewan, Pascal Ackermann en Fernando Gaviria deden dat. Ook Jumbo-Visma zette een mannetje bij. De voorsprong van de acht bleef hangen rond de drie minuten.

Ciccone jaagt op bergpunten
De eerste tussensprint na 130 kilometer ging naar Frapporti en de tweede werd gewonnen door Cima, waarna het werk voor Ciccone begon. De drager van het blauw versnelde op de eerste klim van de dag, de Moltalbano van derde categorie. Aan de voet was het peloton genaderd tot op twee minuten. Owsian en Bidard konden als enigen Ciccone volgen, waarna ook Frapporti nog aan wist te sluiten. De bergpunten (zeven) wist Ciccone wel te grijpen.

In het peloton waren de favorieten bij de pinken. Zij werden allemaal van voren gehouden in deze heuvelachtige finale. Bahrain Merida nam het initiatief, terwijl ook renners als Dumoulin, Yates en Roglic zich aan de frontlinie lieten zien. Na de afdaling sprong Jan Bakelants (Team Sunweb) weg uit het peloton, maar hij liet zich snel inrekenen.

Sprinters houden de controle
De sprinters zaten allemaal nog in het peloton toen het peloton de relatief vlakke klim van de San Baronto. Na de top (waar Ciccone andermaal de punten pakte) was het nog 26 kilometer, die gecontroleerd werden door de sprintersploegen. Het peloton brak in de afdaling nog wel even in twee delen, maar het grootste deel ging en masse naar finishplaats Fucecchio.

De vier overgebleven koplopers spartelden nog even tegen. Het peloton bleef hangen op tien seconden, maar pakte de vluchters op zeven kilometer van de meet. BORA-hansgrohe liet zich de hele dag van voren zien, maar ook Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick-Step schoven op. In de smalle, bochtige finale zorgde dat voor aardig wat chaos vooraan.

Ewan wordt geremonteerd
Er ging gesprint worden zonder Giacomo Nizzolo en Manuel Belletti, die allebei een lekke band kregen in de finale. De slotkilometer werd uitgeleid door Lotto Soudal, dat Caleb Ewan goed afzette. De Australiër werd in de laatste honderd meter nog voorbijgestoken door Pascal Ackermann en Elia Viviani, die nipt tweede werd. Ewan werd derde, voor Fernando Gaviria
Het is voor Ackermann zijn eerste ritzege in een grote ronde. De kampioen van Duitsland debuteert hier in de Giro dan ook in een grote ronde.

foto: Cor Vos

In de top van het algemeen klassement zakt Laurens De Plus weg. De Belgische klimmer van Jumbo-Visma kende een mindere dag en verloor twaalf minuten. Hierdoor schuift onder meer Bauke Mollema (nu achtste) een plekje op in de ranking.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.