Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar San Giovanni Rotondo

donderdag 16 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar San Giovanni Rotondo

foto: Cor Vos

Na een dag voor de sprinters, krijgen de renners donderdag op weg naar San Giovanni Rotondo een lastiger profiel voorgeschoteld. Wordt dit een dag voor de aanvallers, of eisen de klassementsrenners toch weer de hoofdrol op?

Parcours

Het is nog een weekje wachten op de echte cols, maar het parcours van vandaag is zeker niet te onderschatten. We bevinden ons namelijk in het hart van Italië, waar het stikt van de heuveltjes. Niet gek dus dat het peloton over geaccidenteerd terrein wordt gestuurd, al telt er slechts één beklimming mee voor het bergklassement. Maar eerst vertrekken de renners vanuit Cassino, voor een etappe naar het meest zuidelijke puntje van deze Giro d’Italia. Daarover later meer.

Het peloton doet vandaag verschillende provincies aan. Vanuit Lazio gaat het richting Campanië en Molise naar Puglia, waar de renners een punt zetten achter de zesde etappe. Vanuit vertrekplaats Cassino gaat het via schitterende dorpjes als Venafro en Sant’Eusanio naar Campobasso, een bekende tussenstop voor de Giro d’Italia. Zo won ooit de grote Roger De Vlaeminck in de hoofdstad van de provincie Molise, maar ook minder bekende lieden als Vin Denson en Stephan Joho.

De renners laten Campobasso achter zich, aangezien er nog 140 kilometer op de teller staan. Het gaat via relatief vlakke wegen naar de klim van Coppa Casarinelle, al moet er na de ravitaillering nog even worden geklommen. Zie het als een opwarmertje voor de laatste dertig kilometer, die bijzonder pittig zijn. Dat komt door de Coppa Casarinelli (15 km aan 4,4%), een zeer gelijkmatige maar wel lange beklimming. De vraag is of we hier de klassementsrenners in actie zullen zien. Misschien wel op vijf kilometer van de top, wanneer het wegdek piekt aan 9%.

Na de top van de Coppa Casarinelli dalen de renners naar het plaatsje San Marco, waarna het weer – althans, voor even – omhoog gaat. Overigens ligt vlak voor het ‘klimmetje’ in San Marco de tweede tussensprint, wat voor extra chaos kan zorgen. Hierna gaat het voor een kilometer of vijf naar beneden. De streep is dan al te zien, maar de (overgebleven) renners zullen eerst nog een rondje door San Giovanni Rotondo moeten maken. De laatste zes kilometer gaan op en af, voorzien van nog wat extra bochten in de laatste drie kilometer.

Het belooft kortom een spectaculaire finish te worden, zeker omdat de coureurs via een korte afdaling beginnen aan de laatste 1500 meter, die lichtjes bergop lopen. Het is niet veel, twee tot drie procent, maar wie zijn sprint te vroeg begint in de laatste hectometers, valt geheid stil.

Finishplaats San Giovanni Rotondo is dus zoals eerder gezegd het meest zuidelijke puntje van deze Giro d’Italia. Morgen trekt de karavaan namelijk weer in noordelijke richting. Van oudsher leeft San Giovanni Rotondo – gelegen op de zuidelijke helling van de Monte Calvo – van de landbouw en de veeteelt, maar tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister. Niet zo gek, gezien de schitterende vergezichten. De Giro kwam er overigens nog nooit eerder aan.

Start: 11.25 uur
Finish: 16.57-17.32 uur


Favorieten

De etappe van donderdag is vrij lastig te voorspellen. De glooiende route van de op een na langste etappe deze Giro leent zich immers voor verschillende scenario’s. De klim van tweede categorie in de slotfase lijkt voor de pure sprinters te veel van het goede, waardoor een ander type renners in aanmerking gaan komen voor de dagzege. De kans is bovendien aanwezig dat een vroege vlucht vooruit blijft.

Richard Carapaz geldt als de man in vorm – foto: Cor Vos

Richard Carapaz is donderdag een renner om in de gaten te houden. De Ecuadoriaan heeft zijn eerste overwinning deze Giro al binnen. Door slim te rijden in de finale van de rit van dinsdag, pokerde hij zich naar de dagzege. Richting San Giovanni Rotondo vindt hij opnieuw een parcours waar hij het verschil kan maken. Maar de andere kanshebbers op de zege zullen hem – zeker na dinsdag – nog nauwlettender in de gaten houden.

Diego Ulissi en zijn ploeggenoten maakten er dinsdag in de finale van de rit naar Frascati een harde koers van, maar dat resulteerde niet in een overwinning. De kopman van UAE-Emirates kon het niet af te maken, maar hij vindt hier een nieuwe kans. In deze rit krijgt de Italiaan een mogelijkheid om sportieve revanche te nemen, want ook deze finale moet hem liggen. De zesvoudig ritwinnaar in de Giro gaat namelijk goed bergop en beschikt bovendien over een sterk eindschot. Hij zal erop gebrand zijn om drie jaar na zijn zege in Asolo weer eens een Giro-rit aan zijn palmares toe te voegen.

