Giro 2019: Schuldbewuste Addy Engels baalt van fout
Addy Engels - foto: Cor Vos
dinsdag 28 mei 2019 om 08:51

Giro 2019: Schuldbewuste Addy Engels baalt van fout

Twee jaar geleden hadden we het befaamde ‘poepincident’ in de Giro, nu hebben we de sanitaire stop van de ploegleiding van Jumbo-Visma die de gemoederen flink bezighoudt. Ploegleider Addy Engels steekt in gesprek met Eurosport de hand in eigen boezem. “Er is één conclusie: we waren er niet voor hem.”

“Het was heel lang hectisch geweest, met die beklimmingen en die lastige afdalingen”, kijkt Engels terug op de laatste etappe voor de tweede rustdag. “Op een gegeven moment kom je langs dat meer en daar gaat die groep iets terug in tempo. Er kwam ook een grote groep terug, dus het werd daar wat rustiger.”

“Wij hadden als eerste ploeg Primoz bevoorraad en alle andere ploegen werden opgeroepen, dus we wisten sowieso onze positie kwijt zouden raken. We wisten dat er tien à vijftien auto’s ons voorbij gingen komen dus we dachten: nu moeten we het doen, want we zaten er al een tijdje op te wachten”, zegt Engels over de sanitaire stop.

Terwijl de ploegleiders zich van de hoge nood aan het verlossen waren sloeg het noodlot toe. “Dan stap je weer in en hoor je dat hij een fiets nodig heeft”, vervolgt Engels zijn verhaal. “Dan denk je: hoe is het nu in godsnaam mogelijk dat dit net nu gebeurt. Maar ja, het is dus mogelijk en er is gewoon één conclusie: we waren er niet voor hem. Dat is fout en daar baal ik van.”

Toch hield Engels ook het hoofd koel: “Op dat moment is het ook zaak om zo snel mogelijk te schakelen, je kop erbij houden en zeggen: ‘we zijn er niet, pak de fiets van Antwan’. Gelukkig komen hun maten aardig overeen, zodat we wisten dat hij in ieder geval op een goede manier de etappe kon eindigen. We hebben het nog even gehad over wisselen, maar het tempo lag na de slotklim te hoog. Dat zou te veel energie hebben gekost”, stelt de 41-jarige ploegleider.

Uiteindelijk verloor de Sloveen van Jumbo-Visma veertig seconden op de groep met onder meer Vincenzo Nibali en rozetruidrager Richard Carapaz. In het klassement staat Roglic bij aanvang van de slotweek op 47 tellen van het roze. Nibali is Roglic tot op een minuut genaderd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.