Giro 2019: Bilbao wint laatste bergetappe, Carapaz geeft geen krimp

Door , zaterdag 1 juni 2019 om 17:17
Giro 2019: Bilbao wint laatste bergetappe, Carapaz geeft geen krimp

foto: Cor Vos

Pello Bilbao heeft de laatste bergetappe in de Giro d’Italia gewonnen. De coureur van Astana bleek in de slotkilometer nog het sterkste eindschot te hebben van een select groepje klassementsrenners en vluchters. Richard Carapaz gaf geen krimp en lijkt met nog een tijdrit te gaan de Giro d’Italia te gaan winnen.

De coureurs, die nog aanspraak wilden maken op de eindzege in de Giro d’Italia, hadden zaterdag nog één kans om leider Richard Carapaz het vuur aan de schenen te leggen. Onder meer Primoz Roglic en Vincenzo Nibali wisten dat het voor hen tutto o niente zijn.

In de twintigste etappe kreeg het peloton liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen voor de kiezen, waarvan de Cima Campo, de Passo Rolle en de Croce d’Aune van tweede categorie waren en de Monte Avena van eerste categorie was. Daarnaast kreeg de Passo Manghen als dak van de ronde het etiket Cima Coppi toebedeeld.

De koplopers op een van de vele beklimmingen – foto: Cor Vos

Het regent aanvallen in openingsfase, twaalf renners maken zich los
Kortom: een groot spektakelstuk was in de maak. De eerste aanvallen werden direct na het startschot door de koersradio gemeld. Ryan Gibbons en Marco Haller probeerden het even, maar werden snel weer ingerekend. Andere coureurs probeerden het daarna, maar ook zij slaagden niet, totdat twaalf renners zich losmaakten van het peloton op de Cima Campo.

Ilnur Zakarin, Mikel Nieve, Fausto Masnada,Tanel Kangert, Jay Hindley, Amanuel Ghebreigzabhier, Eddie Dunbar, Dario Cataldo, Damiano Caruso, Eros Capecchi, Pello Bilbao en Andrey Amador waren de namen in deze groep, die een voorsprong van bijna vier minuten bij elkaar reden.

Masnada wint de Cima Coppi, favorieten tonen zich op Passo Manghen
Voor één renner ging het niet snel genoeg in deze kopgroep. Deze coureur luistert naar de naam Masnada en is één van de revelaties van de Giro. Alleen begon de Italiaan aan de Passo Manghen en alleen kwam hij boven op deze pas, waardoor hij de Cima Coppi op zijn naam schreef. Op het moment dat hij bovenkwam op deze monstercol, was de wedstrijd achter hem ontploft.

Miguel Ángel López valt aan op de Passo Manghen – foto: Cor Vos

Miguel Ángel López had op de Passo Manghen de knuppel in het hoenderhok gegooid en zag dat alleen Carapaz en Mikel Landa in staat waren om hem te volgen. Bauke Mollema, Pavel Sivakov, Simon Yates, Roglic en Nibali werden op een gaatje gereden, maar konden de aansluiting weer maken in de afdaling.

Nieuwe kopgroep vormt zich na Passo Manghen
Na de Passo Manghen was het ook voor de kopgroep voorbij. Zij werden één voor één opgepikt door de favorieten en voor Masnada was het aan het einde van de afdaling van de Passo Manghen als laatste voorbij. Hij werd eerst opgeraapt door Pello Bilbao en daarna door een aanvallende Landa, die ook weer tot de orde werd geroepen.

In aanloop naar de Passo Rolle vormde zich een nieuwe kopgroep. Giulio Ciccone, Valentin Madouas, Eros Capecchi Nieve, Bilbao, Kangert, Dunbar en Ghebreigzabhier waren de coureurs die uiteindelijk in deze kogroep kwamen te rijden: zij sprokkelden in totaal een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar op de bergpas. De favorieten hadden in deze fase van de koers een korte detente. Het bleek een (lange) stilte voor de storm te zijn.

Mikel Landa was actief in de finale – foto: Cor Vos

Landa trekt ten aanval
In aanloop naar de Croce d’Aune met nog twintig kilometer te gaan jaagde Movistar het tempo de lucht in: zij aasden op ritwinst voor Landa. Met een achterstand van anderhalve minuut begonnen de favorieten aan deze beklimming.

Daar kwamen de verwachte aanvallen van eerst López en daarna Landa. López leek weg te komen, maar werd snel weer teruggepakt, waarna Landa in de tegenaanval ging. In tegenstelling tot de Colombiaan kreeg de Bask wel de ruimte. Roglic en Nibali konden niet volgen, waardoor Landa met een voorsprong van vijftien seconden op het groepje der favorieten over de top kwam, maar met een achterstand van een minuut op eenzame leider Madouas, die zich had ontdaan van de andere renners in de kopgroep.

De mannen van Movistar reden opnieuw een ijzersterke koers – foto: Cor Vos

Nibali en Carapaz sluiten aan, kopgroep wordt teruggepakt
In de afdaling zette Nibali druk in het groepje der favorieten, met als gevolg dat Majka ten val en de groep uit elkaar werd gescheurd. Aan de voet van de slotklim kwamen Nibali en Carapaz zelfs weer bij Landa, die vervolgens met zijn drieën hard doorreden om de concurrentie op verdere achterstand te rijden.

Zij slaagden daar met verven in, zij het dat López door een aanrijding met een toeschouwer nog verder op achterstand kwam te rijden. Mollema, die bij Roglic in de groep zat, verzekerde zichzelf daardoor zo goed als zeker van de vijfde plaats in het eindklassement.

Bilbao klopt Landa, Carapaz lijkt de Giro te gaan winnen
Het samenwerken van Carapaz, Landa en Nibali zorgde ervoor dat de overige renners in de kopgroep één voor één in de slotkilometers nog werden ingerekend, waardoor de drie klassementsrenners samen met Ciccone en Bilbao om de ritzege mochten strijden. Carapaz trok in Croce D’Aune-Monte Avena vervolgens de sprint aan voor Landa, maar de Bask zag zichzelf na een lange sprint nog gepasseerd worden door Bilbao, die daardoor zijn tweede ritzege in de Giro boekte.

Carapaz eindigde met Nibali in dezelfde tijd en gaat met een voorsprong van bijna twee minuten de afsluitende tijdrit in zondag. Landa passeerde Roglic in het klassement en staat nu derde.

Richard Carapaz wint zonder ongelukken de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.