Kan Gallopin zegevieren op deze aankomst? – foto: Cor Vos

Florian Sénéchal vormde dinsdag in de rit naar Frascati een positieve verrassing. De Fransman hield in de lastige finale knap stand en werd beloond met een vijfde plek. Aangezien hij nog binnen de twee minuten staat van leider Primož Roglič, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij al te veel vrijheid krijgt. Wanneer de ritwinst wordt beslist door een elite-groepje, liggen er voor hem echter kansen. Ook landgenoot Tony Gallopin staat nog kort in het klassement, maar vindt hier een parcours waar hij met zijn kwaliteiten het verschil kan maken.

Hoewel het koffiedik kijken is welke renners er bij een hypothetische monstervlucht van de partij zullen zijn, bieden de eerste dagen al enkele aanknopingspunten. Wanneer het tot een monsterontsnapping komt, mogen de roodhemden van Androni Giocatolli-Sidermec niet ontbreken. Mattia Cattaneo en Francesco Gavazzi staan nog relatief kort van leider Roglič, maar renners als Matteo Montaguti of Fausto Masnada hebben inmiddels al genoeg achterstand om van het peloton een vrijgeleide te krijgen.

Wordt dit een rit voor De Gendt? – Foto: Fabio Ferrari/LaPresse

Wanneer we denken aan mogelijke deelnemers in een lange vlucht, dan komt natuurlijk de naam van Thomas De Gendt in beeld. De Belgische rasaanvaller staat inmiddels op een respectabele achterstand van de rozetruidrager, waardoor eventuele aanvalspogingen waarschijnlijk wel gedoogd zullen worden door het peloton. De Gendt heeft de afgelopen jaren aangetoond over een neusje voor de juiste vlucht te beschikken, getuige een trackrecord met ritzeges in alle drie de grote rondes. In overgangsritten als deze liggen er voor hem mogelijkheden om daar een nieuwe overwinning aan toe te voegen.

Katusha-Alpecin beschikt met Enrico Battaglin over een coureur die dit werk moet aankunnen. De Italiaan was vorig jaar nog goed voor een ritzege, al beleeft hij tot dusver geen gelukkige Giro. Desalniettemin is het een naam om rekening mee te houden. Vorig jaar won hij op Sicilië immers nog de rit naar Santa Ninfa. Namens BORA-hansgrohe zou Davide Formolo hier op de voorgrond kunnen treden, al staat hij nog vrij kort in het klassement. Bij Team Sunweb is het afwachten hoe de ploeg reageert op het gegeven dat kopman Tom Dumoulin de strijd heeft moeten staken. Het biedt wellicht andere renners zoals luitenant Sam Oomen de mogelijkheid om eens voor eigen kans te mogen gaan.

Zet Ciccone zijn bergtrui extra in de verf? – foto: Cor Vos

De rit naar San Giovanni Rotondo gaat over verschillende hindernissen, maar enkel op de top van de laatste beklimming zijn punten te verdienen. Het wordt daarom interessant om te zien wat Giulio Ciccone gaat doen. De drager van de blauwe bergtrui koos al voor de aanval in de tweede en de vijfde rit en heeft de ambitie om vrijdag in de bergtrui door zijn woonplaats Chieti te rijden. Mathematisch is hij zeker van een extra dag in de bergtrui. Er zijn immers donderdag slechts 15 punten te verdienen terwijl zijn voorsprong 18 punten bedraagt. Door als eerste boven te komen op de enige gecategoriseerde klim, zou hij echter zijn voorsprong mooi kunnen uitbreiden.

Mochten eventuele vluchters niet al te veel ruimte krijgen, dan is het aannemelijk dat de klassementsrenners een rol van betekenis gaan spelen. Primož Roglič toonde zich tijdens de eerste dagen de sterkste renner onder de klassementsrenners. Indien een klein groepje elite-renners om de winst gaat strijden, dan is de kans aanwezig dat hij hier zijn tweede zege van deze Giro boekt. Hij zal dan wel af moeten rekenen met Simon Yates. De kopman van Mitchelton-Scott greep vorig jaar in de zesde rit het roze, toen de Giro finishte op de vulkaan Etna. Dit jaar is de zesde rit een stuk minder lastig, maar desalniettemin is hij hier kansrijk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Richard Carapaz
*** Diego Ulissi, Tony Gallopin
** Enrico Battaglin, Florian Senechal, Thomas De Gendt
* Giulio Ciccone, Matteo Montaguti, Davide Formolo, Sam Oomen

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

De weersomstandigheden in Italië zijn op dit moment op zijn minst wisselvallig te noemen. Na een regenachtige rit op woensdag, starten de renners in Cassino onder zonnige omstandigheden. Wanneer het peloton in oostelijke richting naar San Giovanni Rotondo afreist, neemt de bewolking echter toe en kunnen de de regenjasjes weer van stal gehaald worden. De kans op regen is immers aanzienlijk. De temperaturen van rond de 18 graden Celsius voelen desalniettemin niet onprettig.

Zoals de hele Giro wordt ook de zesde rit exclusief uitgezonden op Eurosport. De uitzending begint om 13.15 uur en de beelden worden begeleid door het commentaar van Jeroen Van Belleghem en Karsten Kroon.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair