Giro 2019: Primoz Roglic deelt eerste tik uit aan concurrentie, Laurens De Plus achtste
foto: Cor Vos
zaterdag 11 mei 2019 om 19:57

Giro 2019: Primoz Roglic deelt eerste tik uit aan concurrentie, Laurens De Plus achtste

Primož Roglič heeft een gevoelige tik aan de concurrentie uitgedeeld door de openingstijdrit in de 102de editie van de Giro d’Italia te winnen. De Sloveen was in de acht kilometer lange tijdrit met aankomst op de San Luca liefst 23 seconden sneller dan Vincenzo Nibali, 19 seconden sneller dan Simon Yates en 28 seconden sneller dan Miguel Ángel López en Tom Dumoulin.

Dumoulin opent de Giro d’Italia
In de openingsfase van de wedstrijd volgden de favorieten voor de eindzege in de Giro d’Italia elkaar in rap tempo op. Om 16.50 uur was het Tom Dumoulin die als eerste renner van het startpodium rolde. Zijn tijd zou voor de andere favorieten meteen een richttijd zijn.

Beheerst en recht reed de Nederlander de San Luca omhoog. Bovenop de klim was zijn eindtijd 13 minuten en 22 seconden. Niet heel lang daarna reden de andere favorieten naar boven op de San Luca. Binnen een kwartier zouden namelijk ook Ilnur Zakarin, Miguel Ángel López, Bob Jungels, Vincenzo Nibali, Mikel Landa en Primož Roglič hun tijdrit beëindigen.

López en Nibali duiken onder tijd Dumoulin
De tijd van Zakarin viel tegen: hij moest bijna een minuut op Dumoulin toegeven. Toch kon Dumoulin niet lang genieten van de hot seat, want op dat moment wist de Nederlander dat López bij het eerste tussenpunt al sneller was geweest dan hem. Vlak daarna kwam de Colombiaan in dezelfde tijd binnen als Dumoulin, maar nam hij op milliseconden de leidende positie over.

Ook de verrassende López kon niet lang van de hot seat genieten. Alhoewel Jungels en Landa allemaal ver onder de tijd van de Colombiaan bleven, was het Nibali die de Italiaanse hoop nog verder aanwakkerde: hij dook vijf seconden onder de tijd van López en Dumoulin. Een Sloveense TGV was echter onderweg.

Roglič is de allerbeste
Roglič oogde onderweg heel sterk, dook onder de snelste tussentijd en denderde de San Luca omhoog. Aan de Sloveense dominantie was zaterdag niks te doen. De vaste camera kreeg Roglič snel in zicht en nog voordat de klok dertien minuten tikte, drukte de Sloveen zijn wiel over de finish. Met zijn tijd van 12 minuten en 54 seconden verpulverde hij die van Nibali met liefst 23 seconden.

De Plus zet goede tijd neer, Ciccone pakt de bergtrui
Daarna begon het grote wachten op Simon Yates. Bauke Mollema, Laurens De Plus, Damiano Caruso en Tao Geoghegan Hart nestelden zich ondertussen in de subtop, terwijl Giulio Ciccone na een rustig eerste deel van de tijdrit de San Luca omhoog vlamde en op deze manier de eerste bergtrui om de schouders gehangen kreeg.

Yates komt niet aan tijd Roglič, eerste roze trui is voor Sloveen
Om 19.43 uur was het dan zover: ook Yates mocht beginnen aan zijn Ronde van Italië. De verwachte regen bleef uiteindelijk uit en dus kon de Brit onder dezelfde weersomstandigheden als zijn concurrenten zijn tijdrit afwerken. Na het meetpunt op zes kilometer werd vervolgens al duidelijk dat hij de aanstaande roze trui van Roglič niet zou bedreigen, want daar moest Yates direct achttien seconden toegeven op de Sloveen. Een uitmuntende slotklim zorgde er uiteindelijk voor dat Yates niet teveel tijd verloor en zelfs een beetje tijd pakte op de andere concurrenten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.