Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Orbetello
foto: Cor Vos
maandag 13 mei 2019 om 08:00

Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Orbetello

Zondag moesten de renners nog de nodige hoogtemeters overwinnen, maar maandag wordt de rode loper uitgerold voor de sprinters in deze Giro d’Italia. In Orbetello om precies te zijn, na een etappe van ruim tweehonderd kilometer. Wie beschikt ditmaal over de snelste benen? WielerFlits blikt vooruit.

[unibet title=”Wie wint de derde rit van de Giro 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de derde rit van de Giro 2019?”]

[/toto]

Parcours

Na de sprint op zondag, krijgen de sprinters weer maandag een nieuwe kans. De derde etappe van Vinci naar Orbetello bevat opnieuw de nodige hoogtemeters, maar kent wel degelijk een vlakke finale. In vergelijking met zondag liggen de beklimmingen nog verder van de finish, waardoor de kans op een massasprint levensgroot is. Maar in de Giro d’Italia weet je het maar nooit.

Maar voor het zover is, vertrekken de renners vanuit Vinci. En dat is niet toevallig, aangezien een groot kunstenaar uit de regio precies vijfhonderd jaar geleden overleed. We hebben het over Leonardo di ser Piero da Vinci (1452-1519), beter bekend als Leonardo da Vinci. Zijn wieg stond in Anchiano, zo’n drie kilometer buiten Vinci. Tegenwoordig is zijn geboortehuis omgetoverd tot een heus museum. Da Vinci overleed in 1519 in Frankrijk, in Amboise.

Na een kort eerbetoon aan Da Vinci gaat het richting de eerste klim van de dag: de Poggio All’Aglione, die overigens niet meetelt voor het bergklassement. Er zijn alleen maar bergpunten te verdienen op de Poggio L’Apparita, maar echt zwaar is het allemaal niet. De rit voert grotendeels over geaccidenteerd terrein, maar voor doorgewinterde profs moet dit geen probleem zijn. Na de Poggio All’Aglione is het gedaan met klimmen.

De laatste 38 kilometer zijn vlak, waardoor de sprintersploegen tijd hebben om hun treintjes op de rails te zetten. De finale voert langs de Tyrreense Zee, wat schitterende plaatjes zal opleveren. Met nog vijf kilometer te gaan trekken de coureurs het binnenland in, naar Orbetello. De finale is niet al te technisch, al volgt er nog wel een chicane in de laatste kilometer. Fernando Gaviria, Elia Viviani, Pascal Ackermann… Wie mogen we opschrijven als vincitore?

Kan Elia Viviani het thuispubliek in extase brengen? – foto: Cor Vos

Finishplaats Orbetello – gelegen in de provincie Grosseto – dingt mee voor de titel ‘mooiste aankomstplaats in deze Giro.’ Vooral het uitzicht op de gelijknamige lagune is wonderschoon. Orbetello is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming, zeker ook vanwege de nabijgelegen zandstranden. Misschien dat de winnaar ter ontspanning nog even een wandeling kan maken.


Start: 12.14 uur in Vinci
Finish: 17.00-17.28 uur in Orbetello


Favorieten

Het moet bijzonder raar lopen, wil het in Orbetello niet eindigen in een massasprint. De laatste beklimming ligt namelijk op bijna veertig kilometer van de streep, waardoor de sprintersploegen genoeg tijd hebben om de boel te reorganiseren. Het is uitkijken naar de gevestigde namen, maar een Italiaan in Poolse dienst zal ditmaal ook willen scoren.

Fernando Gaviria – foto: Cor Vos

Vroeger was een Colombiaanse sprinter een bezienswaardigheid, maar tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Nelson Andres Soto, Álvaro Hodeg, Juan Sebastián Molano: om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar de bekendste is natuurlijk Fernando Gaviria, die weet hoe het is om in de Giro te winnen. Twee jaar geleden won maar liefst vier etappes. Kan de Colombiaan deze prestatie evenaren? Of zelfs verbeteren? Zondag moest de Colombiaan teleurstellend genoegen nemen met een vierde plaats.

Dan zal hij nu wel echt moeten winnen in Orbetello, aangezien er maar weinig kansen zijn voor de sprinters. In de sprintvoorbereiding hoeft Gaviria niet te wanhopen met locomotieven als Molano en Simone Consonni. Beide renners zijn ook in staat om zelf te sprinten, maar UAE Emirates zal toch vooral de kaart-Gaviria trekken. Gaviria kan echter zijn borst natmaken, gezien de (stevige) concurrentie.

Elia Viviani moet het doen voor Italië – foto: Cor Vos

Zo rekent het Italiaanse thuispubliek op Elia Viviani, die vorig jaar nog zeer succesvol was in de Italiaanse ronde. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step won toen vier etappes en het puntenklassement. Dat is echter vorig jaar, het gaat om het hier en nu. De Italiaanse kampioen (die koerst in een speciale trui) kan rekenen op een ervaren loods als Fabio Sabatini, al heeft Viviani wel eens een betere trein tot zijn beschikking gehad. Gaat dit hem nekken in het drumgeweld? In Fucecchio kwam hij dicht bij de zege, maar moest hij van te ver komen.

In de tweede etappe bleek dat Pascal Ackermann op meer steun kan rekenen van zijn ploeg BORA-hansgrohe met Rüdiger Selig, Cesare Benedetti en Michael Schwarzmann. Normaal gesproken heeft de Duitser geen lead-out nodig om het af te kunnen maken, maar zondag kwam deze lead-out de Duitser nog heel aardig van pas. Ackermann wist met een imposante sprint zijn eerste ritzege in zijn eerste grote ronde te boeken. Hoe knap! Kan hij het maandag opnieuw in Ortobello?

Pascal Ackermann won de tweede etappe – foto: Cor Vos

Met Caleb Ewan en Arnaud Démare zijn er nog twee kanshebbers op de dagzege. Beide renners sprinten liever bergop, maar zijn ook niet te onderschatten in een vlakke spurt. En belangrijker: Lotto Soudal en Groupama-FDJ rijden volledig in dienst van de twee sprinters. Dat was ook te zien in de slotfase van de tweede etappe, waar Ewan de beste lead-out kreeg. Ook het Poolse CCC heeft geen klassementsrenner, het hoopt vooral op een supersprint van Jakub Mareczko.

De Italiaan komt nauwelijks een heuveltje over, maar sprinten kan hij als de beste. Mareczko moet zijn wagonnetje kunnen aanhaken onderweg naar Orbetello. Maar er zijn nog meer Italiaanse kapers op de kust, met Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo, Matteo Moschetti en Davide Cimolai. Maar of ze ook snel genoeg zijn om te winnen? Datzelfde geldt eigenlijk ook voor outsiders als Ryan Gibbons, Manuel Belletti en Kristian Sbaragli.

Verder is het nog uitkijken naar Paolo Simion, Juan José Lobato, Marco Haller en Giovanni Lonardi. Maar dit zal toch vooral gesprint in de marge worden. Of zorgt een van deze renners voor een daverende verrassing?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Fernando Gaviria
** Caleb Ewan, Arnaud Démare, Jakub Mareczko
* Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo, Matteo Moschetti, Davide Cimolai

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)

[unibet title=”Wie wint de derde rit van de Giro 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de derde rit van de Giro 2019?”]

[/toto]


Weer en tv

Een meevaller voor de renners, want in startplaats Vinci schijnt het zonnetje. Het peloton vertrekt aan een gemiddelde temperatuur van 15°C. Aan de finish in Orbetello is de zon dan weer weggetrokken, met zelfs kans op regen. De wind waait de hele dag vanuit het noordoosten.

De derde etappe is uiteraard weer live te volgen op Eurosport. De sportzender schakelt in om 13.15 uur, voorafgegaan door de dagelijkse voorbeschouwing. WielerFlits komt uiteraard weer met een liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.