Giro 2019: Primoz Roglic gaat niet van fiets wisselen
foto: Cor Vos
zaterdag 11 mei 2019 om 10:57

Giro 2019: Primoz Roglic gaat niet van fiets wisselen

Wel of niet wisselen? Dat is de grote vraag in aanloop naar de openingstijdrit van de Giro d’Italia. Voor de renners die daadwerkelijk willen switchen, heeft de organisatie een speciale wisselzone ingericht. “Maar dat gaan wij als Jumbo-Visma niet doen”, zo vertelt trainer Mathieu Heijboer aan De Telegraaf.

Vrijdag maakte organisator RCS bekend dat er een speciale wisselzone komt voor de openingstijdrit. Renners die willen overstappen van de tijdritfiets naar de gewone wegfiets, kunnen dit doen op 150 meter van de voet van de San Luca, waar de finish van de tijdrit is gelegen.

De grote vraag is echter of renners daadwerkelijk zullen wisselen. Eerder gaf Simon Yates aan niet te zullen wisselen. Tom Dumoulin hield zijn lippen dan weer stijf op elkaar in gesprek met WielerFlits. Zijn Sloveense concurrent Primož Roglič zal dus ook niet van fiets ruilen.

“Je moet deze tijdrit gewoon goed indelen”, aldus Heijboer. “Het is belangrijk om niet te veel te geven op het vlakke, anders ontplof je op de beklimming. Primož moet ervoor zorgen dat hij nog wat extra krachten heeft ten opzichte van de concurrentie. Op de klim zal namelijk het verschil worden gemaakt”, zo voorspelt de trainer.

Van Emden: “Ze gaan echt niet wisselen”
Jos van Emden – die de komende weken in dienst zal rijden van Roglič – weet het zeker. “Ze gaan echt niet wisselen”, zo vertelt hij aan het AD. “Degenen die dat zeggen, proberen gewoon zand in de ogen te strooien. Het eerste stuk is erg steil, maar daarna vlakt het wat af. Er zijn een paar stroken waar je in de beugel zou kunnen liggen.”

Volgens Van Emden is een fietswissel alleen maar nadelig. “Het haalt je namelijk uit je ritme. Zelfs ik kom op een tijdritfiets boven, laat staan de jongens die om de overwinning vechten”, aldus de Nederlander.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.